Автор: ivodam
Дата: 16-08-09 23:11
Бих искал да повдигна пак един въпрос, който мимоходом е дискутиран и по-рано, на който поне аз нямам още окончателен отговор за себе си.
Става въпрос за следното: Предполагам, че на повечето от вас им се е случвало да видят една и съща снимка да изглежда по-светла или по-тъмна на два различни монитора, и двата калибрирани. Питал съм се защо става така и дали има стандарти за яркост на монитора, за да се избегне такова нещо. Спомням си Асахи да е споменавал нещо от сорта, че нещата са индивидуални и човек трябва да си настрои яркостта и контраста преди калибриране, както му харесват, и после да калибрира.
Наскоро обаче като калибрирах монитора на един приятел ми направи впечатление, че софтуерът на Очето много сериозно третира контраста и яркостта и се опитва да ги вкара в някакви, очевидно според него зададени му "правилни" параметри, пак чрез измерване с цветомера, преди да започне калибрирането на цветовете. За яркостта за правилни приема 90 цд/м2 за лаптоп и 120 за ЛЦД. Контраста го вкарва в една зелена зона по една скала, на която няма мерни единици, не знам в какво точно го измерва и кое счита за нормално, за конкретния монитор се оказа, че приемливо е положение 52% контраст от менюто на монитора.
Бих искал да попитам в тази връзка разбиращите хора има ли наистина стандарти за правилна или препоръчителна яркост и контраст и спазването им би ли осигурило това едно изображение да изглежда еднакво на различни монитори при други равни условия (като външна осветеност и т.н.). Това несъмнено има важно значение и относно плътността на изображението при печатане (без да отменя калибрирането на печатащото устройство, разбира се).
|
|