Автор: Lalinda
Дата: 06-09-08 11:20
Преди двайсетина и повече години в института ни идва един човек с едно куфарче, пълно с апокрифна литература за "флуорида"...
Всъщност, пишейки "флуорид" е редно да уточнявате и за кой точно "флуорид" става дума, за флуоридни йони (всъщност аниони) ли или пък за нещо друго (не съм "експерт" в смисъла, който му се придава тук, просто имам някакви спомени от изучаването на химия в средното училище).
Та човекът с куфарчето (завърнал се отвъд Голямата вода), натоварен с видеокасети и прочее, твърдеше, че всичко това било защото Земята била пренаселена и трябвало да се намали числеността на населението й... Затова и се почвало още с детските пасти за зъби...
Като гледам, за 20 години истерията не е намаляла, числеността на населението - също...
Флуориране (изписва се и се изговаря по-просто от флуоридизация или флуоризация), може и обогатяване с флуор или добавяне на флуор (подобно на хлорирането, а не на хлоридизацията или хлоризацията, както и да е).
Впрочем, как сте с кариеса и изобщо с какво си миете зъбите? Имам един познат, копист, не си мие зъбите, а дъвче ябълкови клони (спомням си как шокира останалите участници в един античен пленер, ама ей на, зъбите му са в отлично състояние, нищо че пуши и си гризе ноктите - ако чете сега, ще се сети коя съм).
|
|