Общи правила за използване на сайта1. Фото Форум е сайт за авторска фотография. На него можете да публикувате единствено снимки, на които сте автор.

Не е препоръчително да показвате снимки с лошо качество и компресия, снимки лишени от идея и съдържание, банални сюжети и други подобни.
Предполага се, че авторите, качващи в сайта могат да се ориентират кое е стойностна фотография и кое не е. Ако не могат сами - съветваме ги да разгледат месечните рейтинги. Това ще им помогне донякъде.

В албум Избрано и категориите се виждат само снимки, които имат минимум 25 точки от рейтинг А. Снимките ще се появяват в албума според времето на качването им - т.е. хронологично, а не сортирани по рейтинг (ако искате да ги гледате по рейтинг, използвайте "Рейтинг А")
При отварянето на албум, виждате линк "Виж : нови предложения за албум" . В тази галерия можете да видите всички снимки, които все още не са минали в "албум" и можете да гласувате за тези, които смятате, че заслужават да се появят в албум.

Важно:  За гласуване могат да бъдат пускани само снимки, които не съдържат в себе си водни знаци с името на автор или друг рекламен текст. В противен случай администраторите на сайта имат право да извадят снимката от рейтинга на сайта и от видими места като първа страница или други водещи страници.

2. Всеки потребител има право само на една регистрация в сайта. Потребители с повече от една регистрация, се смята че нарушават правилата и ще бъдат деактивирани. Регистрации на потребители направени през имейл услуги тип "10 минутен имейл" се считат за нарушение. Регистрираният участник има право да публикува свои снимки в галериите на Фото Форум, да участва в коментарите и оценяването на останалите снимки, да участва в конкурсите, обявени на сайта.

3. Всеки регистриран потребител има право да качва в профила си по 20 снимки на ден.

  - Потребители, които нямат 3 снимки с над 25 т. от рейтинг Б имат право да качват за гласуване по 2 снимки на 5 дни
    Снимките от категории  "Хумор", "Домашни любимци" и "Семеен албум" не се виждат в албум "Избрано", не участват в общия рейтинг.

  - Потребители, които имат 3 снимки с 25-49 т. от рейтинг Б могат да качват в албум "Избрано" по 2 снимки на 5 дни във всички категории.

  - Потребители, които имат 3 снимки с 50-100 т. от рейтинг Б могат да качват в албум "Избрано" по 3 снимки на 5 дни във всички категории.

  - Потребители, които имат 3 снимки с над 100 т. от рейтинг Б могат да качват в албум "Избрано" по 4 снимки на 5 дни във всички категории.

За формирането на тези прагове участват само снимки, публикувани за последната 1 година от момента на проверката на статуса.
Администраторите на сайта могат да изтриват по своя преценка от албум "Избрано" снимки, които не отговарят на условията на сайта, като автора им губи квотата си за седмицата. Снимките се насочват за гласуване (според квотата на автора) чрез стрелките под тъмбнейлите.

Права за гласуване с рейтинг Б получават фотографи по преценка на администратора. Всички профили се анализират внимателно. Ще бъдат разглеждани и предложения направени от потребителите на сайта към администратора. Дават се права само на утвърдени и сериозни автори, за които няма съмнения за неавторски снимки, многократни профили и манипулации на гласуването. По същите критерии правата за гласуване в рейтинг Б могат да бъдат отнети. Рейтинг Б могат да имат потребители, които притежават не по-малко от 20 снимки в профила си.

4. Три дневна анонимност - В момента, в който качите снимка за гласуване в „Нови предложения“ във Фото Форум тя влиза в 3-дневна анонимност.
Потребителите могат да я виждат, да гласуват за нея и да пишат коментари, но не виждат автора й. До анонимния аватар на автора има бутон „Виж автора“. Натискайки го вие може да видите кой е публикувал снимката, но след това системата няма да ви позволи да гласувате за нея.

През периода на анонимност снимката не е видима в профила на автора за никой друг освен самия него. Ако други потребители гласуват за нея или я коментират, тази информация няма да се появи в техния профил, докато анонимността е активна. Също така ако авторът остави коментар под своя снимка в периода на анонимност, то аватарът му се подменя със служебен. Целта на тази функционалност е да се избегне субективния елемент на гласуването за автори и да се даде акцент на снимките. След като изтече 3-дневния период анонимността отпада.

5. Може да се гласува само за снимки, които са в албум "Избрано". На снимки, които не са насочени към албум избрано, не се вижда индекс за рейтинга на тъмбнейла (за да е ясно за коя снимка  може да се гласува в текущия момент). Индексът се появява след пускането на снимката в албум "избрано". "Рейтинг А" се определя от гласовете на всички регистрирани потребители във форума. "Рейтинг Б" се определя само от гласовете на хората които имат повече от 3 снимки с над 150 точки в този рейтинг.

6. Приемат се файлове във формат JPG и PNG. Ако файлът е с максимален размер по широчина 1920 и височина 1280 точки (1920х1280), то той се запазва в оригиналния си вид. Ако някоя от страните е по-голяма, то тя ще бъде намалена до съответния максимален размер за тази страна, а другата страна ще бъде пропорционално намалена.

7. На сайта не могат да бъдат публикувани снимки на които друг притежава авторските права (в това число и колажи, в които някоя част е от чужда снимка), сцени на насилие, снимки, на които мястото им е в порнографските сайтове или в учебниците по патоанатомия и съдебна медицина, репродукции на картини, преснимани снимки, банкноти, монети, снимки на надписи, на табели и вестници. Такива снимки ще бъдат изтривани. От сайта ще бъдат изтривани нецензурните изрази, мнения и снимки, обиждащи другите участници. В такива случаи администраторите имат правото да изтриват материалите, както и да деактивират профила на нарушителя без предупреждение. Администраторите имат право да деактивират профили на участници, които правят опити за манипулиране на системата за гласуване. В раздел "Голо тяло" не могат да бъдат публикувани снимки на малолетни и непълнолетни модели.
За всички изображения създадени със софтуери с изкуствен интелект (AI) е създадена галерия "Digital art & AI", в която те трябва да бъдат. Подобни изображения качени в другите галерии на сайта ще бъдат премахвани. Галерия "Digital art & AI" не участва в общите фотографски рейтинги.

8. Нежелателно е публикуването на една и съща снимка по няколко пъти.

9. Публикуването на снимки правени по време на уъркшопи е разрешено при условие, че се укаже ясно, че снимката е правена по време на уъркшоп в заглавието или описанието към снимката. Трябва да се посочи и водещия на уъркшопа, както и други участници в екипа като дизайнери или гримьори. Снимките правени по време на уъркшоп се характеризират с това, че идеята за тях не е, или не е изцяло на участниците, както и изпълнението, и цялостната организация.

10. На сайта не могат да бъдат публикувани материали, противоречащи на българското законодателство, на интернет етиката, съдържащи порнография, заплахи за живота и неприкосновеността на човека, призоваващи към насилие и расова, етническа и религиозна вражда, нарушаващи правата и законните интереси на трети лица, материали, които съдържат търговска или служебна тайна или друга конфиденциална информация, материали, които са обект на авторско право на трети лица, както и материали, съдържащи невярна информация или клевета. В такива случаи администраторите имат правото да изтриват материалите и да предоставят на засегната страна наличната на сайта информация за нарушителя, както и да деактивират профила на нарушителя без предупреждение.

Снимки с голи тела трябва да бъдат пускани в галерия "Голо тяло" или специално да бъдат маркирани като съдържание за възрастни. Абсолютно недопустимо е публикуването на снимки с голи тела във форума.

11. На сайта не могат да бъдат публикувани материали с рекламно съдържание без позволението на администраторите на Фото Форум. Авторите могат да добавят връзка към личен сайт в профила си. Тази връзка ще бъде видима в профила им при изпълнение на едно от следните условия - за автори, които имат права да гласуват с рейтинг Б, линкът е видим ако имат минимум 20 снимки в сайта, за останалите автори линкът е видим при публикувани 50 снимки в сайта. Връзки към социални профили са видими на сайта за потребители, които имат качени 20 или повече снимки в профила си.

12. Публикуването на конкурси, маркетингови дейности и инициативи с препратки към търговски сайтове и упоменаването на търговски фирми, търговски организации или такива, които осъществяват търговска дейност, или усвояват средства по програми, ще бъдат изтривани от администраторите, ако предварително не са договорени условия за пускането им.

13. Личните съобщения във Фото Форум не могат да бъдат използвани с рекламна и търговска цел, нито за рекламиране и агитиране за гласуване за собствени снимки или снимки на друг потребител. Ако администраторите на сайта получат сигнал за такава нередност, същите ще бъдат длъжни да проверят случая. Ако се докаже съществуването на съобщения с такова съдържание, администрaторите имат правото да деактивират профила на потребителя или да му отнемaт статуса.

14. Снимките на сайта са със запазени авторски права. Никой няма правото да ги копира и използва без позволението на авторите. Организаторите на сайта могат да използват снимките за целите на сайта, за организиране на изложби, както и за рекламни материали на Фото Форум (в това число публикации в пресата свързани с дейността на сайта). Публикуваните мнения във форума са собственост на сайта и могат да бъдат използвани и цитирани в други медии и да бъдат публикувани, без специалното разрешение на авторите им.

15. Желателно е използването на кирилица във форумите и коментарите, когато се изписват български думи. Неграмотно или нечетливо написани текстове и публикации могат да бъдат заличавани от екипа на сайта.

16. Всякакви теми за пиратски софтуер, кракове и кий-генератори във форумите ще бъдат изтривани без предупреждение. При рецидив, авторите им ще бъдат деактивирани.

17. Ако желаете да се свържете с администраторите на сайта, използвайте посочения мейл за контакти или пишете Лично съобщение до Admin. Администраторите не са 24 часа онлайн и не бива да очаквате веднага отговор на въпросите си. Ще получите отговор при първа възможност. Форумът не е място за въпроси към администраторите на сайта или каквато и да е комуникация с тях, както и за теми свързани с правилата на сайта, рейтинг системата и др. подобни. Всички подобни теми ще бъдат затваряни или изтривани без предупреждение.

18. Празни никове без снимки и без никаква информация за автора ще бъдат деактивирани незабавно и без предупреждение при всякакъв опит за спам или създаване на конфликти.

19. Потребители, които участват активно в конфликти, могат да бъдат докладвани от всеки друг на администратора. Фото Форум си запазва правото да деактивира потребители, които чрез своите конфликти нарушават добрата среда в сайта.

20. Всякакви публикации, които могат да бъдат тълкувани:
 - че рушат доброто име на сайта,
 - са с подигравателна цел насочени към сайта,
 - включват в себе си отрицателни квалификации или обобщения към сайта или членове от екипа, който го поддържа,
 - включват в себе си публични изказвания с анти реклама към някоя от услугите предоставяна от сайта (в случай, че тя работи в нормален режим)
ще бъдат премахвани, а профилите, които ги публикуват ще бъдат санкционирани, а като крайна мярка и заличавани. Последната преценка за това дали определена публикация отговаря на споменатите условия има екипа на сайта и той не дължи допълнителни обяснения за евентуалните си действия да се защити.

21. От май 2015 г. Фото Форум издава месечен бюлетин с най-добрите снимки за месеца. Той е оформен като галерия и представлява състоянието на рейтинг Б в момента на приключване на текущ месец. Снимките попаднали в този рейтинг стават архив на сайта за рейтинга за съответния месец и година. Авторите, които качват снимки във Фото Форум се съгласяват, че снимки попаднали в история на рейтинга не могат да бъдат изтривани от там, дори когато бъдат изтрити от профила на автора. Снимките са подредени по рейтинг Б. За месеците преди май 2015 г. се създава еднократно история за съответния месец.

Последна промяна на правилата 01.02.2019 г. ( списък с промените )

Общи условия за ползване на сайта »