Раздел 6. Подготовка на снимките за печат

След като сте обработили фотографиите си с помощта на обработваща програма и компютър или пък направо чрез софтуера на фотоапарата, пред вас се изправя дилемата къде и как да отпечатате любимите си снимки. През последните 2 години дигиталната фотография в България се развиваше бързо и по примера на европейските ни съседи, постепенно започна да измества аналоговата. Разбира се, това означаваше и увеличаване на броя на дигиталните фото минилаб ателиета. Докато през 2002 г. те бяха само 2-3 за цялата страна, сега в началото на 2005 г., в големите градове почти не остана фотоателие, което да не е преооборудвано с нова дигитална машина или поне с дигитален модул за старата. Поради спецификата на дигиталната снимка и по-точно факта, че тя може лесно да бъде изпратена като файл навсякъде чрез интернет, започна бурното развитие и на още един отрасъл - директни поръчки по интерент. В същото време големите корпорации производители на принтери, като HP, Canon, Epson, Samsung и т.н. откриха и разработиха един нов сегмент в производството си, а именно домашни фотопринтери. Предимството на  тези устройства, е че се предлагат на много ниска цена, осигуряват изключително високо качество на печат, често дори по-високо от това на фото машините и са лесно преносими и компактни. Някои от марките дори предлагат специален безплатен софтуер към принтерите си, с помощта на който могат да се правят атрактивни семейни албуми, календари, мозайки и т.н. Недостатъците на фотопринтерите са, че все още копието има значително по-висока себестойност в сравнение с химическата лаборатория и е сравнително по-нетрайно и чувствително към влага и силна светлина.

И така, независимо къде ще решим да дадем снимките си за печат, преди това е добре да ги подготвим за тази цел. Не трябва да се бърка обработката във фотошоп, свързана с корекции на цветове, контраст и вмъкване на ефекти с подготовката на файла за печат. Това което е необходимо да направим е да оразмерим правилно снимката си. Както казахме вече, изображението в нашата снимка е изградено от определен брой елементи, наречени пиксели. За да постигнем необходимото качество на печат, трябва да запомним следното:

1. За да бъде със задоволително качество изображението на хартиеното копие трябва да съдържа минимум 150 пиксела на всеки инч (2.54см). За добро се смята копие, съдържащо 200-250 пиксела на инч, а за перфектно - 300 пиксела на инч. Лесно и бързо можете да изчислите файл с каква резолюция ви е необходим за размера на снимката. На долната графика виждате как се променя резолюцията (в пиксели на инч), когато променяме размерите за печат на снимката:

По тази логика, ако желаете да печатате снимки с размер 10х15 см (4x6 инча) с добро качество, трябва да осигурите файл с резолюция 800х1200 пиксела. За да бъде качеството идеално са ви нужни 300 пиксела на всеки инч (300 ppi) или файл с резолюция 1200х1800 пиксела (2mp). При размер 20х30 см (8х12 инча) се получава съответно за добро качество при 200 ppi (pixels per inch), 8х200 = 1600 пиксела и 12х200 = 2400 пиксела .Или ни е необходим файл с  резолюция 2400х1600 пиксела (4 mp). При този размер за постигане на полиграфско качество 300 ppi, ще ни е нужен файл с резолюция 8х300 = 2400 по късата страна и 12х300 = 3600 по дългата или 2400х3600 пиксела (приблизително 8 мп) .

Не бива да се бъркат понятията DPI/PPI и резолюция. Резолюцията е абсолютната стойност на изображетието, общият брой точки, които то съдържа. DPI и PPI са относителни стойности, означения, свързани с гъстотата на тези точки (както се вижда от съкращенията - Dots Per Inch и Pixels Per Inch - брой точки на инч и брой пиксели на инч). Всяко изображение може да бъде конвертирано до произволен брой точки на инч, като от това се променят или размерите му или качеството му.

2. Компресията е важна. 

Ако компресирате силно файла със снимката си, то независимо от високата резолюция, ще получите лошо копие с много артефакти, загуба на фини детайли и лоши преходи в цветовете и светлосенките. Придържайте се към следната схема, за да нямате проблеми от този характер. Цифрите долу са ориентировъчни, защото обемът на файла зависи и от това колко дребни детайли има в снимката, нивото на яркост, контраст и т.н.

  от 1 до 1.5 мп  файлът трябва да е с обем около 300-400 кб

  от 1.5 до 2 мп  - 500-800 кб

  за 3 мп   -   1.2 - 1.5 мб

  за 4-5 мп   -  1.5 - 2.5 мб

  за 6-7 мп   -  2.5 - 3 мб 

Ако спазвате тези и останалите препоръки за техниките на снимане и обработка от нашата книга, ви гарантираме, че вашите снимки ще бъдат радост за окото на всеки, който реши да разгледа семейния ви албум......... ........