Левурдата, (Allium ursinum L.), наричана още мечи лук, див чесън и див лук е многогодишно луковично растение. Разширяване на кръвоносните съдове. Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие – убива причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)
В североизточна България се нарича леорда. Луковично растение с много приятен вкус наподобаващ зелен чесън, ядат се младите крехки листа, които израстват през пролетта (м. април). Расте в диво състояние в широколистните гори. Подходяща е за приготвяне на всички видове пролетни салати. Най-разпространените варианти са:
Левурда с олио, оцет и сол, като може да се добавят краставица, репичка и сварени яйца.
Левурда с изцедено кисело мляко и олио или зехтин и по желание сварени яйца.
Левурдата, (Allium ursinum L.), наричана още мечи лук, див чесън и див лук е многогодишно луковично растение. Разширяване на кръвоносните съдове. Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие – убива причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)
В североизточна България се нарича леорда. Луковично растение с много приятен вкус наподобаващ зелен чесън, ядат се младите крехки листа, които израстват през пролетта (м. април). Расте в диво състояние в широколистните гори. Подходяща е за приготвяне на всички видове пролетни салати. Най-разпространените варианти са:
Левурда с олио, оцет и сол, като може да се добавят краставица, репичка и сварени яйца.
Левурда с изцедено кисело мляко и олио или зехтин и по желание сварени яйца.