Автор: geobg
Дата: 08-12-22 14:42
Panasonic LX2 - Взел си доста стар модел, 2006 г., 10 МР, 4х зум, слабо ИСО, слабо видео, малка матрица.
Ако е въпрос до пари - за тая сума можеше да вземеш например Сони 800, 810, 830, някои Канони и т.н.
Темата за т.н. сапунерки е доста широка, но най-общо - цени от 20 лв до 2000 лв и нагоре, много възможности.
1-во правило във фотографията - апарата да е винаги с теб, иначе няма фотография, макар че сега телефоните компенсират това.
Предимства - лек, компактен, и най-вече - имате перфектно макро от 2 см и оптичен зум 20-40х, което е почти немислимо при DSLR или фантастично скъпи - както за макрото, така и за оптичният зум. Тези със CCD матрица нови са от 500 до 1000 лв, в базара наполовина. Перфектна стабилизация, някои снимат 4К, серия без прекъсване. Просто го оставяш в колата и винаги е с теб. През деня по качество много конкурират DSLR, нощем разбира се отстъпват.
Тези с по-голямата матрица, т.н. 1 инч, също са от цени от 300 до 2000 лв, по-качествени са, но имат по-малък зум.
Т.е. в крайна сметка човек избира дали му трябва зум или качество, и избира матрицата, разбира се модел, екстри и т.н. Аз лично от зум и от качество избирам зума, защото ако ми трябва качество ще се подготвя и ще си взема другия апарат.
Тия със CCD матрица (малката), аз лично ги разделям на сапунерки и турбо сапунерки, или по-качествени такива.
И така - моят избор за турбо (качествена) сапунерка на базата опит с тях избирам: Sony WX350, WX500, HX50, 60,80,90,99, Canon SX710 HS, 720, 730, 740, Nikon a900. Цени 2-ра употреба от 150 до 400 лв. При снимки нощем стабилизацията работи отлично, например можете да снимате и четете обява, плакат, но разбира се качеството нощем е далече от ФФ.
Какво използвам аз лично - Sony WX350 - 18МР, 20х зум, HD видео, серия 10 кадъра, макро 2 см. Най-лекият в света с 20х зум, или поне така беше. Перфектна стабилизация, снимки на слаба светлина, отличен за архивиране на документи, продуктова фотография и много други. Използваемият зум от ръка варира до 20-40х, повече не е необходимо.
Успех!
Публикацията е редактирана (08-12-22 17:34)
|
|