Автор: d_ave
Дата: 14-05-09 09:34
Трябваше първо да пообясня повече, ама карай. Напоследък доста снимам в по-дългия край на обективите, които имам, за това и използвам приоритет на скорост и правилото. Точно за това 18-55 въобще не е най-добрия пример, но просто неговите стойности съм ги научил, за това го сложих като пример.
Съответно питам аз, как ще снимате котка с 300 мм нестабилизиран обектив на сянка от ръка? С кой режим? (очакваме включване от dimi:)) Или с 200 мм @ 6.3 максимално отворен? Хайде да не е котка, хайде да е детето ти докато играе в парка и искаш да го снимаш без да му вреш обектива в лицето? И съответно да изстискаш максимално от евтиния обектив, който става сравнително остър при 7-8 бленда? И когато снимките са за лично ползване, няма да се печатат на повече от 10х15, при което по-високото ИСО няма да се отразява толова на качеството на отпечатаната снимка? Само чакам сега някой да каже колко е аматьорско да вдигаш исото за да постигнеш по-висока скорост и как снимките за нищо не стават…
При гореописаните ситуации и условия мисля, че най-удачното решение е именно приоритет на скоростта. Именно и за това напоследък снимам само на този режим + правилото при над 150 мм. Само че започна да ми става навик и започнах да снимам така и когато в затворено помещение искам да снимам без светкавица за да запазя естествената светлина.
Та точно заради всичките тези неща напоследък се скъсах от смятане и от приравняване и т.н., и именно заради това ако имах означенията на обективите щеше да ми е къде къде по-лесно.
|
|