Фото Форум Фест '2017 - отразяване

Десетото юбилейно издание на Фото Форум Фест се проведе в Етнографски комплекс "Златоград" в периода 2-5 ноември 2017 г.

Традиционно присъстваха редовни, а също така и нови участници, които бързо приобщихме, защото атмосферата на Фото Форум Фест винаги е изключително приятелска и дружелюбна.

Първият ден започна с акредитация и настаняване.

Началото на лекционния блок постави Георги Неделчев, който имаше активно участие като лектор в тазгодишния фест. Лекцията му беше на тема "Предметна фотография. Заснемане на предмети със студийна или естествена светлина". Оказа се, че темата е интересна и полезна за голяма част от гостите, които споделиха, че са получили ценни насоки и добри практики, които да използват при заснемането на прозрачни предмети.

Малко по-късно Вип Трейдинг проведоха уъркшоп-състезанието „Креативна сватбена фотография" - снимки с Tamron, Pentax, Ricoh Theta. Те бяха подготвили подходяща фотографска техника, декори, етно дрехи и допълнителни ефекти. Dynaphos осигуриха съвременно портативно фотографско осветление. Нашите модели Лора и Биляна взеха активно участие пред камерите на фотографите. Лекторът Венцислав Петров шеговито отбеляза, че поставихме световен рекорд за най-много фотографи снимали едновременно с един и същ синхронизатор за светкавица. :)

Вечерта открихме Феста с жива музика и вино.

В петък (3.11.) стартирахме деня с лекцията на Невена Жекова от сватбена агенция „Черга“, която ни запозна с тайнството на старите сватбени ритуали и традиции в детайли. Както и защо е важно да ги помним и разбираме. Тази лекция беше основата, върху която след това в събота се осъществи демонстрацията и уъркшопа с ключови моменти от традиционна българска сватба. Невена ни разказа интересни детайли и подробности, цялата лекция може да гледате във видеото от нея в нашата фейсбук страница.

През цялото време на разположение на всички участници беше организираното от Dynaphos студио с постоянно и импулсно осветление, където участниците имаха възможност да се снимат с приятели, със свои модели или със специално ангажираните за събитието Лора и Биляна. Всеки от гостите имаше възможност да използва студиото, под вещото ръководство на колегите от Dynaphos.

Благодарение на професионалното Blackmagic оборудване, предоставено от Dynaphos за записване на видео и излъчването му в реално време, успяхме да излъчим на живо и голяма част от лекциите за всички, които не успяха да присъстват лично.

В петък отделихме време и за разходки сред природата в района на Златоград. Представител на общината съдейства за избор на дестинацията и разказа повече за забележителностите в и около града.

Петък беше и денят, в който започнаха уъркшопите от програмата, към които традиционно имаше голям интерес. Поради тази причина разделихме участниците в „Предметна фотография, уъркшоп за заснемане на прозрачни и непрозрачни предмети “ на две части. Първата част на уъркшопа, в която Георги Неделчев представяше повече теория и поясняваше начина на снимане, беше обща за всички, а след това групата беше разделена на две за практическите занимания. Едната група продължи в петък, а другата проведе втората практична част на уъркшопа в събота.

Следобяд отделихме време, в което да се проведе Фотографски Базар - възможност за всеки участник да купи или продаде собствена фотографска техника. Тази интересна идея ни предложи преди феста един от участниците и въпреки краткото време някои хора успяха да се включат и предложат техника за продажба.

Не липсваха и неочаквани комични ситуации, като тази, в която небезизвестни сток фотографи (MixMike, Naeg, Marrio31 и  модел Джулия Стоянова) снимаха сток снимки на пътни инциденти с жертви. Разбира се всичко е инсценирано и обилно полято с червена боя, но това няма как да са го знаели случайните коли минаващи по пътя, които бяха алармирали многократно на 112 за катастрофата с жертви и бягащи от местопроизшествието :)

В следобедните часове се проведоха още 3 лекции.

Цветан Ганев познат във форума като ceclii направи демонстрация как се правят макроснимки с Focus Stacking чрез мобилен телефон. Той демонстрира процеса на стакване и обработка до краен вариант на снимката. Показа как сами можем да си направим домашно осветление и релса за фино преместване на снимащото устройство, с което да спестим значителни средства и нужда от купуване на специализирани устройства и софтуер.

Лекцията на Емилиян Френчев от MintPics бе с цел да ни запознае с предимствата на виртуалната реалност за фотографи, какви са плюсовете и минусите й, какви ползи можем да извлечем от нея като фотографи и каква техника да използваме. Тази тема е изключително актуална и грабна вниманието на публиката. Имаше много въпроси, което наложи да й отделим допълнително време. Емо разказа много интересни реални случаи от работата си и сподели своя добър опит до момента при работа с немски клиенти.

Вечерта завърши с лекцията на Георги Неделчев "Портретна фотография със система компактни светкавици Canon". За следващият ден имаше и насрочен уъркшоп по темата, любезно организиран от Canon България, в полза на всички желаещи и записани при акредитацията.

Съботната сутрин започна леко дъждовна, но това не попречи на лекциите и уъркшоповете от програмата. Най-доволни бяха пейзажистите, за които имаше изобилие на сутрешни мъгли. Започнахме със програмата на закрито, а ранния следобед времето беше по-благосклонно и успяхме да поснимаме и навън.

От Nikon представиха предимствата на новия професионален Nikon D850. Запис на лекцията може да гледате във видеата от Феста.

Цветан Ганев презентира моделът на Olympus – Olympus OM-D Е-М1 II, който има вградена функция за focus stacking и focus bracketing в лекцията си за Макрофотография с Olympus. Демонстрирана ни беше лекотата и бързината, с която апаратът успява да направи предметни снимки от близко разстояние, подходящи за web блогове или електронни магазини. Ceclii ни показа и ефектът от фокус стакинга за получаване на по-голяма дълбочина на фокусната равнина, която ни помага целия предмет да е фокусиран и да избегнем неясни области от него. Цветан демонстрира и по-големите възможности за правене на много повече на брой снимки в режим focus bracketing и ръчен процес на focus stacking, с което постигна наистина впечатляващи резултати на макро и детайл на снимания обект.

Екипът на сватбена агенция Черга се постара изключително много при пресъздаването на сцени от традиционна българска сватба. То се случи с помощта на безценни доброволци, част от участниците във Феста.

Всички бяха въодушевени и се забавляваха. Демонстрацията се състоя в обособени стаи-сепарета в ресторантската част, които бяха и в изключително подходящ възрожденски стил. За уъркшопа времето беше на наша страна и успяхме да излезем навън, за да може той да се проведе в двора на Пачилова къща, която е със запазен етнографски дух и е най-старата къща, част от комплекса.

Александър Петров от екипа на Фото Форум представи новата платформа към Фото Форум – Фото Форум Про, в която скоро ще могат да се регистрират всички желаещи. Тя ще бъде място за търсене и предлагане на фотографски услуги - "Платформа за професионални фотографи, хора и проекти".
Денят завърши с лекция на дългоочакваният Кристиян Ночев, който беше обещал да води лекция още от предходния Фото Форум Фест, но тогава в последния момент се контузи и не успя да присъства. Темата на тазгодишната лекция беше "Художествени аспекти на видео монтажа - Как да монтираме така че да извлечем максимума от заснетия материал; Защо някои монтажни дейности се възприемат като скок, а други не се забелязват. Какви са похватите чрез които да изразим себе си най-добре." Християн е отличен лектор и особено комуникативен, способен да запълни всяко отделено за него време. Всичко това, съчетано и с интереса на участниците към лекцията, беше причина за групово закъснение за вечерята, която за късмет ни чакаше и не останахме гладни.

Разнообразие и настроение в последната вечер внесе и приятелката на Георги Неделчев - Хриси, която с желание и добрата си подготовка демонстрира своите умения на пилон (pole dance), който беше донесла лично. Всички оцениха възможностите й и се възползваха от съоръжението да се поразкършат и потренират. Оказа се, че има много скрити таланти сред участниците. :D


От Загорка ни предоставиха да се почерпим със „Загорка Специално“ за парти вечерите, така че купонът да стартира подобаващо.

В неделя тези, които ги чакаше най-дълъг път, започнаха да се приготвят да отпътуват от рано, но за заинтересованите имаше лекция за „Събирането и обработката на лични данни за клиенти от фотографи и фотографски сайтове в съответствие с изискванията на Регламент 2016/679 от The EU General Data Protection Regulation".

По време на целия фест гостите тестваха любезно предоставената техника Canon, Nikon, Tamron, Pentax, Olympus, обективи Samyang и студийно оборудване.

На щанда на фирма Фото Браво бяха представени най-различни варианти за фотографски албуми, в правенето на които са специализирани от дълги години.

Factor.bg традиционно се представиха с принтери Epson и множество опции за фото сувенири, сублимация и др. Много от участниците се възползваха и отпечатаха свои снимки, с които да участват в конкурсите на Вип Трейдинг, Етнографския комплекс и конкурса на Factor.bg за селфи, или за себе си. Георги от Factor.bg твърди, че фотографията има нужда от тяло и поради тази причина на феста са отпечатaли около 500 снимки. Ние от екипът на Фото Форум споделяме идеята му и поради това искаме да ви напомним, че стартираме подготовка на албума Black&White&Color, който ще бъде отпечатaн в началото на януари 2018 година със най-добрите снимки на автори от 2017 г. качени в галериите на сайта. Ще се свържем с авторите на избраните кадри.

Конкурсите, които се състояха по време на феста са:

Конкурс обявен от Етнографски комплекс Златоград - „Златоградската къща – отвън и отвътре – оцеляла през вековете“

Печелившите са:

1-во място: Илка Антова - Уикенд за двама в Етнографски комплекс Златоград, грамота и рекламни календари за 2018 г.

Фотографски албум предоставен от Фото Браво.

2-ро място: Бистра Стоименова - грамота, традиционен сувенир, изработен в комплекса, рекламни календари за 2018 г. и Фото книга предоставена от Фото Браво.

3-то място: Емилиян Френчев - грамота, традиционен сувенир, изработен в комплекса, рекламни календари за 2018 г. и Фото книга предоставена от Фото Браво.

4-то място: Виктория Сиракова - грамота, традиционен сувенир, изработен в комплекса, рекламни календари за 2018 г. и Фото книга предоставена от Фото Браво.

Конкурс за Селфи-фотография с принтерите на Factor.bg.

Уъркшоп-състезание "Креативна сватбена фотография" организирано от Вип Трейдинг.

Скоро ще публикуваме печелившите и наградите, които получиха.

Благодарим на всички участници – гости и фирми. Надяваме се да сте си прекарали добре, да сте получили полезни и ценни за вас знания и разбира се да сте се забавлявали, защото това е неразделна част от събитието.

Фотограф на общата снимка на включилите се в нея, както винаги, е Papi - Стойко Поповски :)

Очаквайте Фото Форум Фест и следващата година, когато ви обещаваме нови изненади, разнообразни лектори и положителни емоции.

Екипът на Фото Форум

P.s Благодарим на Никола Зафиров, Галин Маринов и Ирина Костова зa предоставените снимки.

Други снимки: Личен архив.