Автор: drkskwlkr
Дата: 07-09-09 10:37
Григор написа:
>Един въпрос от мен, при съхраняване на диск снимките ги записвате в оригинален вид или ги архивирате преди това в един RAR файл?
От RAR-ване няма смисъл (снимките няма да се сгънат толкова много, RAW файловете си имат някаква вътрешна компресия), а опасностите са големи - ако се прее.е архивът в някое място, има опасност да загубиш всички файлове в него. С други думи - не го прави.
По темата: аз архивиране не правя, но съхранявам снимките на 2х320GB в огледален запис (така и не запомних това RAID 0 или 1 се нарича...)
Репортажни снимки, които по презумпция са много и различни, и се гледат в серия със приятели, правя в RAW+JPEG и обикновено след това трия RAW файловете (дреме ми, че белият баланс бяга с 200°К в зоологическата градина, или че пяната на бирата зеленее от флуоресцентното осветление в кръчмата...)
"Художествени" снимки правя в RAW и около половин година след като съм направил цялата серия, по презумпция след като от нея вече съм извадил и обработил във PhotoShop тези снимки, които са си стрували, редовно трия останалите. Просто нямам време да се ровя из купчина фотоси във RAW формат ей така за кефа.
По този начин успявам да държа обема информация относително под контрол. Това не е точно отговор на въпроса на nicknay, но все пак реших да споделя опит, понеже и аз снимам със същата камера. Между другото, Ники -- твоята бивша 350-ца още се радва на цветущо здраве и добро настроение ;)
|
|