Лунни разломи | category Astrophotography
info
Гласувал 0 бр.
10
502
Rating A: 143 | B: 16 | Votes: 37
author's text:
Обсипаната с кратери от космически сблъсъци Луна е геологично неактивна и наличието на разломи е минимално. Но в този малък участък от Луната на снимката има цели три от тези гледки по повърхността й.

Rupes Recta е продълговат разлом, бразда. Името е от латинското "прав разсед", въпреки че е по-често наричан "Правата стена". Разломът е с дължина около 210км, ширина 2,5км и височина 250м. Също може да бъде оприличен и на сабя, като острието е самия разлом, а дръжката е отделения и извит като дъга край на разлома в дясно на снимката.

Близо до Rupes Recta (малко по-горе) е и Rima Birt. Намира се до кратер Birt и представлява около 50км разлом (канал), който и в двата си края завършва в по-дълбоки "ями".

Надолу от Rupes Recta са кратерите от групата Thebit и още по-долу на снимката Arzachel (големия кратер). Диаметъра му е около 100км. В самия него се намират малка планина около 1,5км висока, както и няколко малки хълма. Също и малък дълбок кратер и няколко още по-малки, а също и дъговиден разлом (долу/дясно в кратера на снимката).

За по-лесна ориентация съм добавил "карта" :)
 
Share your thoughts:
10. Posledenzalez
+0 -0
!!!!!!!!!
9. RadinaS
+0 -0
Най-вече благодаря за допълнителната информация....хубаво е човек да знае точно какво е интригувало автора.
8. Автора
+0 -0
Същите обекти - Rupes Recta и Rima Birt сега имам заснети, но на 15000мм (вместо тези 7500мм)! Виждат се доста повече детайли. Само около разлома преброих поне 10 кратерчета, които тук не се виждат. Също се вижда как стената на разлома криволичи и в чупките скосеността на наклона е по-малка и става като проход нагоре.

Ще опитам да кача новата снимка на 15000мм фокусно веднага щом сайта ми позволи и ще опитам в цял размер да я прикача (че съм си запълнил лимита за 2 на седмица в момента).
7. krina
+0 -0
!!!
6. vilimax
+0 -0
Браво... снимането с висока резолюция на луната, винаги носи много интересна информация :-)))
5. Bareta
+0 -0
Neverojatna e! Zlato ot mene! :-)
4. Ihif
+0 -0
Браво!
3. algaivel
+0 -0
Браво все пак.
2. ivan_kadiiski
+0 -0
!!!
1. Автора
+0 -0
Малко кофти излезна снимката но нямах достатъчно време и кадри за да извлека по-добър резултат. Просто турболенцията бе ужасяваща при 7500мм. Имаше и температурна разлика от около 15 градуса (без темпериране е снимано) и това добавяше допълнителна турболенция към и без това ужасната атмосферна.

Все пак разломите се виждат добре, както и могат да се видят кратерчета дори с размер от около 1200м (което предвид дистанцията си е много малък обект)
Снимки на exoexo
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tags:
Още снимки от рейтинга
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Лиценз
© Всички права запазени.
Подай сигнал
32 потребителя следят автора