Раздел 4.
Снимки на деца

Едни от най-често срещаните снимки в семейният албум са снимките на децата. Много хора си купуват цифров фотоапарат, само заради снимките на семейството и децата и поради тази причина ще посветим няколко реда на особеностите при този вид фотография.

Вероятно си мислите, че няма нищо по-лесно от това да снимаме децата си, но за да направим наистина хубав детски портрет се изискват много търпение, такт и чувство за хумор. Най-хубавите снимки на малките палавници се получават в техния любим свят, светът на забавленията и игрите, сред любимите им играчки, приятели, домашни животни... И както е трудно да се направи хубава снимка през стъклото на затворения прозорец, така е трудно и почти невъзможно да направите наистина хубави снимки на децата си, ако не се опитате да проникнете в техния детски свят.

Преди да вдигнете фотоапарата с намерението да снимате деца, независимо дали са вашите или не, трябва да се опитате да спечелите доверието им. Това не е толкова трудно, стига да си спомняте, че и вие някога сте били деца и сте обичали същите игри, каквито обичат и вашите деца сега. Опитайте да поиграете с тях, да ги разсмеете с някой трик или стар фокус, да им разкажете някоя интересна история или да организирате по нов и по-интересен начин играта на която играят. Ще останете удивени, колко бързо ще се превърнете в част от компанията на малчуганите. След това вече може да извадите фотоапарата и дори като първа стъпка да позволите на вашите малки приятели да направят сами някоя снимка с него. Голямото предимство на цифровия фотоапарат е, че той винаги привлича интереса на децата с възможността да погледнат в дисплея и да видят как са станали снимките. Поснимайте ги малко как играят и им покажете няколко по-смешни момента, които сте успели да запечатате. Гаранцията, че след това трудно ще се отървете от желанието им да се снимат е пълна. Сега вече можете да направите и няколко "по-сериозни" снимки, в по-близък план и дори да ги помолите да застанат по определен начин и да ви позират. Винаги преглеждайте снимките, които сте направили, защото децата са бързо подвижни и е възможно да излязат от кадър за части от секундата или да сменят за миг интересната гримаса, която сте искали да заснемете. Снимайте на по-къси фокусни разстояния и по възможност в едър план, за да поддържате близък контакт с хлапетата и за да ви чуват какво им говорите сред неизбежният шум, които вдигат. Разбира се ако имате обектив с по-голям zoom и по-дълго фокусно разстояние, можете да пробвате да снимате от по-далече, за да получите портрет без неприятните перспективни изкривявания на широкоъгълния обектив и с дефокусиран (размазан) заден план, подчертаващ обекта.

Снимки: Бони Бонев

Никога не забравяйте, че най-хубавите детски портрети са тези, които успяват да предадат ведростта и лъчезарността на детското лице, защото това е най-естественото състояние на детската душевност, свързано с безгрижността на щастливото детство.

На показаните по-горе примери виждате снимки на деца, направени с различни цифрови фотоапарати и от различни разстояния, а в галерията на тази книга ще намерите още такива снимки с обяснение как точно са направени.

 

........ ........