Автор: petervassilev
Дата: 28-03-21 16:03
Lady_Drakula
Четейки коментарите, просто се затвърждава мнението ми, че е най добре да го дам на човек, който наистина си разбира от работата. Сама не се наемам. Ще се свържа с хората от сервиза, ще се разберем. Поне ако се чисти, да се чисти качествено :)
И аз на твое място бих избрал решение, след което ще спя най-спокоен.
Иначе в реалния живот спасение от прашинките няма, има ги във всеки момент върху всеки сензор. Аз, например, чистя много рядко, със засмукване, подобно на ZENON. За целта имам някаква фабрична машинка с батерии, но не я ползвам и го правя ръчно - с меко шлаухчета с диаметър на отвора 1-2-3 мм и дължина 10-15 см, като на края навивам ненапрашаваща специална хартия за почистване на лещи, за да не нараня при евентуален допир с покритието на сензора. Засмуквам с уста в съответните точки и мога да правя това с тази компактна система дори в полеви условия, ако след смяна на обективи в планината или край морето се появи нещо дразнещо върху сензора.
Ако разгледаме с лупа повърхността на сензора, винаги ще открием прашинки, дори и няколко дни след основно почистване. Но само най-големите прашинки ще си личат при тестове със затворена бленда, напр. срещу небето. Целта е в необходимия момент да се отървем от дразнещите големи прашинки. Иначе борбата с прашинките изобщо (особено малките) е като наливане от пустото в празното. Прахът го е имало и ще го има винаги, като вирусите .
Дори обръщането надолу на сензора има смисъл само при тежки частици (мухи, хлебарки, песъчинки, парчета калай от спойка като случая на Konstantinov), тъй като в общия случай прашинките се задържат от електростатичните сили, които са по-силни от гравитационните. Силната въздушна струя, особено с яка духалка като показаната по-горе, също наелектризирва и причинява напрашаване на диелектричните повърхности над сензора, но след няколко духания/засмуквания е възможно да постигнем недразнещо разпределение на неизбежния прах. Осветяването с фенерче също наелектризирва, дори и при висока влажност, напр. в баня, където е за предпочитане да се правят такива почиствания в домашни условия. Поставянето на всеки обектив също внася прах и т.н.
Но има и добри новини. Първо, снимайки на бленда до 8-11, за да избегнем дифракцията при по-затворена бленда и да имаме оптимална осреднена острота по целия FF кадър (което е валидно за повечето обективи), ние не забелязваме дори и по-големите прашинки.
И второ, прахът (дребният, а не големият дразнещ) върху използваните напоследък по-големи матрици с по-големи пиксели би трябвало да внася по-малко интерференчен шум в сравнение с малките пиксели на многопикселните кропки, и в една съвсем друга тема умувахме и се опитах да илюстрирам , най-грубо този шум.
|
|