Отразяване на Фото Форум Фест 2019

18.11.2019 y.
Отразяване на Фото Форум Фест 2019

Фото Форум Фест 2019 приключи с много усмивки, положителни емоции, и се надяваме да е добавил нови знания, и да е бил ползотворен за всички участници.

Благодарим ви, че бяхте част от фотографското ни събитие, което правим за 12-та година.

Благодарим за отдадеността на лекторите, ентусиазма и положителното настроение на участниците, домакините ни и не на последно място на всички наши партньори.

Вижте краткото видео и важни моменти и емоции от ФФФ 2019

Видеото в YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=wb2Y41GDh-s

Тази година решихме да променим обичайния формат на събитието, като акцентираме на практическите занимания и работилници с лектори.

Лекциите са много важни, защото теорията е основният начин за предаване на знания, но практиката ни дава възможност да приложим наученото, да работим рамо до рамо с професионалистите и да усетим техния начин на работа и подход.

В четвъртък (14 декември 2019 г.) фотографът Пенчо Чуков говори за "Сватбената фотография в детайли. Kак да се справяме с конкретни технически и организационни предизвикателства?". Събуди интереса на хората, защото освен голям професионалист той е сладкодумен и с голямо чувство за хумор. Засегна много и различни теми. Разказа за неговият начин да се справя с непредвидени ситуации, в които попада по време на снимки.

И както се казва: Изненади дебнат отвсякъде, но е важно да си ги отработил с годините, така че да реагираш адекватно и да знаеш начините за справяне.

С Енчо Найденов бяхме планирали лекция и уъркшоп на тема "Анализ на светлина и ремейкинг на фотографии". В движение практическата част промени своята насока и лекторът преподаде изключително ценни уроци за това как се построява едно остветление, какво искаме да постигнем, анализ на конкретен модел, как да подчертаем хубавите черти от лицето на човека, който снимаме, как да постигнем определен ефект и др.

Всичко това с възможността участниците да се редуват и всеки да направи своите опити, участвайки активно в процеса.

Явор Мичев е страхотен професионалист, изключително скромен и интелигентен човек. Разказа ни за тънкостите при аерофотографията. Сподели как планира местата на които да снима, какви са стремежите му, как да направи интересни кадри от много експлоатирани места и да ги покаже в нова светлина, така че някои хора дори да не успеят да ги познаят.

За любителите на ранните ставания специално организирахме снимане по изгрев на ТВ кулата на вр.Снежанка с Явор Мичев.

снимка: Бистра Стоименова

снимка: Явор Мичев

снимка:Илиян Илиев - BilboBaggins

Canon България приготвиха голяма изненада за гостите на Феста като организираха работилница с интересния модел и гримьор Мелания Янева, която се гримира няколко часа, за да влезе в този образ, който виждате на снимките.

снимка: Никола Зафиров - starswriter

снимка: Никола Зафиров - starswriter

снимка: Атанас Китанов - Naci4a

Студиото, което изградиха Dynaphos, беше изключително компактно и лесно преносимо, затова и бързо сменяше местоположението си - вътре в хотела и навън в гората. Участниците се възползваха и снимаха на воля.

снимка: Стойко Поповски - papi

снимка: Жорж Алекян - jojoalek

снимка: Искрен Иванов - IsoIv

снимка: Пенчо Чуков - chukov

Panasonic България присъстваха на събитието с голям щанд, който беше зареден отлично, както с най-новите им модели фотокамери, така и с голямо разнообразие от обективи. В наличност бяха всички водещи модели подходящи за заснемане на видео.

Лекцията и практическата част на Таня Маркова - Nyamarkova на тема "Как да създадем портрет с естествена светлина?" се радваше на голям интерес.

Практическата част протече на 3 локации с 3 модела. Таня водеше свой модел за горската фотосесията навън. Участниците имаха възможност да тестват различни обективи Tamron. На другите две локации бяха нашите два модела, облечени с рокли любезно предоставени от Таня Маркова, като Симона позираше в един от най-луксозните апартаменти на хотела, запазен специлано за фотосесията, а вторият ни модел Сиамен позираше в ресторантската част на хотела.

Хората бяха разделени на 3 групи, които сменяха позициите си, така че всеки да снима и на трите места.

снимка: Димитър Георгиев - hugo

снимка: Димитър Тончев - mitko_dt

снимка: Искрен Иванов - IsoIv

снимка: Искрен Иванов - IsoIv

снимка: Павел Вълчев - spotter84

На следващия ден (неделя 17 ноември 2019 г.) предвидихме време за обсъждане и анализ на заснетите кадри от проведения уъркшоп.

Вальо Русанов - ValentinRussanov, Петър Данов - mixmike, Мартин Димитро - martin-dm са професионалисти в създаването на кадри за stock фотография и редовни участници във Фото Форум Фест. Тази година дадохме възможност на желаещите да наблюдават тяхната работа и да се докоснат до начина, по който се създават stock кадри. Снимки направиха в кухнята на хотела, на рецепция и спортни сцени на добре поддържаното игрище.

снимка: Валентин Русанов - ValentinRussanov

снимка: Валентин Русанов - ValentinRussanov

снимка: Валентин Русанов - ValentinRussanov

снимка: Валентин Русанов - ValentinRussanov

снимка: Мартин Димитров - martin-dm

снимка: Валентин Русанов - ValentinRussanov

снимка: Валентин Русанов - ValentinRussanov

снимка: Валентин Русанов - ValentinRussanov

снимка: Бистра Стоименова - bistra_stoimenova

обща снимка: Стойко Поповски - papi

И тази година имахме лекция и работилница за начинаещи. Колегата Александър Петров работи с по-начинаещите участници в зала и на терен. В залата говорихме за основни фотографски понятия, основни начини на снимане и защо избираме един апарат или обектив пред друг. Около хотела в свободното време между другите лекции и уъркшопи упражнявахме снимане през стъкло, снимане на обекти през друг предмет или рамка, следене на движещ се обект, фиксиране или размазване на движещ се обект.

Фирма Factor e дългогодишен партньор и приятел на Фото Форум. Тази година тяхната тема беше насочена към това да привлечат вниманието на фотографите към възможностите на алтернативни печатни медии освен традиционните хартии. Мото беше "Твоята фотография - на твоята медия!" Участниците имаха възможност да видят отпечатъци на различни медии, като чаши, табелки, фланелки, а по-ентусиазираните можеше и сами да се опитат да направят отпечатък със свое изображение.

Ясен Джабиров говори на тема: Заснемане на видео проект по задача, след което заедно с групата, която се беше записала за практическата работилница за заснемане на видео проект по задача се "гмурнаха" в творческия проект, като финалния продукт е представеното по-нагоре видео, с което искаме да ви направим съпричастни към тазгодишния Фото Форум Фест.

 

Имахме 2 конкурса на теми:

*"Най-креативен портрет"

*"Най-интересен репортажен кадър" споделен в Instagram или Фейсбук.

 

Победителите в конкурса "Най-креативен портрет" са:

 

1-во място Диди Андреева - DidiAndreeva

2-ро място Жорж Алекян - jojoalek

 

3-то място Николета Димитрова - smiley.studiovt

 

Победителите в конкурса "Най-интересен репортажен кадър" са:

 

1-во място Пенчо Чуков - chukov

2-ро място Даниел Йорданов - didko2003

3-то място снимката "Мечо Пух и Йори": Цветелина Делийска - photokiller

 

По време на събитието организирахме мини изложба с кадри (от победителите в различните категории - 1-во, 2-ро и 3-то място) от Годишни Фотографски Награди.

Нямаме търпение да се видим на следващия Фото Форум Фест. Само ще загатнем, че половината лектори вече са ясни и нямаме търпение за новата ни среща!

А вие продължавайте да снимате, защото Фотографията запечатва мигове, пресъздава светове, вдъхновява поколения!

Ще ви очакваме и през 2020 г.

 

 

 

 

 

Calibration scale

Do you see all degrees clearly? If not, calibrate your monitor.