Автор: krist
Дата: 15-08-09 22:05
От както взех С5-цата снимам само с Никор 50/1.8Д, но имайки пред вид, че снимам предимно пейзажи, се чувствам много ограничен с него особено от към дълбочина на фокуса и перспектива. Имам бюджет към 700-800 лева и искам преди приближаващата отпуска да си взема нов обектив..
Голямата ми чуденка са следните варианти:
1. Да продам 50/1.8Д и да си взема Тамрон 17-50/2.8
2. Да запазя 50-цата и да купя Никор 18-70 нов или 16-85 втора ръка (с предпочитания към втория).
3. Да запазя 50-цата и да си взема 35/1.8 и някакъв още по-широк твърд.
Вариант 1 ми харесва с това, че ще имам един-единствен обектив, който ще е достатъчно светлосилен и едновременно ще избегна твърде досадното за мен сменяване на обективи. Не ми харесва обаче това, че е твърде къс в дългия край и, че започва от 17, а не от 16 мм. Притеснява ме също да не попадна на куца бройка.
Вариант 2 ми харесва много от гледна точка на диапазона на 16-85, който е почти универсален за мен. Не ми харесва обаче цената и това, че е тъмен. От друга страна обаче пък е стабилизиран, което за мен лично е предимство пред всички останали, включително и пред 18-70, 'щото за пейзаж на слабо осветление от ръка ми се струва, че ще върши повече работа от светлосилата заради дълбочината на фокуса (то аз почти винаги си нося и статив, но все пак).
Вариант 3 ми харесва най-вече заради качеството на картинката, но пък ме отблъсква мисълта за постоянно сменяване на обективи и това, че май няма хубав достатъчно широк твърд обектив за никонски кропки.
Моля за съвет, 'щото трябва скоро да взема решение, а не успявам ..
Моля също за доуточнение по следните не съвсем ясни за мен въпроси:
1. Тамроните 17-50/2.8 все така проблемни ли са и има ли голяма опасност да изгоря с такъв?
2. Препоръчайте широк твърд за никон, който на кропка да дава поне 28 мм приравнено, но още по-добре 24? Може и да е стар, ръчнофкусен..
|
|