Автор: victorcito1978
Дата: 14-04-09 19:23
Преди да ме застрелят с негативни коментари, само искам да кажа:
- Знам, че когато си с вълците, трябва да се държиш като вълк
- Познавам латинската поговорка Pacta sunt servanda
- Прочее не съм истински фотограф, а само любител
Та на темата: непрекъснато чета из форумите за съдене на тоя и на оня. Защо? Правото е и задължение. Винаги съм смятал за огромна привилегия някое списание или вестник или даже сайт да публикува нещо, снимано от мен. Ако съм професионалист, разбира се, трябва да ми бъде заплатено за това. Даже да съм аматьор не бих отказал хонорар. Въпросите ми не са за това ДАЛИ трябва да получаваме възнаграждение а ДАЛИ трябва да се правим на мъже и да се съдим за щяло и нещяло. Какво ИМАМ ПРЕДВИД?
- Във форума прочетох една правна пледоария, според която вярно или не е третирано правото да се снимат хора. Така де, обаче дали в съботния жълт вестник, публикувал снимки на знаменитости, всеки папарак е взел такова? А ние скрито помагаме това, като си купуваме вестника.
- Четох, че колега ще съди едно списание, което е публикувало снимки, пуснати от него в някакъв сайт, който с дребни букви пишело, че те са защитени от авторско право. Хубу - викам аз, обаче всеки от нас има на компютъра си ПОНЕ по 1 кракната програма. Тоест открадната. Да почне Адоби да ни съди всичките ли?
- Сигурен съм, че сред нас е пълно с любители на open source ресурсите. Убеден съм, че всеки от вас би искал да ползва безплатно Леопард или Експи. Обаче колко от вас са публикували безплатно за печат снимки?
Вероятно ще има яка полемика, та засега спирам, но основния ми топик е: има ли начин да спрем да искаме все да съдим някого за нещо, което е публикувал, като просто можем да се радваме, че има още и още форуми, които изграждат любовта към фотосите?
Или искате утре децата ни да се съдят като малоумните янки за това, че някой е упражнявал sexual harassment с поглед от другата страна на тротоара.
Струва си да се помисли по въпроса, нали!?
|
|