Спагети Митьо
Първо сложете бирата или виното в хладилника!
Продукти:
За соса (за 8 порции):
Две с.л.(30-40 мл.) зехтин или олио
500 г. кайма или кълцано месо свинско и телешко в съотношение по вкус.
1-2 средно големи глава лук.
200-500 г. печурки, нарязани на ситно (може и без тях).
1 с.л. сол
1/2 ч.л. млян черен пипер
Две консерви по 800 мл. белени домати (едната може да се замени със 100 гр. доматено пюре).
2-4 бр. дафинов лист.
1 с.л. захар
50-100 мл. сухо вино.
За спагетите:
3-5 л. вода
1-2 с.л. сол
110-150 г. спагети (за 1 порция)
5-10 г. масло (за 1 порция)
Сос Чили или Табаско по желание
20-40 г. твърд кашкавал (за 1 порция)
Приготвяне:
В тенджера поне 3 л. се загрява зехтина и се пържи каймата на силен котлон, като се разбърква често за да не стане на бучки. Ако при пърженето каймата залепва на дъното, не се притеснявайте. Когато добавите доматите накрая, всичко ще се оправи. Като изври всичката вода от каймата и започне да се зачервява, се прибавя ситно нарязания лук, запържва се докато стане прозрачен и се добавят печурките. Пържи се докато изври водата и от гъбите. Добавят се солта, черния пипер, предварително намачканите домати и дафиновия лист. Като заври се добавя виното и захарта и котлона се намалява, така че, да къкри около един час - докато приготвим спагетите. Като изстине, може да се съхранява в покрит съд при температура 2 – 5?С до 10 дни.
Слага се подсолената вода в голяма тенджера с капак на силен котлон. Когато започне да завира, се прибавят спагетите, разбъркват се да не залепнат и котлона се намалява. Варят се според предписанието на опаковката, като се разбъркват от време-на време и се внимава да не изкипи водата. Като се сварят, се отцеждат добре от водата и веднага се добавя маслото, за да не се слепват. Спагетите се разпределят на порции и се добавя соса. Може да се подлюти по желание с Чили или Табаско и се поръсва със ситно настъргания кашкавал. Наздраве!
Спагети Митьо
Първо сложете бирата или виното в хладилника!
Продукти:
За соса (за 8 порции):
Две с.л.(30-40 мл.) зехтин или олио
500 г. кайма или кълцано месо свинско и телешко в съотношение по вкус.
1-2 средно големи глава лук.
200-500 г. печурки, нарязани на ситно (може и без тях).
1 с.л. сол
1/2 ч.л. млян черен пипер
Две консерви по 800 мл. белени домати (едната може да се замени със 100 гр. доматено пюре).
2-4 бр. дафинов лист.
1 с.л. захар
50-100 мл. сухо вино.
За спагетите:
3-5 л. вода
1-2 с.л. сол
110-150 г. спагети (за 1 порция)
5-10 г. масло (за 1 порция)
Сос Чили или Табаско по желание
20-40 г. твърд кашкавал (за 1 порция)
Приготвяне:
В тенджера поне 3 л. се загрява зехтина и се пържи каймата на силен котлон, като се разбърква често за да не стане на бучки. Ако при пърженето каймата залепва на дъното, не се притеснявайте. Когато добавите доматите накрая, всичко ще се оправи. Като изври всичката вода от каймата и започне да се зачервява, се прибавя ситно нарязания лук, запържва се докато стане прозрачен и се добавят печурките. Пържи се докато изври водата и от гъбите. Добавят се солта, черния пипер, предварително намачканите домати и дафиновия лист. Като заври се добавя виното и захарта и котлона се намалява, така че, да къкри около един час - докато приготвим спагетите. Като изстине, може да се съхранява в покрит съд при температура 2 – 5?С до 10 дни.
Слага се подсолената вода в голяма тенджера с капак на силен котлон. Когато започне да завира, се прибавят спагетите, разбъркват се да не залепнат и котлона се намалява. Варят се според предписанието на опаковката, като се разбъркват от време-на време и се внимава да не изкипи водата. Като се сварят, се отцеждат добре от водата и веднага се добавя маслото, за да не се слепват. Спагетите се разпределят на порции и се добавя соса. Може да се подлюти по желание с Чили или Табаско и се поръсва със ситно настъргания кашкавал. Наздраве!