Автор: Jankoff
Дата: 09-05-09 11:48
Вече 2 дни снимам с Zeiss Flektogon 2.8/20 на Олимпус Е-520. Адаптерът е този - синът ми (спец по материалознание) го одобри, фирмата изглежда чисто германска, правят и адаптери с чипове за потвърждаване на фокуса, но са по-скъпи (70-ина евро).
Отначало бях със смесени чувства, но постепенно започнах да схващам, че всъщност това нещо (комбинацията) го бива. Правят ми впечатление следните неща (+ или -):
(1) Малко трудничко се работи - трябва да улучиш фокуса, връщаш се към старите времена със задължителни ръчни настройки, но пък сега при дигиталната техника резултатът е налице веднага - ако не е на фокус, триеш снимката и пробваш пак.
(2) Трябва да настройваш блендата (пак като в старите времена) - тук става ясно, че резултатите са добри при бленди от 4 до 8. На 2.8 или над 8 резултатите не са убедителни, поне при моите експерименти - но пък съвсем същото го казват (и показват със снимки) много хора в Нета. Явно има значение, че обективът е правен за аналогова техника, а и кроп-факторът 2 се намесва.
(3) Оказа се, че това е един добър макро обектив. Снима малки или съвсем дребни предмети от много отблизо и голямата светлосила помага, ако не е на открито. Разбира се, отново фокусът е от значение, и ако не си с перфектно зрение (аз не съм) малко се затрудняваш.
(4) Прави добри портрети. За качеството на бокето не мога да съдя (знам какви полемики се водят тук ...), но хората добре се открояват - светлосилата отново помага. Цветовете са ми приятни, има детайл. Като казвам това, да се има предвид, че не съм професионалист. Всички сравнения дотук са с китовия обектив Zuiko 14-42.
(5) Към недостатъците спада мекостта извън централната част. За пейзажи мога да кажа, че, с определени уговорки, става - разбира се, без да може безрезервно и в повечето ситуации да се състезава сериозно със Zuiko 14-42. Зависи и какво и как снимаш. За особени пейзажи с търсене на разни ефекти и пр. вероятно ще може да се използва, и дори би могъл да има някакъв превес над китовия Zuiko - но това може да се установи при по-дълга практика.
След двата дни снимане мога да направя заключението, че 30-ината евро за адаптер не са хвърлени на вятъра и, въпреки затрудненията при ръчната работа с тоя обектив, той явно има своята ниша на приложение. Както изглежда, така си спестявам 450-500 лв. за обектива-палачинка (Zuiko 25 mm 1:2.8 Pancake), а и, ако на човек му е нужен малко по-къс, този е такъв - 40 мм срещу 50 мм при палачинката. Но е два пъти по-голям и по-тежък.
Ще подчертая, че по света в ebay и прочие този обектив в добро състояние (моят се оказа в добро) върви за не по-малко от 250 евро. Води се за един от "легендарните цайси".
Така че - който има този или подобен обектив, може да пробва с един адаптер да го пригоди към своя модерен дигитален апарат (доколкото мога да преценя, към всяко или почти към всяко тяло - адаптери се предлагат най-различни).
|
|