Автор: 798099
Дата: 12-10-15 19:53
Автор: hrup
Дата: 12-10-15 18:48
Две уточнения :
1.)"въглеродна" стомана ... друга просто няма.
Всичко, що е от 1,7% съдържание на въглерод в желязо-въглеродната сплав нагоре е СТОМАНА. Оттам надолу е ЧУГУН.
Оттук нататък тръгват едни други подробности от желязо-въглеродната диаграма, които определят ковкост, каляемост, твърдост, жилавост, неръждаемост и какво ли не още...
Истински качествените остриета са комбинация от качества, които ги правят такива. НЯМА такова нещо, като универсална марка стомана за ножове. Това си е чист маркетингов трик. Да, има марки, които са много добри, но за определени цели. Има и "универсални", но качеството им е компромис отвсякъде. Което не значи, че не са добри. Добри, да, но не и съвършени. А едно острие трябва да бъде съвършено.
|
|