Автор: rhyan
Дата: 19-08-09 10:42
LubanskyJR - дефинирай хубаво, и какво точно имаш предвид под пряка слънчева светлина. Аз проблеми с матричното мерене при нисък контраст на силна светлина нямам. (снимам с D90)
Може би понякога прегаря бялото, затова по принцип държа компенсацията на -0.3 Виж обаче на силно слънце / дълбока сянка, от време на време наистина го карам на магия. Централно претегленото мерене понякога работи като спот, ако обекта в средата е тъмен и голям, и тогава яко ми изгърмяват светлите. Матричното пък обратно, пази светлите и сенките стават много тъмни. С вградената светкавица да запълня сенките не става, освен ако не събера блендата и скоростта да падне до 1/200, тогава обаче губя плиткия DOF...Т.е. трябва ми или допълнителна светкавица, която да може да синхронизира на по-голяма скорост, или отражател.
В противен случай съм изправен пред следния избор: ще трябва да се лиша от плиткия dof и да компенсирам с вградената, или да изгоря светлите за сметка на добре експонирани сенки, или с шопа да вадя от сенките разни физиономии.
Аз предпочитам шопа, ама сега се уча, та някой спец ако даде акъл няма да е зле...
|
|