Раздел 6. RAW формат

RAW е суровата информация, която идва директно от CCD матрицата без никаква предварителна обработка. Обикновено тази информация е 8, 10 или 12 бита на пиксел. Предимствата на този формат са големи, тъй като изображението не е обработено и не е настроен баланса на белия цвят. Фактически с подходящ конвертор могат да се направят редица настройки след заснемането, като баланс на бялото, острота, контраст и дори корекция на експозицията в определени граници. Недостатък е невъзможността да се отвори такъв графичен формат без да се използват plug-in (допълнителни програми). Последната версия на Adobe Photoshop - 8, поддържа RAW plug-ins за почти всички модели на пазара, които имат опция да работят в този формат. Фирмата Canon беше първа при въвеждането на RAW формата и досега много нейни модели са снабдени с него.

Снимка: Георги Величков


Предимства на RAW формат:
Няма гама корекция;
Няма промяна в баланса на белия цвят;
Няма промяна в цвета;
Загубите са по-малки от тези при TIFF формата;
Записва информацията в 10 или 12 бита.


Недостатъци:
  Изисква специални програми за отваряне на файловете;
  Обработката на изображенията отнема 20 ÷ 40 секунди;
  Няма oбщоприет стандарт за RAW, всеки производител дори всеки отделен цифров фотоапарат има различен стандарт на този формат.

RAW формата може да се сравни с непроявен негатив. Той  дава големи възможности за обработка и за получаване на много по-високо качество, на онези които имат желание и търпение да обработват всяка своя снимка поотделно, но няма смисъл да се използва при ежедневни любителски снимки, тъй като отнема твърде много време и изисква специални програми и мощен компютър. 

На снимката можете да видите възможността за промяна на светлината и сенките в един и същ кадър през RAW конвертора.

 

........ ........