Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Заглавията
Автор: didesignbg   
Дата:   04-09-08 12:03

Какво мислите за заглавията на снимките?
Отвътре ли ви идват?
Като не можете да измислите заглавие какво правите? трия снимката!?
Снимките без заглавие, или заглавията без снимки?

Едни такива заГлавни мисли ми се въртят от време на време. Заглавията винаги са ми били трудни, то и фотографията, но там темата ми се вижда по-глобална.

Темата за ненужната употреба на чуждоезични заглавия е подтема която смятам, че вече сме разглеждали и няма нужда да я намесваме. По същия начин викам да се отнесем и към правописните грешки в заглавията[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Заглавията
Автор: тьма   
Дата:   04-09-08 12:38

Заглавията трябва да идват отвътре, иначе няма смисъл, остави зрителя сам да почувства снимката

за чуждоезичните заглавия - против, освен ако снимката не е свързана с емоция , породена от песен - в останалите случаи - в бг сайт - на роден език - останалото е подигравка с другите

за правописните грешки - ако забележите такива - пишете на автора на лични, не е нужно да показвате колко сте знаещи под снимката[smilie3]

Автор: KAISER.SOZE   
Дата:   04-09-08 12:43

a ti 6to pi6e6 komentari na ruski [smilie18]

Дата:   04-09-08 12:52

KAISER.SOZE, аз ли ?

темата не е за коментари, а за заглавия[smilie25]

Публикацията е редактирана (04-09-08 12:56)

Автор: biso   
Дата:   04-09-08 13:12

сигурно имаш предвид наливането на измислени /неистински/ съдържание и смисъл в "празни" кадри чрез заглавията.

ако не четеш текста под снимката виждаш, че е куха и дори лоша като фотография.

Дата:   04-09-08 13:30

biso, da tova e

Автор: tnt   
Дата:   04-09-08 13:32

Заглавия без снимки не могат да се качват, уви [smilie7]

Дата:   04-09-08 13:37

може, почти, качваш един пиксел и праскаш едно заглавие- "любовта не е това което беше предвидена да бъде"

от автора пишеш нещо от рода на "там под горските шубраци те срещнах аз млада и зелена"

буташ един линк от ъоутубе и ето :) воала:))

[smilie5] [ezik]

Дата:   04-09-08 13:40

tnt, но пък има заглавия които заслужават снимки[smile]

Автор: Frida   
Дата:   04-09-08 13:43

Първо, много важно е съотношението. Заглавието трябва да допълва снимката, а не снимката заглавието. Ако кадърът ви се струва прекалено слаб, безинтересен, стандартен или неясен без заглавие, най-вероятно това е така. Заглавието обаче няма да я спаси. Изключение правят репортажите, където снимката и текста са едно органично цяло, защото политическия или исторически контекст например на снимката са от значение. За другите снимки обаче, мисля, че могат да се нарекат добри, ако нямат нужда от много допълнителни обяснения и говорят сами за себе си.

По отношение на заглавията на чужд език, много съм се чудела, защо ми звучи по-добре на английски, от колкото на български. Отговорът е: ако мисълта или заглавието е плоско на родния ти език, то най-вероятно е така. Чуждия език малко опосредства посланието, прави по-завоалирано, кара го да изглежда по-арт. Все едно да направиш цветен кадър, да го десатурираш и да му сложиш една текстура.

От друга страна заглавията са хубаво нещо, защото в един образ зрителя може да види, каквото си иска. Със заглавието авторът насочва в желаната посока зрителя. Дава му код за интерпретация и разгадаване. Заглавието освен това говори много за автора. Понякога заглавието ни казва, че авторът не може да измисли нищо оригинално, понякога ни показва, че той има чувство за хумор, а понякога ни запраща в неговите фантазмени светове, от където не ни се иска да се връщаме. [smilie5]

Дата:   04-09-08 13:47

Frida, този последния абзац много ми хареса и с него съм съгласен. Чуждите езици ги оставете. Заслужава ли един пейзаж да остане без заглавие просто защото се е родил пейзаж? Виж при портретите е лесно А. или Д. или К. или Л. или D. или N. или M. или или или или...

Автор: tnt   
Дата:   04-09-08 13:49

Фрида, за езика не съм съвсем съгласна... И друг път съм го казвала: понякога още докато си снимам нещо или после като видя кадъра, в главата ми веднага изниква "заглавие" на английски, френски, че даже и на испански, италиански, немски и български, разбира се... Или музика, оттам текст от парчето, ама то било на английски, ми на английски е, аз ко да напрая? [smilie8]

уф, извинети, драга Фрида [smilie8]

Публикацията е редактирана (04-09-08 14:33)

Автор: elrisha   
Дата:   04-09-08 13:53

аз пък хич не обичам заглавията! Именно защото са насочващи!
Предпочитам всеки,който погледне моя снимка, да я пречупи през собствените си емоции,преживявания,чувства и да я разбере по свой си начин.

Автор: Chitsujo   
Дата:   04-09-08 14:01

Трима са много двама са малко [smilie5]

Автор: biso   
Дата:   04-09-08 14:13

повечето хора възприемат визията мисловно-с думи и гледайки, търсят някаква мисъл или подтекст.
понякога наистина има нужда от насочване, но в повечето случаи текста е напълно асоциативен и насочващ към фантазиране.

аз лично не си падам по подобно композиране на визия и текст.
дълго време съм копал в тая област /не с фотографски средства/ и стигнах до извода, че при визуалните изкуства изказа трябва да е директен, а внушението да НЕ е на ниво мислене, а подсъзнателно-чувствено.
иначе се намесват фактори, като мислене, интерпретации и пр., които могат да изместят вниманието в посока различна от авторовата./разбира се, ако автора е имал някаква мисъл или посока :))) /

разбира се тези изводи са си мои и не са правила. нагласата ми е да приемам нещата без да чета заглавията им или да си задавам въпроси какво е искал да каже автора. ако ми въздействат от пръв поглед се спирам и заглеждам, ако не, подминавам.

Автор: tutttifrutti   
Дата:   04-09-08 14:13

обърках темата [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Публикацията е редактирана (04-09-08 14:13)

Автор: tutttifrutti   
Дата:   04-09-08 14:18

по темата- обичам кратките заглавия, но не винаги са задължителни.ПОнякога снимкат казва повече от всяко заглавие. Друг път заглавието я допълва.
За пейзажите предпочитам да е указано окъде са.
за портретите- не е задължително Н.,В., Р, Ю. и т.н.

Автор: feliz   
Дата:   04-09-08 14:23

Съгласна с Фрида [smilie24]
и Тинта е права, наистина понякога заглавието звучи по-добре на чужд език / да не говорим, че това е плюс и за хората, които не говорят/не знаят/ български, но също гледат сайта/.
Понякога снимката просто няма нужда от заглавие и това в повечето случаи са пейзажите и портретите.
Виждала съм и хубави снимки с доста нелепи заглавия и тогава съм се чудела защо не са ги оставили без [smilie8]
Аз лично обичам да слагам заглавия.
Първо защото не съм добър фотограф и по този начин си мисля, че придавам малко повече стойност на фотките [smilie5]
и второ - когато няма заглавие, най-отдолу на страницата се вижда кой е автора, а аз се крия, слагайки заглавието.[smilie3]

Дата:   04-09-08 16:24

за хубавите снимки с хубави български заглавия[smilie24] и по възможност без правописни грешки[smile]

Автор: GuitarString   
Дата:   04-09-08 17:36

Не харесвам, когато под хубава снимка се мъдри заглавие на български, но написано на латиница. Иначе за чуждите езици съм ок, понякога един израз на определен език казва много повече от евентуален превод... Пък които разбрал разбрал...

Автор: Lalinda   
Дата:   04-09-08 17:56

О, аз съм твърдо за анотираните от авторите снимки...

"Невинността" на визията не ми импонира.

Не си падам по близките срещи от първия вид и предпочитам общуването да не е първосигнално.

Предпочитам и заглавията да са насочващи и изобщо предпочитам мултимедията и общуването.

Заговори, за да те видя, пиши, за да те видя, придържам се към това...

Пък и за мен самата бе голямо предизвикателство да измяслям истории на снимките си, а зрителите да ги допълват и модифицират...

Това обаче явно дразнеше тези, които са за чистото изкуство и смятаха, че анотациите и историите ми добавяли принадена стойност към работите ми.

Накрая съвсем ми ги изтриха, дори не си ги получих обратно... Пишех като върху водата...

Но така или иначе, останах в кратката история на родната сайтова фотография с Историите на Лалинда, както и да е, и с принадената им стойност.
[thankyou] [ezik]

Но имах последователи само на визията, не и на създаването на принадена стойност, то си трябва вдъхновение и затова.

Използвах най-вече заглавия от филми, които напасвах към архива си и се забавлявах... безумно. Така е, различното плаши. Няма вече. Дупката е направена, не от визията, а от думите...
[smilie3]

Автор: ALBIREO   
Дата:   04-09-08 17:58

ALBIREO [smilie24] [smilie5]

Автор: stzz   
Дата:   04-09-08 18:17

ALBIREO[smilie24] [smilie5]

Автор: MarinY   
Дата:   04-09-08 18:19

Всяко нещо, (да речем произведение), ни въздейства чрез комбинацията от всичките ни сетива. Заглавието е неотменима част от снимката. Не е интелектуален напън за спасение. Дори "три точки" или "без коментар" са въвеждащи в някаква посока заглавия. Авторското произведение не е 360 градуса отворено. Винаги има въведен смисъл и този, който го е направил, трябва да поведе зрителя в посоката. Ако не го направи, значи, самия той (автора), няма нищо вложено.

А по отношение на "чуждите заглавия" - Живеем във време, в което всеки (е.. не съвсем, ама трябва), знае и ползва поне три езика. За конкретен израз те НИКОГА не са равностойни. И както сме Българи е израз на слабост, ако не приемем, че някой изрази са по силни, изказани на друг език.

За Biso, Според мен единственото изкуство, което действа на подсъзнателно- асоциативно ниво е музиката. Ритъмът и мелодиката са природно вродени, като обонянието, вкуса. Различни са, променят се, но ги има. Визуалните изкуства са "вид език". Трябва да го учиш и да го владееш, за да го разбереш или "почувстваш". Т.е. текста е почти задължителен за да си сигурен, че хора, различно владеещи този език ще те разберат. Ако не ти пука за това, отиваме в темата за Елитаризма и зоните на влияние, където мно-о-го можем да си приказваме. [smile] [beer]

Публикацията е редактирана (04-09-08 18:31)

Автор: vladomatev   
Дата:   04-09-08 18:32

Тази тема ме подсети за Миро, как ли бих аз със гегата разбрал че това петно на бял фон е "Птица в полето" ако тоя далновидния не ми го бе_е казал ...[smilie25]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.