Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Относно линковете към книги
Автор: georgi.a   
Дата:   17-04-09 16:33

Има много теми за възмутени фотографи, чиито авторски права са нарушени и са готови да съдят цялата Слънчева система. Същевременно доста се пускат линкове към разни книги, които (най-вероятно) нито авторът на постинга си е купил, нито пък е получил разрешение от автора на книгата да я препубликува и разпространява по този начин. И всички дърпат и никой не казва "да съдим пирата".

След като темите за кракове и подобни са забранени, защо тези не са? Това е също толкова голямо нарушение, колкото и другото. [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Относно линковете към книги
Автор: maldito   
Дата:   17-04-09 16:36

и кво.........

Автор: asahi   
Дата:   17-04-09 16:39

Книгите са а четене, не за продаване. Ако ми хареса ще си я купя и част от парите ще стигнат до автора.

По твоята логика не мога да чета от книгата в книжарницата?

Дата:   17-04-09 16:40

asahi,

Книжарниците не са библиотеки. Виж извадките от книги на Amazon. Със сигурност не слагат цялата книга, за да си я купиш след като си я прочел напълно, нали?

Те и снимките са за гледане, а не за продаване. Програмите са за ползване, а не за продаване. Храната е за ядене, а не за продаване. Каква е твоята логика?

Публикацията е редактирана (17-04-09 16:50)

Автор: stormfx   
Дата:   17-04-09 17:25

Жаждата за знания валиден аргумент ли е? [smilie5]

Автор: CyberGene   
Дата:   17-04-09 17:29

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   17-04-09 17:31

stormfx,

Според теб? :)

Автор: nikidi   
Дата:   17-04-09 17:46

принципно свалянето на книги по този начин е пиратство
смея да твърдя, че съм запознат с авторските права

Автор: mayflowerbg   
Дата:   17-04-09 18:53

nikidi написа:

> принципно свалянето на книги по този начин е пиратство
> смея да твърдя, че съм запознат с авторските права

[smilie24]

А политиката на цените и доходите в РБ е геноцид.

Автор: Kanonir   
Дата:   17-04-09 18:53

georgi.anchev написа:

> asahi,
>
> Книжарниците не са библиотеки. Виж извадките от книги на
> Amazon. Със сигурност не слагат цялата книга, за да си я купиш
> след като си я прочел напълно, нали?
>

Това че ти не си виждал как е в истинските книжарници още не значи, че като не са библиотеки не можеш да четеш там....
Аз като видя примерно книга в Амазон, която ме е заинтригувала отивам в близката книжарница и не само, че сядам и чета колкото си искам (до затварянето примерно на книжарницата), но си вземам и голяма чаша капучино от кафето вътре та да ми е пълен кефа... Ако ми хареса книгата си я купувам било на място било онлайн, било нова или втора употреба... С ПДФ-те нещата са същите, само дето си вкъщи и не е толкова комфортно като на хартия, предимство е и че заемат много по малко място и мога да ги нося по-лесно, като пътувам, както и факта че не се налага сеченето на дървета!
Със списанията по същия начин - в момента единственото списания за което съм абониран ми идва на ДВД - другите - по принципа с книгите в книжарницата, ако ми хареса броя си го купувам...
А да - и в случая плачът за авторските права е меко казано смешен, щото ПДФ-те не ощетяват толкова авторите а ощетяват издателите/ разпространителите - можеш да се поинтересуваш, колко получава един автор от цената която ти плащаш за една книга...
Всъщност това е и причината доста автори полекичка да се преориентират към продажба на ПДФ книги.....
Така че дай да не си губим времето с призиви "за спиране на реката с шепи"!

Автор: stormfx   
Дата:   17-04-09 19:12

Туй за истинските книжарници е вярно. В Barns & Noble съм изкарал сума часове. И никой не те овиква, че си четеш. А за книгите-който иска/може да си купи ще си купи. Останалите или ще я прегледат без пари или няма да си я купят. Като цяло моята теза е че ТРЕБЕ да се чете :) Със всички сили и средства.

За Борислав Манолов, Александър Минковски, Mandor и всички поддържащи проекта "Моята библиотека" - шапки долу [thankyou]

Дата:   17-04-09 20:52

и не само, че сядам и чета колкото си искам (до затварянето примерно на книжарницата), но си вземам и голяма чаша капучино от кафето вътре та да ми е пълен кефа...

https://photo-forum.net/joro/emoticons/stars.gif
А стаи за нощувка предлагат ли?

Не знаех, че издателствата са съгласни да им слагат книгите в rapidshare и от сорта сайтове, но може би не съм чел толкова много колкото теб.

Аз знам само, че Copyright = не копирай, а не "не чети".

Както и да е... просто на следващия, който ревне във форума "откраднаха ми снимка" не му казвайте "съди ги", а му предложете капучино и подслон.

Отказвам се... тук няма да има разбиране.

Дата:   17-04-09 22:03

Анчев, вземи се самоопредели - за авторите ли си или за издателите. И не се отказвай - до края на петъка има още 2 часа.

Автор: e-mil   
Дата:   17-04-09 22:32

"А стаи за нощувка предлагат ли?"

Гошко май отдавна не е влизал в книжарница

http://www.qctimes.com/app/goanddo/images/media/images/Barnes%20&%20Noble%20coffee%20shop.jpg

http://nawed.net/images/grad/coffee.jpg

Дата:   17-04-09 22:33

Против противоречията съм. Като ще следва една логика, да се следва докрай.

Иначе по системата - те и снимките не са за продаване. Те само са ви я взели да видят дали ще им пасне на календара и после не им е харесало и не са си я купили. К'во толкова... само 10 000 копия.

Ти за кой си? За тоя дето е краднал снимката или за автора (фотографа), дето е прецакан? Айде приложи го сега и за останалото...

Дата:   17-04-09 22:36

e-mil-ЧО,

Нещо се заяждаш ли? Вдясно ли си на снимката или вляво? Айде ако обичаш по-спокойно...

Дата:   17-04-09 23:43

И писателят, и художникът, и фотографа се радват, когато повече хора се докосват до творбата му.
Не се радват, когато чрез творбата му някой прави пари, извлича ползи.
Ей това е разликата, ако схващаш.

Автор: holden   
Дата:   18-04-09 07:37

По тази логика всеки може да ми вземе снимката и да я публикува където си иска в какъвто си иска размер, стига да не я продава?

Дата:   18-04-09 09:09

Не да я публикува в комерсиалния си сайт, но да даде линк към нея - това може.
Всеки може да си я дръпне и да си я сложи на десктопа за некомерсиално ползване.

Комерса е същността на проблема.

Дата:   18-04-09 09:26

asahi,

Направи една двудневна фотосесия, за която имаш разходи към 1000лв и нека някой ти открадне снимките и ги подари на света без да извлича ползи.

По същата логика можеш да си откраднеш фотоапарат, стига да не го продаваш. Производителите ще се радват да им докосват творбата и няма да се радват, ако магазините извличат полза чрез нея :)

Хем виждаш, че тезата ти издиша, хем спориш. Или ти не взимаш заплата/хонорар, защото това, което го работиш е за вършене, а не за продаване :)

"Всеки може да си я дръпне и да си я сложи на десктопа за некомерсиално ползване."

Дори това не е така. Проблемът не е комерса, а отношението. Или платените wallpapers в сток сайтовете са за балъци?

Зачети тук и тогава говори за линкове:
http://www.dpreview.com/misc/copyright.asp

Публикацията е редактирана (18-04-09 09:33)

Автор: ilcoin   
Дата:   18-04-09 11:37

"Моето си е мое, а чуждото е общо" - един от дефицитите на нашата нация които мене специално твърде много ме дразни и се стремя да боря у хората които познавам, за съжаление с променлив успех.

Знам че тука има хора дето си купуват софтуера, работят с него и изкарват пари. Знам че има и такива които си крадат софтуета за да си оправят снимките на бебето. Знам че има и такива дето си изкарват парите с тая работа, могат да си купят всичко но не го правят. Всички обаче надават вой до небесата ако някой им "открадне" снимка, а в същия момент продължават да влачат книги, филми, музика, софтуер за хиляди долари без грам да се замислят дали и кого ощетяват с постъпките си. И след това почват от 100 кладенеца вода да носят само и само да намерят оправдание за това което са направили и да не си признаят, че по нищо не са по-различни от същите тия пирати дето им крадат на тях снимките. И тия приказки: "Ама аз ще я сваля да я прочета и после ще я купя", можете да си ги разправяте един на друг и да си вярвате на тях. Аз лично не вярвам.

Логиката на georgi.anchev за апарата е твърде вярна. И ако сте толкова навити да ви се радват хората на творчеството, вземете да си качвате снимките на пълна резолюция в мрежата - който иска да се радва, пък който иска да плаща. Щото на 800х600 основно им се радват, ама даже и да ги краднат голяма ползва няма. Пък и даже от някой сайт да се дръпне някоя снимка, се надига такъв виртуален вой, че чак лошо да ти стане. "Съди ги, тяхната м***а крадлива!", "Не сме нормална държава!" (все едно върху вашия компютър всичко е купено, даже и МР3-ките с поп-фолка дето уж не го слушаме).

Въобще - темата за доходите не оправдава кражбата по никакъв начин. То тогава и циганите дето влачат ток са ок - нямат пари да си плащат затова не плащат. И аз искам Опела ми да не е 93-та година правен, ама не съм отишъл да разбия магазина щото нямам пари да си купя нов.

Последно искам да кажа, че не визирам никого персонално и не нападам лично никой. Просто споделям мислите дето ми се въртят от много време в главата в тази тема. Благодаря за вниманието.
[shtrak]

Дата:   18-04-09 12:06

В случая въпросът не е дали нарушенията се правят, а дали е необходимо да се демонстрират публично и безочливо, докато се крещи "аз имам права и ще съдя всички". По-скоро за това е темата. Иначе е ясно, че всеки е (бил) пират по някоя точка.

Ако се кара по системата "то не е за продаване", пиратството започва да се приема за нещо нормално и минаваме по лиценза WTFPL, но в някакъв изкривен от нас вариант - само доколкото ни е изгодно да вземем :)

Публикацията е редактирана (18-04-09 12:08)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »