Конкурс „Зрънце любов във вашия обектив”

01.05.2014 y.
Конкурс „Зрънце любов във вашия обектив”

КОНКУРСЪТ „ЗРЪНЦЕ ЛЮБОВ ВЪВ ВАШИЯ ОБЕКТИВ”
ПРИКЛЮЧИ СЛЕД ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОСПОРВАНА НАДПРЕВАРА

 

Кампанията за зимно подхранване на птиците в градска среда вдъхнови стотици доброволци в 14 български града, които поддържаха хранилки и къщички за птици

 

Конкурсът за най-добра снимка и домашно видео „Зрънце любов във вашия обектив”, организиран от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Фото Форум, приключи успешно. Журито имаше тежката задача да отличи трите най-добри снимки и кратки видео филма от многото кандидати.

Наградата за най-добра снимка отиде при Ивайло Петров за снимка със заглавие „Дете и гълъб”. На второ място се класира  Атанас Гужгулов със снимката „Контражурно”, а трета позиция зае Виктория Солдатска със снимката „Страхливият”. БДЗП връчва и една специална награда тази година за снимката „Голям синигер” на Светослав Радков.

Носителят на първата награда в конкурса печели нощувка за двама в ПЗЦ „Източни Родопи” в гр. Маджарово с възможност за снимане на белоглави и египетски лешояди. Носителят на втора награда печели посещение за наблюдение на птици с опитен водач по Южното Черноморие – езерата Атанасовско, Бургаско и комплекса Мандра – Пода с възможност за снимане на птиците на езерата. Класиралият се на трето място печели участие в образователния природозащитен лагер „Картали”, който се провежда през май 2014 г. на брега на язовир „Студен кладенец” в Източните Родопи. Носителят на специалната награда на БДЗП ще получи книгата „Полеви определител на птиците” на Ларс Свенсон – библията на всеки занимаващ се с птици по света. 

Най-добрите снимки преминаха няколко нива на селекция. Тази година участието във фотоконкурса ставаше чрез регистрация във Фото Форум. Там снимките трупаха рейтинг след гласуването на публиката. Накрая журито в състав Юлия Лазарова от Дневник.бг, Александър Петров от Фото Форум и Димитър Градинаров от БДЗП избра трите най-добри фотографии, като взе в предвид и гласовете на публиката.

За първи път тази година конкурсът имаше и раздел за домашен видео клип, също на тема подхранване на птиците през зимата. Изборът на най-добър кратък филм също бе изключително труден и затова бе решено БДЗП да присъди две първи награди за видео раздела. Те отиват при Роберт Караджов от София и Сергей Панайотов от Варна.
Вижте техните клипове тук:
https://www.youtube.com/watch?v=P34HrcKSkOM
https://www.youtube.com/watch?v=4sSaOzD3Odg

Третото място се присъжда на Силвия Лилова за следния кратък филм: https://www.youtube.com/watch?v=WFZPeZwhQUI

Петото поред издание на кампанията „Зрънце любов”, което се проведе от началото на декември до средата на март 2014 г., приключи с настъпването на пролетта. И тази зима стотици доброволци на БДЗП се включиха в инициативата като направиха своя хранилка за птици, поставиха я пред блока или в парка и я поддържаха през цялата зима. По този начин ние помогнахме на птиците, които зимуват край нас – синигери, врабчета, горски зидарки, зеленики, червеношийки, сойки, кълвачи и много други, да оцелеят през зимата.

Тази година участниците в кампанията „Зрънце любов” имаха възможност да отбелязват поддържаната от тях хранилка на специална карта на сайта на БДЗП:  http://bspb.org/bg/bhouse.html

Участниците тази година са 411 от 14 български града, като 262-ма от тях са поддържали своя хранилка, 123 са поставили къщичка за птици, а 26 – поилки за птици. С настъпването на пролетта идва и сезонът на размножаване на птиците, когато те имат нужда от сигурен дом и затова можете да им помогнете като поставите къщичка за птици в парка или във вашия двор. Вижте повече на http://bspb.org/bg/campaign/DYI-kashtichka.html

През лятото и в най-топлите летни дни също можем да помогнем на дивите птици, които живеят край нас, като поддържаме поилка за птици. Тогава те имат жизнено важна нужда от прясна вода, за да утоляват жаждата си и да се къпят, което е изключително важно за поддържане на перата и пуха им в добра форма.

Продължавайте да следите дейностите на БДЗП и възможностите за участие на доброволци на www.birds.bg
Научете повече за нас и във Facebook на https://www.facebook.com/BSPBirds

Линк към галерията тук

 


Първо място

Второ място

Трето място

Специална награда

 

Calibration scale

Do you see all degrees clearly? If not, calibrate your monitor.