Автор: kalata_n
Дата: 22-07-09 11:35
Язовеца е готин само на картинка в комикс!!!
От близо десет години се мъча да изгоня един или цяло семейство (не съм сигурен) от вилата. Невъзможно е! Вилата е повдигната на около 15 см от земята върху бетонни блокчета. Преди 8-10 години заварихме огромна купчина пръст пред входа на вилата. Някакво животно си издълбало хралупа отдолу. Запълних колкото можах и останалото изнесох извън двора на вилата - 20 колички пръст. На следващото лято имаше не една а две купчини от двете страни на къщата и то по-гоеми от първата. Не съм броил количките пръст. Започнах да редя камъни, оградни колове и тел. Резултатът - загрозих иначе доста красивия вид на къщичката ни, а животното продължи да изкарва кубици пръст и да зарива трева, плочки, здравец и каквото друго има. Спрях да затрупвам входовете (станаха над 5). Зимата съседи видяли, че животното е язовец. Из интернет има доста интересни методи за прогонване на такива животни, но всички са свързани с окепазяване на хубавата вила. Мислех да говоря с ловната дружинка да го обяви за вреден дивеч... а инак съм силно против отстрелването на каквито и да е живинки. Ама тая работа с лопатата и то всеки път когато си пристигаш на вилата с порядъчен багаж и едвам отмъкнати няколко дни за почивка .... А и се уплаших, че подкопава бетонните фундаменти. Е не го обявих за разстрел, но ако можех да го пипна аз ...
Постепенно в годините изкарваната пръст намаля. Последните две години почти не рие, даже помислих, че си е тръгнал, но не би! Една нова година си я празнувахме заедно - ние отгоре, той (те) отдолу. Имаше следи в пресния сняг, през нощте се чуваше шумкане ... а да и кални следи на тераската :)
На въпроса какво ми отношението към язовците преди 5 години щях да отговоря доста крайно. Сега имам смесени чувства...
|
|