Фототур Кения - сафари и приключения

Дати: 29 Февруари - 10 Март 2024 г. - 9 нощувки - 4850 лв.
 • Място: Kenya, Masai Mara reserve
 • Описание: Саваната в Масай Мара, Кения, със стадо антилопи Гну

За фото пътешествието

Екипът на Фото Форум ви каним на фотографско приключение в Кения!

Акцентът на пътуването ще бъдат приключенията, фотосафари, фотографското преживяване, екзотика и красиви кътчета от крайбрежието на Индийския океан, но разбира се, няма да пропуснем и Найроби.

Към групата и екипа в Кения ще бъде и популярния автор и водещ в курсовете на Фото Форум Александър Александров - sandart. По време на фотографското приключение участниците ще могат да обсъждат с него фотографски идеи и техники и да черпят вдъхновение.

Самолетът ни ще кацне рано сутринта в Найроби, където ще останем един ден, за да се аклиматизираме и разгледаме града. Ще се възползваме от всяка възможност за стрийт фотография и посещение на местни атракции - Giraffe center Nairobi.

Найроби е най-големият град в Кения и се намира на около 1800 м. надморска височина в източната част на Голямата Рифтова Долина. Нощно време често е хладно независимо, че се намира на Екватора, поради надморската му височина. Найроби е космополитен град, усеща се наследството от Британските колониални времена, поради това има и много преселници от бивши британски колонии като Индия и Пакистан. Често се срещат хора от Сомалия. В Найроби има много ресторанти с кухня от различни националности от цял свят.

На втората сутрин след нощувката ни в Найроби и закуска, много рано потегляме към сафари дестинациите. На път за Masai Mara ще пресечем част от Голямата Рифтова Долина, с изключително интересни пейзажи, а първата ни спирка ще бъде до езерото Найваша. Там и ще направим обед.

Найваша е красиво сладководно и безотточно езеро заобиколено от хълмиста местност. То е част от поредицата от 23 вулканични езера по протежение на източния клон на рифта. На север и юг от Найваша се издигат стръмни високопланински склонове, някои от които принадлежат на угаснали вулкани. Езерото е обявено за защитен обект под егидата на Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони. Поради тази причина сме избрали да го разгледаме и да се возим на лодка в него около 2 часа. Това ще ни даде възможност да наблюдаваме изключителното многообразие на птици. Можем да видим и някои от видовете, които прекарват лятото в нашите влажни зони.

След като приключим с лодката по езерото, се връщаме в нашите джипове и продължаваме към Masai Mara, където ще нощуваме в сафари къщички.

Третата сутрин се събуждаме от рев на диви животни :)
Но нека първо закусим в ресторанта към къщичките, бързичко, за да не губим време, взимаме храна за обяд с нас, и се отправяме на вълнуващо сафари. Ще отделим цял ден посветен на дивите животни и в течение на часовете ще броим колко различни зверове и сцени ще имали късмет да видим. За разлика от вярванията, че червеният плат предизвиква биковете в Испания, тук ще разберем, че лъвовете с поколения са се научили, че всяко червено нещо е опасно, защото Масаите в такова традиционно облекло, традиционно носят и отровни стрели :)

Ще бъдем заредени с вода за пиене, защото макар и с плътен покрив над главите си, целодневно сафари е уморително, макар и много емоционално. Нашият водач ще бъде инструктиран, че имаме за цел да правим и хубави снимки и ще му даваме указания от коя позиция да заставаме на слънцето и сцените. За пътувалите по екваториални локации е ясно, че за разлика от северните ширини, тук синият и златният час са изключително къси и оскъдни. Ще се опитаме да ги използваме, но на тази географска ширина преходът от светло към тъмно, и обратното, се случва за броени минути.
След залез слънце се връщаме в нашата сафари база за вечеря и да прегледаме на спокойствие картите си със снимки.

На четвъртата сутрин се събуждаме отново в Masai Mara, но този път сме вече по-запознати със звуците на заобикалящата ни дива природа.
Закусваме, не губим излишно време, и се отправяме на многочасово сафари. Сбогуваме се със сафари къщичките, защото вечерта ще нощуваме в парка на езерото Накуру. Никои два дни не са еднакви в Masai Mara, което е предпоставка да наблюдаваме много нови и вълнуващи сцени през втория ден на сафарито. Ранния следобед ще напуснем границите на Masai Mara и ще се отправим на север към следващия резерват - Накуру. Привечер ще пристигнем в сафари комплекса, където ще вечеряме и ще отпочинем, за да продължим с приключенията през следващия ден.

На петата сутрин се събуждаме от крясъците на безброй фламинги населяващи резервата на езерото Накуру. Освен елегантни и красиви, те са и изключително свадливи помежду си и издават непрекъснати звуци. Безбройни са и са разположени по всички плитки части на езерото, където се хранят с артемия и рачета, откъдето получават розовия си цвят.

Районът около езерото е и дом на много диви животни събрани на неголяма площ. Големите носорози тук са господари, а от фауната не липсват жирафи, антилопи, гепарди, хиени, кафърски биволи и много други. След около 5 часа сафари и време около езерото, ще потеглим обратно през друга част на Голямата Рифтова Долина обратно към Найроби, където по график ще хванем бързия влак Найроби - Момбаса, за да се придвижим до крайбрежието на Индийския океан по вълнуващ начин. Пътуването с влак ще ни даде възможност да наблюдаваме променящия се пейзаж на Кенийската савана, както и множеството дървета боабаб по пътя. Вечерта ще стигнем в Момбаса откъдето с бусове ще се придвижим до Уатаму, където ще е нощувката ни.

Шести, седми и осми ден ще се събуждаме от шума на Индийския океан в Уатаму и ще наблюдаваме неговите наистина огромни приливи и отливи.

Уатаму е неголямо градче в централната част на кенийското крайбрежие, което притежава изключително красиво крайбрежие. Океанът тук е величествен, с коралови рифове и бели, безкрайни плажове, изпълнение с живот. Ще имаме време за почивка, но и за много снимане в района. Програмата ще е по-свободна, а активностите можем да уточним с участниците от групата, защото вариантите са много и свободата е за предпочитане пред фиксирана по часове програма.

Районът е много блогодатен за пейзажна фотография. Океанското крайбрежие е с много детайли, а в океана има скали с причудлива форма. Местни рибари и търговци на сувенири може да ни допълват кадрите, ако успеем умело да ги съчетаем. Местните пазарчета са атрактивни за снимане на хора и стрийт фотография. Районът е посещаван от европейци, но и местните кенийци също го ценят и отсядат тук. Наблизо е старо пристанище от колониалните времена, Малинди. Първо открито от португалците и впоследствие превърнало се във важен търговски център. В момента е туристически център със собствено летище. Градчето е изключително популярно сред италианците, които често се връщат тук.

В района ценителите може да се гмуркат с оборудване или да разглеждат коралите и рибите само с шнорхел с помощта на наета лодка. Има на разположение лодки за океански риболов, които могат да бъдат наети за половин ден за лов на огромни океански риби. За любителите на канута също има предлагане. До Уатаму има Local conservation center Turtle watch, където се грижат за пострадали костенурки и им помагат да се възстановят.

На деветия ден преди обед трябва да се придвижим с бусове обратно от Уатаму към Момбаса, за да можем да хванем следобедния експресен влак за Найроби. Вечерта ще сме в Найроби. Ще се настаним, за да отпочинем в хотел, но няма да разполагаме с много време, защото трябва да станем по тъмни зори и да отидем на летището, за да хванем обратния полет за България в 5:05 часа.

Накратко:

* Найроби - Столицата на Кения и един от най-развитите градове в черния африкански свят.
* Masai Mara - световно известен резерват и национален парк в Кения, северното продължение след границата на Серенгети в Танзания. Едно от най-богатите на диви животни места в Африка.
* Найваша - Сладководно езеро в Кения, близо до град Найваша в област Накуру. Разположено на 1884 м.н.в. В Голямата Рифтова Долина, богато на птици и водни животни.
* Накуру - Град и соленоводно езеро в Кения. Дом на милиони фламинги, а около него живеят хиляди диви животни.
* Уатаму - Малък град на крайбрежието на Индийския океан. Съседен на Малинди. Място с бекрайни бели плажове, коралови рифове и екосистеми и огромни приливи и отливи. И всичко това под палмите.

Придвижване и транспорт:

По време на пътешествието през Кения ще използваме транспорт с бусове (Toyota 4x4) с местни водачи. Ще имаме на разположение лодки отново с местни водачи, които ще ги управляват. Ще се придвижим от Найроби до Индийския океан (Момбаса) с бърз влак първа класа, а за кратките разстояния ще ползваме бусове за туристически трансфер. По желание и на собствени разноски могат да бъдат наети лодки в Индийския океан.

Климат и екипировка:

В Кения климатът е топъл и екваториален. Периодът на нашето посещение е извън пика на валежите, но те никога не са изключени. Екваториалните валежи са интензивни и кратки. Бъдете готови да имате дъждобран за себе си и за багажа си. Предвидете непромокаеми протектори за фотографските си чанти, за телефоните, както и всякакви пособия улесняващи снимането при променящи се климатични условия. Температурите са сравнително постоянни под и около 30 градуса по целзии, но през нощта падат. Топла блуза е задължетелна в набора от екипировка. Не забравяйте, че Найроби и Найваша се намират на около 2000 м.надморска височина и там през нощта може да е по-студено от наша лятна вечер.

На екватора светлата част от денонощието започва малко след 6:00 часа и малко преди 18:00 вече е тъмно. Челник или фенерче ще са ви от голяма полза.

За пейзажистите задължителен аксесоар е фотографския статив.

Въпреки топлото време не забравяйте да имате със себе си поне една топла дреха, за ранните утрини или късни вечерни снимания, както и яке, което да става за по-хладно време и предпазване от вятър. Носете си бански, джапанки и удобни обувки, тип сандали или по-затворени, с които може да влизате и във вода. Не забравяйте и слънцезащитни блузи, шапки и кремове за слънце. Предвидете леки спортни обувки за трекинг и разходки в градовете.

Водач на групата:

От екипа на Фото Форум водач на групата ще е Александър Петров. Той е с дългогодишен опит в организиране на фотографски събития, фестове, конкурси, изложби и курсове. Той ще ви напътства и помага при фотографски въпроси и такива свързани с тура.

Няма изисквания за фотографско ниво. Всеки, изкушен от пътешествията с фотоапарат в ръка, е добре дошъл.

Последния Фототур, който проведохме беше през пролетта на 2023 г. - Фототур Южен Тайланд и Бангкок

Храна:

Включената храна в цената е закуска, обед и вечеря в сафари комплексите. А също така и закуска в хотел в Найроби.

Останалите хранения в Найроби ще бъдат на собствени разноски и ще изберем интересен ресторант. Това ще ни даде разнообразие и гъвкавост. За храненето в Уатаму ще разполагаме с местен готвач във вилата, който ще приготвя храна по поръчка от групата, а разхода за продуктите, които той ще купува ще разделим на място. По този начин можем да имаме интересно меню на прилична цена. В района има изключително богато предлагане на морска храна и деликатеси.

Регистрация

За записване за тура, моля попълнете формата

Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани от водещите на тура.

Такса за тура

- Цената за тура е 4850 лв. - продължителност 9 нощувки

- Доплащане за единично настаняване 350 лв.

- Депозит за записване за фототура - 2600 лв.

- Резервираните билети са 12 бр. Всеки платил депозит получава един от тези билети. След изчерпване на резервираните билети, следващите записани ще трябва сами да си осигурят билет по текущи пазарни цени налични към момента. За целта цената на тура ще бъде преизчислена без включения самолетен билет.

При записванията предимство при равни други условия имат активните участници в живота на Фото Форум - качващи снимки в сайта или активни в друга полезна за фото обществото дейност.

- Инициативата за фототура и организацията е на Фото Форум, но формално и документално той се администрира от партньорите ни от Пингвин Травъл, които са лицензирана туроператорска компания с дългогодишен опит в приключенски туризъм.

Цената включва

- самолетни билети София -> Найроби и Найроби -> София с Turkish Airlines с включен багаж 23 кг. + 8 кг. ръчен
- билет за влак първа класа Найроби - Момбаса и обратно
- храна - закуски и целодневно хранене на места където не е наличен избор от места за хранене (сафари в Масай Мара и Накуру)
- 9 нощувки в хотели, вили и сафари лоджове (бунгала)
- частен готвач за вилата в Уатаму. Ангажиментът на готвачът е да се договори с гостите за меню за деня, да напазарува от близък магазин необходимите продукти, които да приготви за храненията на групата. Разхода за пазаруване се плаща на готвача. В района има изобилие от предлагане на морска храна и деликатеси. (Условията по тази точка са валидни за записалите се до запълване на капацитета на капацитета на посочената вила, след това ще бъде ангажирано допълнително място за настаняване със сходни условия и близо до първото) - транспорт с бусове за сафари, трансфери и лодки
- местен водач за сафаритата
- водач с фотографски умения от екипа на Фото Форум

Цената не включва

- храна по време на полетите - възможно е да се поръча срещу доплащане (предварителна заявка)
- обеди и вечери в Найроби, обед в Найваша, храна в Уатаму
- напитки
- лични разходи
- изискването за виза за Кения отпада от 01.01.2024 г. и се изисква предварителна онлайн регистрация
- вход в Giraffe center Nairobi - около 18 лв. - медицинска застраховка за чужбина
- бакшиши за кенийските водачи и персонал

Методи на плащане

Можете да заплатите по различни начини, които ще уточним след записването ви.

Ваксини

Препоръчителна ваксина за пътуващите в Кения е за жълта треска.
Прилагаме карта на засегнатите райони според Световната Здравна Организация и броя случаи за 2022 година. Ние нямаме активности в тези райони, но все пак решението си е лично https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON361

Забележка

За да бъде записването ви валидно и да гарантираме самолетния ви билет, моля попълнете точно формата на тази страница и заплатете депозит своевременно.

Програма

Програмата по дни (с български гид от Фото Форум)
Посочените хотели и места за настаняване се потвърждават при формиране на групата. Те ще бъдат посочените или други от подобен тип в зависимост от наличността в момента на потвърждение. По-рано записал се и платил ползва предимство при разпределение на местата за настаняване и пътуване до изчерпване на предварително запазените.

Ден 1 - 29 февруари: Летище София - Летище Найроби - полетът от София за Истанбул излита в 15:55 ч. В Истанбул се прекачваме на полет за Найроби.

Ден 2 - 01 март: Летище Найроби - Найроби ( нощувка в Найроби ) - полетът от София каца много рано сутринта на 24 февруари. След това се настаняваме в хотел. Денят ще е за събиране на групата. Ще имаме свободно време за разходки и снимане в града. При желание на групата може да посетим местна забележителност - Giraffe center.
Нощувка: ще обявим хотел

Ден 3 - 02 март: рано сутринта отпътуване от Найроби към Masai Mara ( нощувка Masai Mara ) - от Найроби ще се приджижим с джипове до езерото Найваша, където ще обядваме и ще направим тур с лодка, за да разгледаме богатството на птици. Тези джипове ще бъдат нашия транспорт по време на цялото сафари до обратното ни връщане в Найроби. След това ще продължим към Masai Mara, където ще се настаним и вечеряме в нашия сафари камп. Там ще разполагаме с добри битови условия и храненето е включено в цената (закуска, обед, вечеря) поради ограничения избор на места за хранене в района.
Нощувка: Jambo Mara Safari Lodge или подобно

Ден 4 - 03 март: ден в Masai Mara ( нощувка Masai Mara ) - цял ден джип сафари в националния парк. За обед ще имаме пакетирана храна, за да не ни се налага да се връщаме в кампа. Ще се придвижваме с джипове и ще се опитаме да видим максимално много животни, и да направим максимално много и добри снимки.
Нощувка: Jambo Mara Safari Lodge или подобно

Ден 5 - 04 март: сафари в Masai Mara и следобед отпътуване към езерото Накуру ( нощувка до езерото Накуру ) - ще тръгнем рано сутринта след закуска на сафари, за да използваме максимално деня в Masai Mara, а ранния следобед ще напуснем района на парка и ще отпътуваме към езерото Накуру.
Нощувка: Lake Nakuru Sopa Lodge или подобно

Ден 6 - 05 март: сафари в Накуру ( нощувка в Уатаму ) - денят ще бъде дълъг и разнообразен. На зазоряване ще обиколим района на езерото за сутрешно сафари. Освен множеството птици в езерото, районът около него е популярен като обитание на много носорози, антилопи, биволи и хищници. Около обед ще приключи сафарито и ще се отправим обратно през Голямата Рифтова Долина към Найроби. От там ще хванем бърз влак за Момбаса. В Момбаса на гарата ще се качим на бусове, които ще ни транспортират до красивото крайбрежие на Индийския океан в Уатаму.
Нощувка: Njera house или друга вила в района, след запълване на наличните места в тази вила. Първите записани и платили се настаняват с предимство в посочената вила. След нейното запълване ще ангажираме и друго подобно място за настаняване.

Ден 7 - 06 март: ден в Уатаму ( нощувка в Уатаму ) - денят ще бъде посветен за разглеждане на крайбрежието и снимки в района.

Ден 8 - 07 март: ден в Уатаму ( нощувка в Уатаму ) - денят ще бъде посветен за разглеждане на крайбрежието и снимки в района.

Ден 9 - 08 март: ден в Уатаму ( нощувка в Уатаму ) - денят ще бъде посветен за разглеждане на крайбрежието и снимки в района.

Ден 10 - 09 март: половин ден в Уатаму и отпътуване за Найроби ( нощувка в Найроби ) - този ден около обед ще имаме трансфер обратно към Момбаса, където ще хванем бързия влак за Найроби. Ще пристигнем привечер в Найроби.
Нощувка: ще обявим хотел

Ден 11 - 10 март: Ставаме по тъмни зори и се отправяме към международното летище Jomo Kenyatta за полет обратно към България

Разписание на полетите

София - 29.02.2024 г. 15:55 ч. - през Истанбул - Nairobi - 01.03.2024 г. 03:20 ч.
Nairobi - 10.03.2024 г. 05:05 ч. - през Истанбул - София - 10.03.2024 г. 15:05 ч.

С групата

Александър Александров - sandart

пейзажист и архитект

Казвам се Александър Александров, с никнейм sandart. В света на изкуството, в частност визуалното, навлизам още в детските си години. В средното си образование завърших паралелка с усилено изучаване на изобразително изкуство, което ми дава посока и трайно оставя следа в отношението ми към света като цяло. Рисувам предимно графика, акварел и масло, занимавам се и с дърворезба. Имам няколко общи и самостоятелни изложби.

По професия съм ландшафтен архитект, проектант. Във фотографията ме вълнуват почти всички жанрове, но предпочитам най-вече пейзаж, природа, абстрактно, архитектура, макро, натюрморт, улична фотография. Когато снимам навън природа, за мен най-добрият естествен филтър е мъглата, а музикален фон – водата. Търся обекти и възможности, където ги има. Фотографията от хоби се превърна в страст, любов, желание за преоткриване на света около мен, възможност за изразяване на чувства и емоции. Имам участия в редица фотопленери, фотосалони и няколко финални национални изложби.

Александър Петров - sas

един от създателите на Фото Форум, предприемач

Александър Петров е дипломиран инженер по компютърни системи от ТУ-София. Увлича се по фотографията още от постъпването си в университета. След университета взима решение да не работи като професионален фотограф, но затова пък участва в първите български проекти свързани с фотография и интернет. Създава първия български специализиран сайт за фотография. По-късно създава в партньорство и Фото Форум, който разработва софтуерно и организационно. Участник и организатор в много фотографски конкурси и изложби. Организатор на фотографски срещи и събития в това число и "Годишни Фотографски Награди". Съавтор и автор на материали и книги за фотография.

Снимки

Гепард в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Гепард в национален парк Masai Mara, Kenya
Стадо антилопи Гну в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Стадо антилопи Гну в национален парк Masai Mara, Kenya
Мъжки лъв в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Мъжки лъв в национален парк Masai Mara, Kenya
Зебри на водопой в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Зебри на водопой в национален парк Masai Mara, Kenya
Бабуини, Kenya
 • Място: Бабуини, Kenya
Стадо антилопи Гну в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Стадо антилопи Гну в национален парк Masai Mara, Kenya
Типиюно укритие за леопард, Kenya
 • Място: Типиюно укритие за леопард, Kenya
Угощение на леяочди и щъркели, Kenya
 • Място: Угощение на леяочди и щъркели, Kenya
Жираф в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Жираф в национален парк Masai Mara, Kenya
Стадо жирафи в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Стадо жирафи в национален парк Masai Mara, Kenya
Антилопи Гну в национален парк Masai Mara
 • Място: Антилопи Гну в национален парк Masai Mara
Лъвове в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Лъвове в национален парк Masai Mara, Kenya
Брадавичесто прасе, Masai Mara, Kenya
 • Място: Брадавичесто прасе, Masai Mara, Kenya
Слон в национален парк Masai Mara, Kenya
 • Място: Слон в национален парк Masai Mara, Kenya
Giraffe Centre, Nairobi
 • Място: Giraffe Centre, Nairobi
Фламинги в езерото Накуру
 • Място: Фламинги в езерото Накуру
Зебри около езерото Накуру
 • Място: Зебри около езерото Накуру
Антилопи около езерото Накуру
 • Място: Антилопи около езерото Накуру
Зебри около езерото Накуру
 • Място: Зебри около езерото Накуру
Фламинги в езерото Накуру
 • Място: Фламинги в езерото Накуру
Кафърски биволи около езерото Накуру
 • Място: Кафърски биволи около езерото Накуру
Езерото Накуру отвисоко
 • Място: Езерото Накуру отвисоко
Крайбрежието на Индийски океан
 • Място: Крайбрежието на Индийски океан
Крайбрежието на Индийски океан
 • Място: Крайбрежието на Индийски океан
Крайбрежието на Индийски океан
 • Място: Крайбрежието на Индийски океан
Watamu, крайбрежието на Индийски океан
 • Място: Watamu, крайбрежието на Индийски океан
Отлив на Индийския океан
 • Място: Отлив на Индийския океан
Местен рибар, Watamu, Kenya
 • Място: Местен рибар, Watamu, Kenya
Африканска акация с кацнал лешояд
 • Място: Африканска акация с кацнал лешояд
Местен рибар, Watamu, Kenya
 • Място: Местен рибар, Watamu, Kenya
Типично дърво боабаб
 • Място: Типично дърво боабаб

Връзка с нас

За въпроси за тура се обръщайте към Александър Петров

Фото Форум

гр.София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56

етаж 2, вратата вдясно

София, 1124

тел. +359 888 253223

site@photo-forum.net

Calibration scale

Ако не виждате всички степени на скалата мониторът ви не е настроен добре.