Автор: caro-anton
Дата: 23-08-09 16:43
Всяка частица от човешкото познание е една малка секта (справка с латинския за произхода на думата). Едно време и аз приписвах такива етикети на хората. Но в Испания една позната ме попита - Вие сте сектанти в България, нали? - И аз й казах - Как ще сме сектанти, православни сме, гръко-католици??? - Ами значи сте сектанти, защото вие не се ръководите от папата...
Стоях и мигах. Не успях да я убедя, че нашата църква е била заедно с католическата, че... кой е решил да показва мускули навремето... за събора в онази малка църква на центъра в София... въобще нищо не пое тази жена. Сектанти и това е.
В същото време имам приятели, евангелисти. Това трябва ли да се оставям да ми пречи при общуването с тях?
Има една идея за толерантност - когато дадено нещо не ти противостои на възгледите, тогава ти можеш да бъдеш толерантен с него.
Когато противостои на възгледите ти, а ти не желаеш да променяш позицията си, понеже си на правилната страна, според идеите си, тогава можеш да бъдеш дълготърпим.
Но и двете положения изключват възклицания от сорта на "сектанти".
Аз не толерирам гейовете. Консервативен съм. Но съм дълготърпим към тях. Надявам се един ден да се осъзнаят. Имам приятел гей. Много го обичам. Защото е свестен човек. Това е мерилото - какъв е човека. По дела. Точка.
И за да не пиша само глупости, ще добавя още една бележка към фотосинтезис-а.
Обикновено, като отивам някъде, правя проучване какво точно ще гледам, за да мога да си избера позиция, за да зная какво да очаквам и за да мога да снимам неща, които бих искал.
Веднъж имах идея да снимам гимнастиката, разучих упражненията, за да направя снимки на отделни силни моменти, които ми представляваха интерес. При вас малко е изтърван този момент - снимано е репортажно, но е снимано непознато събитие. Поне аз оставам с тази идея.
По същият начин се снимат и рицарски състезания. Понеже са ми слабост. Снимат се репортажно, но запознато-репортажно.
Надявам се да не съм бил остър в критиката си, възможно е и малко да си измислям, на мен фантазията ми е доста силна...хаха
... едит...
За моята позната испанка... бях тръгнал да й изброявам поименно 2000-е хиляди разлики между римокатоличеството и гръкокатоличеството..., но не хвана "дикиш".
Тогава разбрах, че всичко зависи от очилата, които сме си сложили. И какви етикети слагаме на хората.
В случая, аз искам да благодаря на фотосинтезис за добрите кадри, които професионално представят една различна атмосфера (не бих могъл да нарека кадрите уникални - защото това не е уникално събитие, провежда се всяка година). А нарекох атмосферата просто "различна", защото всеки човек има право сам да си преценява как да възприема измененията в околната среда (то ест живота).
И понеже сега нося отговорност за публичната крикита, догодина ще трябва да се кача, за да направя кадри. И тогава, вие да ме критикувате на свой ред, да видите дали съм се справил. Защото човек критикува само ако може да покаже нещо по-добро. Както и не се отхвърля дадена идея, без да имаме по-добра на момента.
Публикацията е редактирана (23-08-09 16:54)
|
|