Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля за помощ с ISO-то
Автор: pr0peller   
Дата:   15-04-09 17:04

Моля за помощ защото, когато преди близо две години купувах камера не знаех нищо за фотографията и в частност за техниката на снимане (не че сега съм професионалист и знам за какво става въпрос, но се опитвам ...). На въпроса:
Имам Sony A100 (моля да не бъда публично линчуван за това), и понеже чета във форума често "... вдигай ИСО-то и не се притеснявай ... " реших и аз да опитам ...
Резултата е плачевен ... на ИСО 200 е добре мисля, но от там на татък не питайте ... Ужас ... (явно за А100 не важи това с снимането на голямо ИСО). Фотографийте които напрах си ги харесвам много, но шума е ужасен на ИСО800. Питането ми е има ли някакъв начин да променя ИСО-то на тези фотографий към по-малко или по-голямо респективно. Благодаря ви предварително[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Моля за помощ с ISO-то
Автор: Davidoff   
Дата:   15-04-09 17:09

На колкото си снимал - толкова, може евентуално да се приложи някакво шумоподтискане постфактум. Обаче силно се съмнявам да е чак плачевен резултата [smile]

Автор: Lafera   
Дата:   15-04-09 17:10

Фотографиите не можеш да ги промениш освен с някоя програма леко да изгладиш шума (Photoshop). Единствено може да подобриш техниката при следващите снимки. В интернет има доста материали. Не е важно с какъв фотоапарат снимаш, важното е да извлечеш максимума от него.
Снимай на възможно най-ниско ИСО/АСА при по-ниска осветеност. Отваряй повече блендата и намаляй скороста, стабилизацията ще те спаси от статив в някой случаи. Успех!
https://photo-forum.net/ebook/page3.htm

Публикацията е редактирана (15-04-09 17:15)

Автор: boni   
Дата:   15-04-09 17:15

При какъв размер на печат е плачевен резултата?

Автор: zaiko   
Дата:   15-04-09 18:13

Айде бе зле... виж на някоя сапунерка как шуми на 800исо и после кажи дали А100 шуми [cool]

Дата:   15-04-09 18:14

А сега кажи, че снимаш и в JPEG [smilie24]

Автор: sashky   
Дата:   15-04-09 18:15

Аз като разглеждам ревю-то
на 800 ISO не е чак толкова зле резултата.
http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100/page20.asp

Автор: nikola_bathory   
Дата:   15-04-09 18:22

В същото това ревю пише обаче следното:
High sensitivity noise at ISO 800 and 1600

така че май на ИСО 800 става зле...

Автор: boll   
Дата:   15-04-09 20:56

А100 е един чудесен дслр. Ако искаш да си фотограф, обръщай внимание на композицията и идеята, не гледай ИСО-то и шума.

Много важно, че някой бил снимал в РОУ...

Дата:   15-04-09 23:32

Ами погледнете последните две снимки в профила ми и схте разберете за какво говоря ...
Исках да ги кача в Picasa за да няма коментари за това, че си правя реклама на снимките в профила, но нещо е недостъпен сега.
boni:
Хубавото е, че снимките не са за печат иначе нема начин да се разпечатат.
zaiko:
Разбира се, не съм професионалист, но и не съм толкова наивен за да помисля, че JPEG е всичко. Снимам в RAW.
boll:
Прав си. Аз знам, че има над какво да работя от художествена гледна точка. Дори и за миг не съм си помислил, че мога да направя художествено издържана снимка. Просто когато отворя някои от тези файлове в Camera RAW, Literoom или квото и да е и направо ми вадят очите тези големи зърна.
Явно няма начин трябва да се внимава много при задаването на ИСО-то по време на снимки.

Автор: hash   
Дата:   16-04-09 09:07

на този размер на екрана зърното не е дразнещо ако изобщо се вижда :) снимките не бива да ги гледаш на монитора на 100% увеличение и да се тюхкаш колко шум има.

Дата:   16-04-09 09:23

И какво им има на последните ти 2 снимки?

Re:
Автор: Davidoff   
Дата:   16-04-09 10:29

Рзпечатай на А4 и ще видиш, че е супер. 800 ИСО не е проблем за никой ДСЛР в днешно време. Е, естествено не е като на 100-200, но напълно използваемо.

Автор: mike74   
Дата:   16-04-09 11:14

Както са ти казали по-горе, НИЩО им няма на снимките!!!
Снимки не се гледат на 100% на монитора и да се коментира колко били шумни. Сметни, при размера на монитора ти и броя точки които има, като гледаш снимка на 100% колко голям отпечатък трябва да направиш че да се виждат по същия начин този "шум"??!!

Можеш да си абсолютно спокоен че до 20х30 см, изобщо не ти е проблем ИСО 800 на А100, ама изобщо.

Всички шумят, и разбира се че това има значение, но изобщо не толкова голямо колкото си мислиш особено ако не печатиш на голям размер.
Не забравай също че монитора ти в общия случай има от 72 до 100 дпи, а при фотопечат имаш около 300 дпи, т.е. физическия размер на точката при печат е много по-малък от този който е на монитора.

Дата:   16-04-09 11:56

Благодаря на всички за мнението.
Аз сега се замислям, и може би трябваше да кажа първо, че снимките ги гледам на 40 инчов телевизор. Само и да уточня, че TV-то е на Full HD (1920х1080), Pavilion-а ми има такъв изход и ползвам него за визуализация. Съжалявам ако съм отворил безсмислена тема, но се притесних, защото явно нямам никаква реална представа как трябва да изглежда голямо ИСО.

Благодаря ви за разясненията [beer] [beer] [shtrak]

Дата:   16-04-09 18:00

Това е с подобна матрица на исо 1000:

http://212.36.3.59/site_pics/170/a_1221582827_IMGP1034_toned_res.jpg

Това на 800:

http://212.36.3.59/site_pics/178/i_1221583178_IMGP1071_res.jpg

Когато гледаш шум, гледай и детайл, защото са тясно свързани! [beer]

Автор: blr2   
Дата:   16-04-09 18:09

Kakто са ти написали и другите, снимките съвсем не са толкова зле откъм шум.

ПС: Стокхолм и на мен ми е слабост за снимане :)

Автор: cicomanco   
Дата:   16-04-09 18:19

Пич , искаш ли едно кръгче с Оли?[smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »