Автор: Lalinda
Дата: 13-04-09 12:11
Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
По-миналото лято пътувахме, в продължение на един месец, с двама наши познати японци из Алпите...
Снимаха абсолютно всичко, като се започне от хотелските интериори, блюдата в ресторантите, хранителните стоки в супермаркетите, мине се през книгите в книжарниците и почти всички експонати из музеите... Отделно, че жената в края на пътешествието разполаташе с архив от поне 1000 (хиляда) малки кученца, които срещахме из улиците и които снимаше, навеждайки се и залягайки в невероятни пози.
Купуваха и всички карти, които дори не можеха да прочетат, не можеха да прочетат и названията на градовете и селата, в които влизахме, а докато пътувахме, постоянно шумоляха с картите зад гърба ни... Снимаха и всички карти на входа на градовете, крепости, замъци и прочее други карти, които не можеха да купят. При пристигането ни в който и да е град, първо тичаха в туристическите бюра, за да си вземат от всички дипляни... Купуваха дори книги на езици, които не четат...
На въпроса ми защо снимат и стоките в магазините, ми отговаряха, че магазините в Япония не изглеждали така...
Питах ги дали целта им е някаква реорганизация на магазините в Япония, но не ми отговоряха...
Тази пролет пък, в един лисабонски фадо ресторант, до нас седяха две япончички, както им казват някои мои познати, които изобщо не хапнаха това, което поръчаха, но което десетки пъти заснеха... Носеха си гид, вкл. за португалските вина, поръчваха от тях и не ги пиеха, само ги снимаха... Като излезе пък фадищата, какво снимане настана...
Това ли искате да стане и тук?
Казват, че японците изобщо не забелязвали къде са били и къде са ходили - после се опитвали да го възстановят по кадрите си...
Въпреки всичко, по коментарите, които чувах, оставах с впечатлението, че са далеч и от това, което виждат...
Та, местните гледат на тях доста снизходително... В което и да е село да отидеш, непременно ще срещнеш, и в най-ранно утро, група от японки с фотоапарати, често движат по две-три заедно...
|
|