Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За понятията "коректен купувач/продавач"
Автор: acklay   
Дата:   05-09-08 17:22

Напоследък често се ровя из базара и виждам определения като "коректен продавач" и "коректен купувач". Какво значат те за вас?
И какви са изобщо неписаните правила при покупко-продажба, кога за вас продавача/купувача е коректен?
Ако двете страни не се срещнат, как може единия да е сигурен, че ще получи парите си а другия - стоката?
Ще се радвам ако споделите виждания и личен опит, тъй като скоро може би ми предстои да навляза в сферата [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: За понятията "коректен купувач/продавач"
Автор: feliz   
Дата:   05-09-08 17:27

коректния продавач, дава коректната стока, а коректния купувач си я плаща [smilie5]

Автор: exo99   
Дата:   05-09-08 17:34

Навлизай и ще видиш кой какъв е [smile]

Автор: Brida   
Дата:   05-09-08 17:36

хм... зависи от какъв "клас" е сделката, в смисъл, дали се извършва на пазара за зеленчуци, в офис на фирма-производител на кухненско обзавеждане или между крупни компании за милиони левове/евра...
Имала съм сблъсък както с некоректни продавачи, така и с некоректни купувачи (имала съм щастието да бъда и от двете страни [smilie5] )

Коректен продавач е онзи, който се интересува от интереса на клиента, а не само от парите му.

А коректен купувач е онзи, който уважава труда на продавача и не практикува винаги принцита "който плаща, той поръчва музиката".

Въобще, коректни отношения между купувач и продавач има тогава, когато я има обратната връзка между двамата.

[cool]

Автор: jordansl   
Дата:   05-09-08 18:56

Brida [smilie24]

Автор: Lalinda   
Дата:   05-09-08 20:16

Коректен ли е банкерът, който те проверява поне час преди да ти отпусне парите от собствената ти банкова сметка, отбелязвайки ти, че проверките били в твой интерес?
[smilie10]

Коректен ли е касиер, който ме пита две торбички ли искам, когато му казвам "ДОБЪР ВЕЧЕР"?
[smilie11]

Коректна ли е хлебарката в кварталната хлебарница, която винаги ми продава стар хляб и то просто защото съм единствената, която не протестира? Ами ако запротестирам, коректен купувач ли ще съм?
[smilie10]

Коректен ли е касиерът в Глобул, комуто подавам бележката за телефона си, а той ми я връща с думите да му ПРОДИКТУВАМ ТЕЛЕФОНА си. Коректна ли съм, когато му казвам, че му давам бележката, на която НОМЕРЪТ МИ Е ИЗПИСАН? А после го питам КОЙ КОГО ОБСЛУЖВА, ВСЕ ПАК? Трябвало да зная телефона си наизуст, казва ми! Ами ако плащам не моя, ами чужд телефон, и него ли трябва да го зубря? Ммм... Мълчи и не ми отговаря.
[smilie10]

Автор: PolarBear   
Дата:   05-09-08 20:41

Лалинда, всъщност нито един от въпросите ти (доста реторични, май) не е съвсем по темата. Защото нито един от горните субекти не е продавач в "търговски" смисъл, дори и длъжността му да се нарича така, тъй като те не са собственици на предлаганата стока/услуга.

Сделката между продавача и купувача се базира на доста елементарен договор между тях, най-често в устна форма. И неговите условия трябва да са ясни, недвусмислени и да бъдат спазени. В това се състои най-общо коректността.

Основните задължения на продавача са:

1. Да разполага наистина с предлаганата стока;
2. Да я представи (вид, предназначение, техническо състояние и параметри) компетентно, изчерпателно и без да въвежда потенциалния купувач в заблуждение;
3. Да я предостави на купувача по начина, договорен при сделката;
4. Да спазва гаранционните условия, уговорени при сделката (или наложени от закона).

Купувачът:

1. Трябва да се запознае със стоката преди склоючване на сделката, вкл. всякакви допълнителни въпроси, които могат да възникнат;
2. Да се убеди, че предлаганата стока може да изпълни предназначението си и да задоволи нуждите му;
3. Да я заплати в съответствие с договореното (форма, метод и начин на плащане);
4. Да ползва стоката по начин, който не нарушава изискванията на гаранцията в рамките на нейния срок.

При спазване на условията на сделката, коректните страни по нея трябва да се въздържат от необосновани претенции и да увреждат репутацията на другия участник...

Това е горе-долу.

Автор: acklay   
Дата:   06-09-08 15:19

Благодаря на всички за мненията! [smilie24]

Re: За понятията
Автор: val2007   
Дата:   07-09-08 11:28

acklay написа:

Напоследък често се ровя из базара и виждам определения като "коректен продавач" и "коректен купувач". Какво значат те за
вас?
И какви са изобщо неписаните правила при покупко-продажба, кога за вас продавача/купувача е коректен?
Ако двете страни не се срещнат, как може единия да е сигурен..... [smile]
---------
Тук не успя да се развие докрай темата, мисля...
Имам предвид, че не се изказаха мнения и впечатления примерно от правилата в "еВау"... и сродни интернац. структури...
В "еВау" и продавачите, и купувачите имат РЕЙТИНГ... и може да се види кой и колко пъти е постъпвал некоректно... Но и това не е решаващо... Един приятел се довери на високия рейтинг (97,7%) на продавачка от Англия, с който не бе влизал в сделки...
Поради служебна връхпретовареност са направени само минимални тестове на изпратения от Острова Зум... изтичат 7-те законни дни за рекламация... Минават още 10-тина дни, и когато човекът тръгва на пленерче, оказва се, че готиният на външен вид, абсолютно запазен като козметика обектив прави 2 истински фокуса от 8 възможни...
Техническият преглед установява, че липсва важна джаджа, направляваща предната група лещи...
В случая моят човек си беше сам виновен... пи една студена сода... Това са рисковете на "непряко контактните сделки"... Е, понеже контестацията не е направена в законния срок - това подхлъзване дори не може да влезе в негативните отзиви за некоректни продавачи... т.е. - случката дори няма да намали рейтинга на англичанката... Ясно е обаче, че тази дама е знаела добре проблемите на обектива, не е някаква антика, а автофокусен, произведен през 2005 г...
Това наистина е тясно място в "Мрежовото "шопиране"... И никакви рейтинги не спасяват, ако не си си отварял навреме очите...
------
Въпреки това, все пак може би е добре да се въведе и тук нещо като рейтинг на двете страни в Базара...[smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (07-09-08 11:31)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.