Автор: kapitancho
Дата: 25-06-09 10:11
И аз не мога да я разбера тази истерия - щом е Никон, значи не може да има проблем. И аз съм фен на Никон, но съм свидетел на такива проблеми.
Принципно, понякога проблемът е в тесовата постановка. При тестове фронт/бек-фокус проблеми има и що годе лесен начин да се разбере какво става. Първо при ползване на тест чарта, критерии за валидност на теста е ако консистентно при фокусиране в средата, размазването на фона е асиметрично напред и назад. Друг допълнителен тест е снимка на разстояния близки до безкрайност. Например билборд на 20 метра. Ако съмненията за, да речем, за бек-фокус, тогава се прави снимка с нормален автофокус и после се мърда с по много мъничко чрез ръчно фокусиране и така се правят около 5-6 кадъра за всяка малка корекция. Ако излзезе, че някой от тези кадри е по-остър (на фокус), то проблемът е явен. Ако бързо стават по "размазани", значи вероятно няма такъв проблем. Принципът тук е, че ако при фокусиране на 50см има бек-фокус от 2см, то при 3 метра, фокусът ще "бяга" примерно на безкрайност. Затова на по-далечни разстояния си личи доста, че има проблем.
|
|