Автор: jorro_z
Дата: 17-05-09 21:50
Пентакс K20d беше промотиран при цена 1400$. Сега е 650$. Това - за година и 3-4 месеца. За доста повече време, цената на (примерно) Никон Д300 падна доста по-малко.
Това не е заяждане, а факт. Възможно е, това да се дължи на факта, че Никон Д300 е перфектен модел, и няма нужда да се намаля цената, защото се купува успешно и на тази.
Възможно. Обаче, вече доста хора, накупили си Д300, го смениха за Д700. За мен, това е индикация, че на този модел вече му минава времето и е редно:
а) да се свали драстично цената (справка Пентакс к20д и Канон 40д)
б) да се извади нов модел в същия клас (справка Канон 50д, и Пентакс К-7)
Нормално е новия (и съответно интересен) модел, да бъде първоначално с доста висока стартова цена. Тя има своето предназначение.
От друга страна, ако тази цена се задържи твърде дълго висока, постепенно има спад на интерес. (По-точно, не от лоялните дългогодишни потребители на съответната марка, а от купуващите за пръв път ДСЛР, необременени със обективи и други, които не биха се съгласили да дават 2 пъти повече, за 2 години по-стар модел, с по-слаби характеристики, примерно).
Така че, вероятно ще има критики за високата стартова цена на К-7. Нормално. Но ако след 6 месеца (примерно), цената падне под 1000$, аз нямам против. А досегашната история показва, че това ще стане. И без това на един нов модел му трябват около 2-3 месеца най-малко, за да се види как се представя, ревюта, тестове и прочие, и съответно да му се видят кусурите, евентуално ъпгрейд на фърмуера и т.н.
Относно конкретните параметри на Пентакс К-7:
Ако питате мен, това директно сравнение какво има еди кой си модел, от еди коя си марка, спрямо друг си модел, от друга марка, леко ми се вижда непрактично. Който сега избира система - да, оправдано е да сравнява актуалните модели от различните марки. Ама нали всички твърдят, че телата нямат значение, а само обективите? Или не е така?
А този, който вече е дългогодишен потребител на дадена марка, вероятно би го интересувал повече моделът от неговата марка, отколкото моделите на другите марки. Иначе ще стане, че с всеки нов модел, от всяка марка, хората да сменят системата, после пак, после пак и т.н.
По-добре е да се погледне, дали този нов модел е само стъпка напред, или голяма крачка напред, спрямо по-стария модел от същата марка. Според мен, при К-7 става дума за огромна крачка напред. Времето ще покаже, дали съм прав или греша.
Все пак, нека да почакаме още 3 дни, а?
|
|