Автор: ivodam
Дата: 05-06-09 12:47
Тъй като често се задават въпроси като се пазарува по Интернет какво става след това тук, малко личен опит от една дребна покупка и освобождаването й - тъкмо се връщам от летището.
Значи, поръчах си от един американски сайт една камуфлажна палатка, знаете, важен артикул за "диваците". Палатката заедно с транспорта струва 120 долара, пратиха я по UPS. В момента са в сила следните митнически правила: пратка на стойност до 45 ЕВРО не се прави нищо, получава се директно. Пратка на стойност над 45 ЕВРО, но по-малка от 150 ЕВРО не се облага с мита и ДДС, но подлежи на митническо деклариране, един Господ знае защо.
И оттук почват да те работят. Куриерът манифестира пратката пред митницата и ми изготвя цесия - един лист хартия, с която да се явя пред митницата. Изготвянето на тая цесия струва 12 лева, моля ви се. След това отивам на митницата. Там ме пращат при едни каки от едно митническо-брокерско бюро, буквално залепено за митницата, да ми изготвят декларацията. Декларацията се изготвя за 16 лева, обаче каките ми обясниха, че ако си платя 40 лв., ще ми минат документите веднага, иначе може да чакам и цял ден. Една жена така чакаше от няколко часа, нещо да си освободи, и продължи да чака, щото точно имаше обедна почивка. На мен въпреки почивката наистина ми подпечатаха шибаната декларация за 3 минути.
Тва е, уж за нещо, дето нема да се облага, пак си заминаха 50 кинта, че и отгоре. Пей сърце...
|
|