Автор: zaiko
Дата: 10-04-09 11:53
Привет,
Спомням си, когато излезе този вариант на К10Д, как започна редовното плюене, че нямало смисъл само от разни цветове и дрънкулки, че това дефакто не е ъпгрейд и т.н.
Много пъти обаче съм слушал разни коментари от притежатели на К10Д, че огледалото шляпало много шумно, дрънчало, връщало се бавно и т.н. И ми беше странно, че аз нямам такива впечатления. Още по-странно ми стана, когато един приятел, който тогава снимаше с Канон 40Д каза удивено, цитирам: "Баси колко тихо ти щрака апарата!", на което изказване аз естествено се изсмях . В интерес на истината, шляпането на 40Д наистина беше по-силно от това на моя, но огледалото беше с една идея по-пъргаво.
Та, на едно събиране на Пентакс форума пробвах 3-4 "нормални" К10-ки. В едната ръка K10D GP, в другата - "нормално" K10D. Режим М, скорост 1/125, ръчен фокус. Натискам спусъка едновременно и...
- огледалото на K10D Grand Prix шляпаше доста по-тихо и глухо, не така дрънчащо като при K10D.
- времето за връщане на огледалото при K10D Grand Prix беше почти 2 пъти по-малко от това при K10D.
Това ще стане пълен тест, ако го направя на видео, но в момента нямам време...
Явно обаче Пентакс са вкарали част от механизмите на К20Д в тази разновидност на К10Д. Иначе аз и за шума и АФ-то имам разни впечатления, но там разликите не са чак двойни, затова ще си замълча
Само споделям впечатления ![[shtrak]](https://photo-forum.net/forum/smileys/shtrak.gif)
|
|