Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 11:08

От миналата година се назландисвам да си взема някаква сапунерка, понеже камерите на телефоните все нещо не са ми както трябва. Правих рисърчи, дебнах, после се разубеждавах, щото хич не обичам да давам пари за глупости. Тъй или иначе миналата седмица си купих един Panasonic LX2 от базара за 60 кинта.
И реших да изгледам някакво ревю на ютюб да видя какво мислят хората за това апаратче. Покрай търсенията ми на клипче открих, че страшно много хора са започнали да снимат със сапунерки. Обаче докато моите мотиви да го взема бяха, че телефоните имат много широка основна камера и деформират хората на снимките, и затова искам да имам истински зум обектив, белким постигна някаква човешка перспектива, тия фенове правят най-ужасяющите снимки на света, щото така снимали тия апаратчета, като в следващия момент обясняват колко са яки CCD матриците и какви резултати постигат.
И тук е момента да споделите какви предимства имат сапунерките пред телефоните и за какво наистина са за предпочитане.
За мен предимствата са основно във възможността за ползване на различни фокусни разстояния заради зум обективите и много важно - вградените ксенонови светкавици, с уговорката, че има възможност за корекция на силата на светкавицата, а също и бавна светкавица? Slow sync flash имам предвид. Това за снимки на партита.
Естествено тия неща стават и с нормални съвременни апарати, но търсим компактния размер на сапунерката.
Та има ли смисъл или е поредната хипстерска изкукуригалщина?


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп
Автор: asahi   
Дата:   08-12-22 11:16

Рано или късно всеки пътуващ притежател на ДСЛР стига до извода, че му трябва малко фотоапаратче. Някои си взимат безогледалки и пълнят форума с хвалебствия, други си взимат сапунерче и си снимат без да се хвалят. Към предимствата, които си изброил, прибавям възможността да не изтощаваш батерията на телефона си при снимките.

Един от недостатъците на по-старите сапунерки е, че са с по-ниска чувствителност и на тъмно светкавицата става задължителна.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп
Автор: lamerko   
Дата:   08-12-22 11:29

Технологиите се развиват и следват потребителските трендове. Така се появиха високотехнологични безогледални системи с размерите на сапунерка, но запазващи голяма част от функциите и възможностите на по-големите си събратя. Няма лошо от компактна камера с голям сензор и компактна, добра оптика. Вижте Leica Q2 и RX1R2 - прекрасни сапунерки, само човек да може да си ги позволи. Наистина гледах Сонито, ама... малко трябва да поспестя от закуски [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 12:44

Ламерко, тоя тренд, за който говоря е за възвеличаване на дърти сапунерки. Новите ги знаем и няма да си ги купим. Нито Fuji X100v.
Та за дъртите сапунерки разсъждаваме.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: wlad   
Дата:   08-12-22 12:57

Всичко дърто е тренд. Има си залитане по старото, носталгия може би. И с право в повечето случаи. Аз също от доста време снимам основно с един 35 1.4 ръчен обектив 7artisans, който е копие на супер дърт Цайс. Далеч е от съвършените перфектни креми бокета, цветът го има тук-там, контрастът трябва бая да се бута, обаче просто има нещо в него ... Може и плацебо да е, но като погледна снимките с него, някак повече ми говорят на моя език. Просто ме кара да искам да снимам с него. Та сигурно и със сапунерките има нещо, което хората са открили и им е липсвало в модерната техника.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: GenaDP   
Дата:   08-12-22 13:14

Усещам как ще скочат цените на сапунерите в базара... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: lamerko   
Дата:   08-12-22 13:45

Последно гледах обяви "на килограм" (без майтап) [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: asahi   
Дата:   08-12-22 13:54

След като ги купуват на палет...

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-22 14:41

единствения келепир спрямо телефон е, че на някои от сапунерките оптиката имаше и стъклени елементи и че имат някакъв зум... това хубаво ли е не знам ......сензорите са много по-зле. Може би 1" сапунерките са ок, ама там трябва да гледаш някоя със светла оптика т.е. поне ф/2 иначе телефона ги тепе дори с по-малък сензор.

смотания самсунг има от 15мм до 240мм оптика. На 24мм снима поносимо дори на слаба светлина. На 240мм може да снимаш и диви животни, дори на не идеална светлина. Има брутална стабилизация. Има видео с още по-брутална стабилизация. Видео може и на 1000мм да снимаш от ръка....не става с качество за discovery ама върши работа за бинокъл да видиш какво има много далеко. На 240мм си е фотоапаратче

ето малко снимки предимно са с телефото камерите и една с ултра широката. С големия сензор не съм качвал...интересно.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: geobg   
Дата:   08-12-22 14:42

Panasonic LX2 - Взел си доста стар модел, 2006 г., 10 МР, 4х зум, слабо ИСО, слабо видео, малка матрица.

Ако е въпрос до пари - за тая сума можеше да вземеш например Сони 800, 810, 830, някои Канони и т.н.

Темата за т.н. сапунерки е доста широка, но най-общо - цени от 20 лв до 2000 лв и нагоре, много възможности.

1-во правило във фотографията - апарата да е винаги с теб, иначе няма фотография, макар че сега телефоните компенсират това.

Предимства - лек, компактен, и най-вече - имате перфектно макро от 2 см и оптичен зум 20-40х, което е почти немислимо при DSLR или фантастично скъпи - както за макрото, така и за оптичният зум. Тези със CCD матрица нови са от 500 до 1000 лв, в базара наполовина. Перфектна стабилизация, някои снимат 4К, серия без прекъсване. Просто го оставяш в колата и винаги е с теб. През деня по качество много конкурират DSLR, нощем разбира се отстъпват.

Тези с по-голямата матрица, т.н. 1 инч, също са от цени от 300 до 2000 лв, по-качествени са, но имат по-малък зум.

Т.е. в крайна сметка човек избира дали му трябва зум или качество, и избира матрицата, разбира се модел, екстри и т.н. Аз лично от зум и от качество избирам зума, защото ако ми трябва качество ще се подготвя и ще си взема другия апарат.

Тия със CCD матрица (малката), аз лично ги разделям на сапунерки и турбо сапунерки, или по-качествени такива.

И така - моят избор за турбо (качествена) сапунерка на базата опит с тях избирам: Sony WX350, WX500, HX50, 60,80,90,99, Canon SX710 HS, 720, 730, 740, Nikon a900. Цени 2-ра употреба от 150 до 400 лв. При снимки нощем стабилизацията работи отлично, например можете да снимате и четете обява, плакат, но разбира се качеството нощем е далече от ФФ.

Какво използвам аз лично - Sony WX350 - 18МР, 20х зум, HD видео, серия 10 кадъра, макро 2 см. Най-лекият в света с 20х зум, или поне така беше. Перфектна стабилизация, снимки на слаба светлина, отличен за архивиране на документи, продуктова фотография и много други. Използваемият зум от ръка варира до 20-40х, повече не е необходимо.

Успех!Публикацията е редактирана (08-12-22 17:34)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: Pac   
Дата:   08-12-22 15:46

Последният ми опит да имам фотоапарат, който нося постоянно с мен, беше Fuji X70. Х100 серията са твърде големи според мен за постоянно разнасяне.
Пак обаче спях да го нося и се отказах от идеята. Снимам си с телефона. Сега съм с Pixel 7, бива.Публикацията е редактирана (08-12-22 15:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 16:07

Hotsnail, хубави са ти снимките, ама ей такава примерно не можеш да направиш с телефона си, а със сапунерка като твоите може да се направят.


https://www.exposureguide.com/media/slow-sync-flash-3.jpgснимката е от интернета, както е модерно да се пише

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: petervassilev   
Дата:   08-12-22 16:43

Аз като видя хубави снимки с телефон, като тези на hotsnail, си задавам въпроса защо фотографът не е носел в другия си джоб и една хубава сапунерка, за да може снимките да изглеждат още по-добре, дори и на голям дисплей.

Едноинчовите сапунерки със сензор 13.2 x 8.8mm са с огромни възможности в сравнение с телефонните камери. А geobg е обяснил и за хубавите сапунерки с дълъг обектив. И са само малко по-дебели от телефона, на поносими цени, с издръжливи батерии.

С лентовите и телефонни изпълнения, по които повечето от нас се увличат, поне в определени периоди, може би се опитваме интуитивно да чистим карми, съдавайки си неудобства, трудности, пречки и болки. Поне не се самобичуваме [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: Yog   
Дата:   08-12-22 17:36

Не знам дали RX100 серията се води сапунерка, но имам такъв апарат. На широкия край е 24мм еквивалент, на дългия край е 200мм, стабилизацията е добра. Купих му едно миниатюрно грипче и стана значително по-удобен за държане от всеки телефон. Има добър АФ при серия от снимки, има настройки за бракетинг (или клин, ако сте от старото поколение). Има визьорче, което определено предпочитам, светкавицата му се накланя и на закрито я отразявам от тавана, като резултатите са много прилични. Мога и още неща да изброявам, които за мен са предимства пред всеки телефон. Всеки знае себе си, но аз си нося това апаратче и ми е по-удобно да снимам с него. Ако не говорим за 1 снимка на списъка за пазаруване, примерно. За такива неща ползвам телефона.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-22 18:09

petervassilev написа:

> Аз като видя хубави снимки с
> телефон, като тези на hotsnail, си
> задавам въпроса защо фотографът
> не е носел в другия си джоб и една
> хубава сапунерка, за да може
> снимките да изглеждат още
> по-добре, дори и на голям дисплей.

За JPEG Samsung бая препичат нещата и от близо на голям екран са зле. HD максимум т.е. на 1080 монитора що годе ...ама на 32" 4К монитор понякога е фира.

Пеликаните много ме е яд, дето ги плеснах в jpeg. Оня ден ходихме до керкини и хем го знам какъв е калпазанин... Имам снимки с апарата много по-добри технически, но не уцелих втори такъв момент.

Иначе ето тук се заиграх технически с телефона в роу и с лайтрум. Мисля, че е поносимо и е подобно сапунерка с малък сензор. Тия са с големия сензор на телефона, мисля.


https://live.staticflickr.com/65535/52512000880_80f92422f9_b.jpg


Rose by Kiril Karaatanasov, on Flickr


https://live.staticflickr.com/65535/52478624871_f5d695cd86_b.jpg


Sofia Walk by Kiril Karaatanasov, on Flickr

ПП Аз почти винаги си нося А7С. Всъщност това е моя отговор на темата. А телефона ми е много удобен да щракна и споделя нещо. Е тия пеликани ги снимах просто да кажа, че сме стигнали. А то стана най-интересния кадър.....от камерата мога да свалям снимки бързо сравнително (чуквам телефона отстрани и чакам около 30-40 секунди) също и го правя понякога... ама пак е по-бавно и сложно ....

ППП а тука имам със старчока S20u. Технически това е най-доброто, което съм изкарвал пак с лайтрум


https://live.staticflickr.com/65535/51123174218_4759f356e0_b.jpg


Dushantsi Dam by Kiril Karaatanasov, on Flickr


ПППП В темата за телефоните Бошо е качвал бая и той снима и обработва много по-добре от мен. Основно се излагам аз... Аз няма толкова нерви и за това ползвам и телефона....щраквам момента, пращам и толкова....Публикацията е редактирана (08-12-22 18:13)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-22 18:23

ipolit написа:

> Hotsnail, хубави са ти снимките, ама ей
> такава примерно не можеш да
> направиш с телефона си, а със
> сапунерка като твоите може да се
> направят.
>
>
> https://www.exposureguide.com/media/slow-sync-flash-3.jpg

>
хахаха това е предизвикателство. Защо да не може с телефона? Само да измисля, как да му закача светкавица по-мощна и не светодиодна.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 18:30

Ей, никой не ми се връзва на темата. Аз така се надявах да се включи Тери Ричардсън или поне някой да обясни колко са яки 4 мегапикселови ЦЦД сензори.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ZENON   
Дата:   08-12-22 20:18

Сори 5N + 16-50 е много по-добро от сапунерка и е голямо колкото сапунерка.
[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: petervassilev   
Дата:   08-12-22 20:47

Разбира се, че Sony 5N и другите по-малки безогледалки на сони са по-добри от RX100 с 3 пъти по-големия по площ сензор и с хубавия си китов обектив.

Но с обектива размерът на 5N става като за доста голям джоб , т.е. минаваме в друга категория, извън темата за джобните сапунерки.

Освен това, затворът на тази безогледалка щрака и това не е много приятно ако снимаш в музеи, галерии, концертни зали и др.


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: georgioiv   
Дата:   08-12-22 21:05

Панасоник gx80 или 800 с 12-32 е супер малък и супер як. Но можеш да му сложиш и големи стъкла и да си снимаш каквото искаш. 6ххх серията на Сони с 16-50, хм-1 на Фуджи - малък и супер красив, слагаш го на масата като бижу до тебе. Варианти колкото сапунерки, но с големи матрици и възможности - бол. Но Fujifilm 100V в момента е модна икона и оглавява всички хайп класации... Отгоре на всичко и снима брутално според хилядата ревюта де гледах.. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-22 21:49

Май се диреше нещо с телефото или поне 50мм

Иначе Рико GR май са стандарта за култова сапунерка със страхотна cyberpunk визия. Не всички си падат по steampunk

ПП оказа се че има Ricoh GR IIIx с 40мм обектив. Еми това е! (Нормалния е 28мм мисля.)Публикацията е редактирана (08-12-22 21:53)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: GenaDP   
Дата:   08-12-22 22:41

Е па нали за "винтидж" идеш реч? Кво вехто има в камера, дето в момента се продава у магазините? [smilie8]Публикацията е редактирана (08-12-22 22:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: petervassilev   
Дата:   08-12-22 23:02

Е па нали за "винтидж" идеш реч? [smile]

Едни искат да се подмладяват, други ги състаряват изкуствено, защото човек няма търпение да чака. Напр. уискито - състарява се изкуствено със светлина, топлина, трески и силна музика. После лепят етикет, че е на 20 години.

Сапунерки почти изчезнаха покрай телефоните и са един вид "винтидж" и без изкуствено състаряване.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 23:07

GenaDP, ти пък искаш и някой по темата да каже нещо. Чукча писатель...

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 23:30

Темата я пуснах след като гледах едно интервю със Софи Лий - девойката очевидно е някакъв авторитет в движението за демократизиране на фотографията чрез използване на стари сапунерки. Въпреки, че си няма хабер от снимане, но се представя за професионален фотограф, е доста интресна.
https://www.youtube.com/watch?v=s9VlE2W3BHI&t=23s


Има и интервю с нея на dpreview
До голяма степен мога да се съглася, че напоследък фотографията става все по-недостъпна от финансова гледна точка (дори и телефоните, които могат да изкарат снимка са от 1000 лв нагоре), ми е странно, че много рядко някой показва снимка, която прилича на нещо.
Ей това са култови снимки, според феновете


https://64.media.tumblr.com/5001cc95020169b4934c3b12e1d981e3/tumblr_phg20mggmN1xc99gco1_500.jpg
https://64.media.tumblr.com/a17ab5537ef19bfa2702dd653687128c/tumblr_phmbm77Kxr1xc99gco1_500.jpgИ в следващия момент се коментират качествата на Фуджи Ф31 и каква картина има супер ЦЦД матрицата

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »