Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Игра на бунтове
Автор: тьма   
Дата:   29-08-08 06:11

Мартин Карбовски

Няма държави с читава демокрация и в нея да няма всеки ден някаква битка с органите на реда. Така работи демокрацията и това никога няма да разберат българите, живели през социализма. У нас обаче битката с органите на реда има доста стратегически, технически и идеологически проблеми.

У нас борбата за демокрация представлява една весела игра между селяни и полиция, която се нарича бутаница. Гражданското неподчинение е сведено до опита да влезеш някъде, а полицията вече се е специализирала в това да не пускат някого да не влезе някъде. От това нито борба произтича, нито произтича демокрация. Преди 12 години бутаницата беше пред парламента и от това произтече една доста лоша демокрация, защото беше политическа бутаница. Днес имаме малко напредък - борим се за реални и дребни малки права - едни 20 стотинки на литър мляко. Но бутаницата няма да ви свърши работа, момчета.
Тези редове са само опит за малко интелигентна помощ при провеждането на протестите на земеделци и млекари. Не може бутаницата да продължава. А и да продължи, дори и да пробиете полицейския кордон - какво следва?! Сигурно ще се качите на третия етаж в Министерския съвет и ще почнете да бутате Сергей Станишев. Дори и да го набиете, това не решава проблема с млякото.
Първият проблем на бутащите се млекари е техният брой. Всяка власт се плаши от много на брой мълчаливи и културни хора на един малък площад. Площадите в България са малки и лесно се докарва, че митингът е много голям. Но 200 човека, които имат проблеми с млякото, не изглеждат сериозно. Децата у нас, които имат проблеми с млякото, са повече от вас. Оправданията, че повечето земеделци нямат пари да пътуват до столицата, не е много сериозно. Признайте си, че по отношение на броя недоволни имате проблем с локаута, който правят огромният ви брой колеги. Това е локаут не просто защото са лоши хора, а защото са скептици, балкански скептици.
Другият основен проблем на бутащите се за демокрация хора у нас е липсата на слоган. Слоган не е лозунг или рекламно изречение, както си мислят снобите и земеделците у нас. Това е думата за "боен вик" при келтите (справка Андре Мороа, История на Британия). Никой няма да постигне нищо с няколко ритника по полицията. Но ако милионите хора пред телевизорите разберат за какво се борят млекарите, тогава победата им е сигурна, дори да са малко на брой (поне 1000). Днес слоганът, доколкото разбираме, ние, интересуващите се от бутаницата, звучи някак странно. Примерно слоганът "25 стотинки повече!" изглежда някак странно на хората, които не се бутат пред прозореца на Станишев.
Третият проблем в случая е проблемът на огледалото. Всеки протестиращ трябва да е милостив към журналистите и да предлага ясна визия за това как, с кого и защо протестира. Но оставете ни нас, българските журналисти. Представете си каква картинка вади Ройтерс за случая с вчерашната бутаница. Шейсет здравеняци, прегърнати от стотина униформени - това дори да е битка за демокрация и граждански права е доста смешно и фарсово като визия. Както и надписът - български млекари протестират пред правителството заради ниските изкупни цени на млякото. Сигурно протестират, казват чужденците, но защо прегърнати с полицията и защо с тъмни очила, и защо с рога и кръстове едновременно, и
защо просто не пресекат улицата и не почукат на вратата и защо за 20 стотинки, а не за повече?
Имаше и попадения в някои от действията на млекарите, примерно плакатът "За вас благата, за нас лайната!" - ето нещо смислено и вярно.
Да ви подсказваме ли още - примерно преди месеци хиляди европейски рибари протестираха пред Еврокомисията, изсипвайки риба на асфалта. Никой от тях не се оплака, че няма кой да му плати пътя до Брюксел - а имаше италианци, англичани, португалци и гърци. Боят с полицията беше сериозен, там полицията бие с машини и сълзотворен газ - както във всяка сериозна демокрация. Тук се плашим - и полицията не смее да замахне, и протестиращите не искат да си навличат неприятности и затова става като в бокса - прегръдка от взаимен страх. А те нещата са измислени - едно време, през 1980-а, по време на полските вълнения у нас се възмущаваха, че поляците протестирали, като изсипвали млякото си по улицата. Нещо такова ви трябва, но не очаквайте медиите да ви поощряват. Има книги за гражданското неподчинение, дайте ги поне на децата си да ги прочетат. Тия дни се навършиха 45 г. от речта на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта". И ние имаме мечта - бутаницата, наречена демокрация в България, малко да се очовечи и дебалканизира.

Отговори на това съобщение
 Re: Игра на бунтове
Автор: Coincidentia   
Дата:   29-08-08 08:43

Хм.

Не че следя творчеството на Карбовски, но се е случвало да виждам и по-удачни негови попадения...

Но всъщност учудващият ме момент тук е какво се опитва да ни каже авторката на темата [smilie11]

Някак не съм останал с впечатлението, че точно демокрацията й е нещо кой знае колко любимо, не изглеждаше това да й е предпочитаното предложение за разрешение на проблемите на обществото...

Не че не бих приветствал евентуалното й приближаване към демократичните ценности, напротив, приятно бих бил изненадан, ама... все пак не ми се прибързва с изводите, ако на нея й се споделя, ще си сподели [smilie3]

Автор: ALBIREO   
Дата:   29-08-08 11:16

Абе истината е, че сме прост народ и докато започнем да "разбираме" нещата които се случват и начина по който да ги правим както трябва, ще мине мноооооого време.

Автор: Lalinda   
Дата:   29-08-08 11:44

Да ви подсказваме ли още - примерно преди месеци хиляди европейски рибари протестираха пред Еврокомисията, изсипвайки риба на асфалта. Никой от тях не се оплака, че няма кой да му плати пътя до Брюксел - а имаше италианци, англичани, португалци и гърци.

Почвам да се питам обаче откъде нашите кравари (примерно) вземаха пари да ги отглеждат преди да станем европейци?
[smilie11]

Coinci,
Как да протестрит нашите учени за това, че не получават субсидия, примерно, за научни изследвания?
Какво да изсипват пред Министерския съвет?

Спомням си един плах митинг на учените, подкрепящи стачката на учителите.

Наблизо на един много шумен митинг тийнейджъри протестираха срещу матурите, но не подкрепяха учителите си. Учителите също не подкрепят учените. Кой да ги подкрепи - млекарите ли? Или пък млекарите очакват учените, учениците и учителите да ги подкрепят... Нещо не ми се връзва картинката...
[smilie10]

Автор: Coincidentia   
Дата:   29-08-08 12:32

Аз всъщност не бих могъл да претендирам, че съм особено запознат с конкретните краварско-млекарски казуси, макар че по подразбиране съм склонен да си мисля, че, щом има силно изявено браншово недоволство, то най-вероятно има основания.

За ситуацията с учените имам леко противоречиви усещания.
От една страна, разбира се, едва ли подкрепата за научни изследвания в България е особено образцова, най-меко казано.
Но би ми било дълбоко учудващо, ако Лалинда няма представа за начина, по който се “бачка” в БАН, за невероятното количество хора, които изобщо не знаят какво правят там, изобщо за цялата бая тромава и неадекватна “постройка”, каквато е тази нереформирана институция.
Като за начало не би било зле да се промени начинът, по който се процедира в случаите, в които има субсидии, примерно по разни европейски проекти... ама, за да стане това, водещото не би трябвало да е кои “наши хора” ще намажат или как има опасност някои от “ненашите” да вземат да пробият, само защото са по-способни примерно...

Ама то замисли ли се човек за каквито и да било реформи в каквито и да било области... не знам, сложнотия си е и мъка...

Автор: тьма   
Дата:   29-08-08 18:18

Коинси, авторката не отстъпва от позицията си - не играйте на бунт, бунтувайте се[smilie3] - трябва да си разбрал,че съм привърженик на крайностите

Re:
Автор: alsash   
Дата:   29-08-08 20:03

бунт тука няма да има......а на бас!

Автор: J0R0   
Дата:   30-08-08 23:02

Не е необходимо човек да е кой знае колко наблюдателен за да види, че бунтовете обикновено са инспирирани от тарикати, които използват лумпенизираните маси за да извлекат някаква полза за себе си.
Но като изключим ползата за една шепа хора, които "ловят риба в мътна вода", бунтовете са донесли повече нещастия и мъки на човечеството, отколкото ползи.
Вярвам, че ако нещо движи света напред, то това са идеите и конкуренцията. А не принудата и тоягата.

---------------

Лалинда: Как да протестрат нашите учени за това, че не получават субсидия, примерно, за научни изследвания?

Доколкото не ме лъже паметта, в годините когато създава Теорията на относителността, Айнщайн работи като чиновник в патентно бюро.
А Напстер, измисля качествено новата идея за децентрализирана връзка в интернет (от peer-to-peer тип) без задължителното до момента разполагане на файловете на сървър - още като 19-годишен ученик.

За сметка на това мога да направя един огрооооомен списък с БГ-учЕни, цял живот получавали субсидии и съответно с нулев принос към световния прогрес.

Явно - както се казва в една реклама - само със субсидии не става.
Требе и акъл!

Или ако трябва да ти кажа отговора на въпроса директно (да ме прощава Кенеди):
Преди да поискаш субсидии за нАуката, първо тегли чертата ти какво си дал на Науката.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.