Автор: kirilius
Дата: 15-08-14 17:20
Kirilius,снимката ти е със страхотни цветове но дали е директен JPEG от апарата ? Снимам с олимпус само заради директния JPEG и само там търся сравнение между матриците.
Матриците не прявят JPEG-зи. Матриците произвеждат купчина данни (която може да се запише някъде като RAW файл). Софтуерът (или процесорът) на апарата взима тези данни и прави от тях JPEG.
Т.е. ти искаш сравнение между процесорите (не между матриците) на различните поколения камери. Новите олимпуси имат чудесни процесори, няма да съжаляваш.
Снимката по-горе е от RAW. Обикновено снимам в RAW и после в LightRoom дооправям контраст, острота, кроп... Цветовете почти никога не пипам, а съм обработил хиляди кадри. Просто Олитата (3те които съм имал) вадят чудесен цвят и корекции много рядко се налагат. На тази снимка, например, не съм пипал цветовете.
Всеки конвертор ще ти интерпретира цветовете по леко по-различен начин. За LightRoom специално има профили (идват си със софтуера) за Олимпус, които би трябвало да вадят същия резултат, както от камерата: Natural, Vivid, Portrait, Muted, ...
Ако искаш резултат ТОЧНО като от камерата, можеш да ползваш собствения конвертор на Олимпус - Olympus Viewer. Там гаранцията, че цветовете ще излязат точно, както от камерата, е 100%.
Освен това по-горе хората писаха вече, че настройките на JPEGа в камерата се сменят лесно, така че ако нещо не ти харесва, винаги можеш го да промениш в менютата без да се занимаваш после с RAW.
Пак да повторя: ако можеш да си го позволиш, спокойно минавай на по-нов апарат. E-PL1 няма предимства пред новите поколения Оли-та, за които си струва да седиш с него.
Публикацията е редактирана (15-08-14 19:04)
|
|