Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Разбирането и отношението на българите към фотографията!
Автор: sir_sky   
Дата:   13-04-09 04:24

Здравейте, абе напоследък ми е направило впечатление че масовата част от българите нямат никакви познания, и те гледат направо като извънземен като извадиш некой голям фотоапарат, туриш го на статив и почнеш да снимаш. Скоро ми се случи да снимам университета, в който учих през нощта защото изглежда доста добре, и минават разни хора, повечето от които направо се втренчваха учудено, а някои даже пускана някой тъп коментар от рода на "че ти да беши станал фотографче бе" и "ъ,няма си работа, ами седнал да снима университета..."

Та като сравня това с Япония например, вчера бях в един парк тук, и имам чувството че всеки уважаващ себе си чичко има страхотна техника, и имаше адски много хора наредени с триподите и някакви огромни обективи на апаратите си да си снимат цветя например, и то в някакъв нищо и никакъв парк! Имаше и много хора на по 60-70 годишна възраст, които без да се оплакват мъкнат няколко килограмово оборудване, и просто творят! Аз лично не съм виждал много хора над 50 годишна възраст да снимат цъфналите кокичета с ДСЛР например, ама в Япония това го виждам ежедневно! С една дума май тези на които им е ясно какво е aperture, или shutter speed, и защо аджеба ти трябва да сменяш обективи например са супер малцинство!

Та това е, просто ми беше иинтересно да споделя... ;))

Поздрави!

Отговори на това съобщение
 Re: Разбирането на българите за фотографията!
Автор: holden   
Дата:   13-04-09 04:35

Не знам за университета, но ако извадиш тежък апарат да снимаш хора по улиците, някоя баба като нищо ще те подгони с бастуна ако преди това не те е сбухала някоя мутра дето си му снимал колата/гаджето/охраната/офиса.

Автор: Tekumze   
Дата:   13-04-09 06:39

Хората са озлобени от беззаконията в БГ ...

Автор: CyberGene   
Дата:   13-04-09 07:22

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: sashky   
Дата:   13-04-09 07:39

Ами, моите пък приятели/познати още не могат да проумеят, че фоточантата с цялото оборудване, струва повече от автомобила ми.
И постоянно като тръгваме някъде на разходка ми повтарят "по-добре да си беше взел по-хубава кола".
Българина си мисли, че каквото е добре за него е добре за всички и не признава различните вкусове и мнения.
Аз пък им обяснявам, че не мога да проумея това да си сложа някакви си джанти на колата и някакви спойлери и лепенки и спортни седалки, вместо да си купя обектив. А те се смеят и ми отговарят, че съм луд.
Викат сега ако си беше купил кола като хората, щеше да караш с 200 км в час вместо 130.

Автор: Amigo   
Дата:   13-04-09 07:54

Tekumze написа:

> Хората са озлобени от беззаконията в БГ ...

мдааа, абсолютно така е [smilie8] [smilie25] а да сравняваме технически и по стандарт напредналата Япония с БГ - туй е направо абсурдно [smilie5]

Публикацията е редактирана (13-04-09 07:55)

Автор: мара   
Дата:   13-04-09 08:05

амиго, кат са озлобени, да правят по нещо градивно, примерно да пишат доноси с/у управата[ezik]

Автор: SLR   
Дата:   13-04-09 09:12

Българина си мисли, че каквото е добре за него е добре за всички- аз затова много се кефя на автомобилните теми в Клубната част на Форума[smilie18]

[beer] [beer] [beer]

Автор: d_ave   
Дата:   13-04-09 09:33

shashky, тука в българия нали се сещаш, че масата е от простоватички хора, не разбиращи никой от нищо, но винаги специалисти по всичко и изповядващи една религия наречена Гъзаритет. е, ми според тази религия е много по-Яко да Гъзареем с някакви Джанти, отколкото с някакъв апарат. то тоя апарат, ако ще хаси да е, нито издава на обикновения Гъзар колко струва, нито лъха Гъзаритет от него - тъпите комплексарчета с Джантите имат нужда от това като ги види простолюдието по улиците да вика "иии, скии скии, тоя бах'ти джантите си е сложИл, как отварят тая разачка не е истина!" А като го видят с апарат и ще реагират точно по начина, по който реагират твоите познати. не искам да ги обиждам, просто изказвам мнение относно масите.
лошото е, че това се преекспонира върху какво ли не. Турбогъзарите с Турбосапунерите например, които мислят точно по стереотипа "мегапиксели-зуум-дисплей".
а аз напоследък забелязвам и друга тенденция, на няколко пъти ми се случва напоследък апарата да не плаши хората, а да предизвиква насмешка от типа "хихихи, глейте го тоя с къв топуз снима, а па аз с нокията/сапунерката/турбосапунерката ще изкарам по-яки снимки". вчера например се разхождах в един парк и едно такова същество се опитваше да снима едно пиле на майната си в клоните с ултра-зуум-а на турбосапунерката, като въобще не отчиташе, че слънцето му е точно в очите. е, минавайки покрай него и "аверчетата" с апарат в ръка бях изгледан така, все едно съм селския идиот или циркова атракция. тотално игнорирайки ги явно ги подразних, защото като спрях да снимам нещо точно след като ги подминах се дочу коментара "малииии, туй дрънчи кат запорожка бие"...

Автор: xsakex   
Дата:   13-04-09 10:05

Хахах, така си е тук... Ами преди години, когато снимах със Зенит съм чувал от много хора, че той понеже е стар не може да снима цветно. Или пък, че сапунерите "Skina" не можели да снимат черно бяло ;)

А пък вица, че на турбосапунерите викат "полу-професионален" фотоапарат...

Автор: nikola_bathory   
Дата:   13-04-09 10:12

ахаха, d_ave , много ме изкефи твоят разказ!

А иначе готиното на турбосапунерите е якият зуум, много е полезен, но наистина качеството на снимки, които вадят, не може да се сравнява с ДСЛР....

Автор: Alex-dan   
Дата:   13-04-09 10:57

Хаха, това за репликите "Аз щях да си купя кола" даже го чувам и за неща дето струват примерно 2-3к... На такива им отговарям, че такава кола НЯМА да си купя и не е проблема, че моя апарат струва повече, а това че е кола и струва по-малко [smilie18]

Автор: flipbeat   
Дата:   13-04-09 11:06

не бива да сравняваш Япония с която и да е било друга нация. Особено във фотографско отношение. Иначе за останалото си прав.

Автор: antani99   
Дата:   13-04-09 11:24

Някои хора пък още си мислят като видят DSLR - че е лентов апарат [smilie18]

или пък всеки който снима със сапунер - вече се води " ФОТОГРАФ " - Това по сватбите може да се чуе редовно " Защо сте наели фотаграф - като тука имаме 10 такива "

Автор: drkskwlkr   
Дата:   13-04-09 11:35

По повод японците и фотографията се сещам за един кратък виц:
Прес комюнике н Полицейското управление на Ню Йорк - на 12 април т.г. наркоман опита да отвлече автобус със заложници. Престъпникът нахълтал в двуетажен открит автобус с японски туристи, правещи тур на града. NYPD разполага с 3,783 снимки на заподозрения.

А по темата - на мен ми е кеф да си приказвам с онези, които ги е ухапала фото-бълхата и ми е приятно да си намигаме разбиращо с напълно непознати хора, като се видим из тълпата какви машини ни висят от вратовете.
Е, понеже съм с Canon, ония с жълто-черните или синьо-черните презрамки ги гледам малко през присвити очи [smilie18], а пък нищите духом да се оправят както знаят. Една кола и нова да е, за 5 години овехтява, един обектив може да бъде вечен, за снимките да не говорим.

Автор: kalingo27   
Дата:   13-04-09 11:58

Разбирането на българите за фотографията, е както за всички изкуства и култура, както дори и за фотбола, всички го знаем, но колко го играят...... Виден българин Атанас Буров е казал още преди мнооого години, напр. през 30-те години: Демокрация без пари не се прави! Какво е общото с темата.... В България през последните 20 години правим псевдодемокрация, защото без пари , т.е. с опразнени джобове от тоталния грабеж и с опразнени души-срината ценостна система. И като добавим генчето в нас, дето все ни човърка да гледаме в ,,кошницата'' на другия, дори и да е в пъти по пълна....... , картинката се поизяснява. не , че сме биле цъфнали, някога, защото ние сме имали само един златен век, а после..... Сега, е, всичко зависи от всички ни, дори от дребни наглед нещица в ежедневието, но на кой ли му пука за ширещия се примитивизъм. Като видим зор и бягаме от държавата, а милиардерите ни строят сбъркани палати, а иначе наливат в чужди икономики....

Публикацията е редактирана (13-04-09 12:00)

Автор: ffwd   
Дата:   13-04-09 12:09

Япония е носител на хилядолетна култура. Там не е тъпкал руски ботуш. Японското общество никога няма да акушира на свой собствен Азис. Или Волен.

Автор: Lalinda   
Дата:   13-04-09 12:11

Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!

По-миналото лято пътувахме, в продължение на един месец, с двама наши познати японци из Алпите...

Снимаха абсолютно всичко, като се започне от хотелските интериори, блюдата в ресторантите, хранителните стоки в супермаркетите, мине се през книгите в книжарниците и почти всички експонати из музеите... Отделно, че жената в края на пътешествието разполаташе с архив от поне 1000 (хиляда) малки кученца, които срещахме из улиците и които снимаше, навеждайки се и залягайки в невероятни пози.
Купуваха и всички карти, които дори не можеха да прочетат, не можеха да прочетат и названията на градовете и селата, в които влизахме, а докато пътувахме, постоянно шумоляха с картите зад гърба ни... Снимаха и всички карти на входа на градовете, крепости, замъци и прочее други карти, които не можеха да купят. При пристигането ни в който и да е град, първо тичаха в туристическите бюра, за да си вземат от всички дипляни... Купуваха дори книги на езици, които не четат...

На въпроса ми защо снимат и стоките в магазините, ми отговаряха, че магазините в Япония не изглеждали така...
Питах ги дали целта им е някаква реорганизация на магазините в Япония, но не ми отговоряха...

Тази пролет пък, в един лисабонски фадо ресторант, до нас седяха две япончички, както им казват някои мои познати, които изобщо не хапнаха това, което поръчаха, но което десетки пъти заснеха... Носеха си гид, вкл. за португалските вина, поръчваха от тях и не ги пиеха, само ги снимаха... Като излезе пък фадищата, какво снимане настана...

Това ли искате да стане и тук?

Казват, че японците изобщо не забелязвали къде са били и къде са ходили - после се опитвали да го възстановят по кадрите си...

Въпреки всичко, по коментарите, които чувах, оставах с впечатлението, че са далеч и от това, което виждат...

Та, местните гледат на тях доста снизходително... В което и да е село да отидеш, непременно ще срещнеш, и в най-ранно утро, група от японки с фотоапарати, често движат по две-три заедно...

Автор: artery   
Дата:   13-04-09 12:12

абе ти луд ли си бе? защо си взе толкова скъп обектив.. нормален ли си бе? кви дрешки щеше да си купиш, лелее.. очила.. дрънкулки пфф.. ЩЕХМЕ ДА ПИЕМ НЕКЪДЕ ВОДКА ЗА 200лв.

[smilie18] [smilie18]

[smilie10]

Автор: sashky   
Дата:   13-04-09 12:21

Lalinda ме изумява...
Кога имаш време да го живееш този интересен живот ???
Вече си се сблъсквала с всичко, и имаш опит с какви ли не неща. Направо ти се чудя, вече не ти ли е скучно да живееш, нищо ново не те впечатлява, защото вече си го преживяла. [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Alex-dan   
Дата:   13-04-09 12:37

Прекомерното вманиачаване в каквото и да било не е полезно. И аз се чудя точно на това... И странно какви са причините, защо японците имат такава мания да разбират от всичко /от метъл, рок, опера и всевъзможни др/, да са фенове на абсолютно всичко различно и т.н... На пръв поглед изглежда даже като някаква комплексарщина и позьорство... И точно защото са напред в толкова много неща ми изглежда още по-странно...

Публикацията е редактирана (13-04-09 12:38)

Автор: digitalgab   
Дата:   13-04-09 12:46

Относно ДСЛР по горе, смея да твърдя че за сватба лентов е по добър избор, но както и да е. Проблемът с пренебрежението към фотографите в страната в която живеем, е че това се разпространява и към изкуството въобще. Заливани от псевдо изкуство и кич, хората нямат разбиране за ценностите. Ниски изисквания имат и от това се възползват щракачите с принтерите и даже с бели сапунерки действат.
От друга страна, проблема е в училището. От както се помня, най подценяваните предмети са били музиката и изобразителното изкуство, често пъти преподавани от случайни хора. А трябва ли да е така?

Публикацията е редактирана (13-04-09 13:29)

Автор: xsakex   
Дата:   13-04-09 13:10

@digitalgab, подкрепям тезата ти за изкуствата. Та в България всеки може да е събуди на сутринта и да стане художник... хубаво, че поне лекар не се става така лесно. Как няма да се пренебрегват предметите като музика и изобразително изкуство, като дойде родител на родителска среща и каже "моето дете няма да става художник, не го тормозете да носи бочики и да рисува....

После защо една елементарна композиция не могат да направят с фотоапарата - режат се глезени, а отгоре празно...

Автор: Пешо   
Дата:   13-04-09 13:25

'Щото не знаете какво весело става като почнеш да редиш светкавици в някой парк.. Идват 10 бабки да те питат какво снимаш и още 50-тина 14-16 годишни кифли да кажат на модела колко е хубава и да питат за кое списание е и кога да си го купят... Подсвиркванията и подмятанията на тъпите селски бекове не ги броим изобщо..ама много им порастваш в очите изведнъж и решават и те да си купят голям черен апарат и да почнат да снимат...за да се уредят с мацки..примери в този форум и форумите за модели много.

И тъй като мислят, че техниката снима залитат в меренето на линийки на милиметър и, кой е по остър на 1,2. А до снимане не се стига изобщо.

Някои може би се познаха други още не са си купили големи черни апарати....

Същото е и с музикантите. Всички се кефят на пича с китрата. А който не иска да го идентифицират с рок музиката и си пада по техно кифли, почва да се разхожда с чанта за плочи или директно с няколко плочи под ръка и се афишира като DJ..

Такава е реалността в чалга татковината ни.

Публикацията е редактирана (13-04-09 13:35)

Автор: E.Stanev   
Дата:   13-04-09 13:26

При мен хобитата също са много - фотография, астрономия, колоездене. И всичките пари смучат мамицата им. Преди няколко години мой познат си взе някаква бричка за 600-700 лева. Аз му казах че за тези пари и колело не бих си взел. Може би за тези пари бих взел само рамката [smilie5]

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: