Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 етика
Автор: captainme   
Дата:   23-08-08 21:34

до колко е етично да се снима човек който е в безсъзнание на операционна маса.без да е дал съгласието си.и снимките да се публикуват в ФФ.

"фотографа" сподели ,че снимането "по-принцип" било забранено там,но това било "дефакто".

Отговори на това съобщение
 Re: етика
Автор: zahar4e   
Дата:   23-08-08 21:37

[smilie24] Знам за какво говориш, споделям мнението ти!

Автор: tonevjr   
Дата:   23-08-08 21:37

Че не е етично,не е...но ако след това човека няма нищо против,не виждам проблем.Аз лично никога не бих си позволил да снимам нещо подобно,дори да имам възможност и да го намирам за доста интересно за снимка [smile]

Re:
Дата:   23-08-08 21:40

Тонев...кога е това "след това"? След снимането преди публикуването? Или след Публикуването направо?
и според теб етично ли е лекар да снима по-време на операция,щото му е "хоби"?

Автор: tonevjr   
Дата:   23-08-08 21:44

Имах предвид след снимането,преди публикуването.
А ако този лекар е част от екипа по операцията,аз лично бих му забранил достъп до болница....Видях снимката само,не знам за кого става на въпрос,но определено си има граници,които трябва да се спазват.

Автор: tnt   

ПЪРЖАКИФТЕТА...НЯКОЙ ИСКА ЛИ?

Re:

Тонев разходи се до профила на vlekov

Re:
Автор: kaiser.soze   
Дата:   23-08-08 21:54

captainme , ако наистина имаш предвид снимките на vlekov, не виждам какъв е проблема.
на тях са снимани лекарите, а не човек в безсъзнание, така че Тинто давай кифтетата [smilie5]

Автор: nsirakov   
Дата:   23-08-08 21:55

мой капитане.. има един лек нюанс в снимките и казуса

в снимкте не се вижда човекът който е сниман...снимана е ситуацията...

така че етичн проблем тук не виждам...

нито авторът е споделил кой е човекът, и какво му е имало - тогава щеше да е нарушение...

не зная подробности, но в нашата болница ( тя е университетска) подобни снимки (на пациенти)има право да се правят с учебна цел.. стига да не накърняват достойноството на пациента... а при постъпването пациентът подписва декларация че е съгласен на подобни работи (предглед от студенти, снимки за обучение, или ппък манипулации извършвани от студенти...)

така че.. точно в този казс проблем не вжидам

на мен също ми се е налагало да снимам подобни работи (болен от спин в терминален стадий)...

http://nsirakov.com/temp/mihail1.jpg

линка не е за хора със слаби нерви... името на файла не е името на пациента, а на колегата, за който го правих... така че.. според мен проблеми няма

Автор: NeDDRaG   
Дата:   23-08-08 21:56

tnt написа:

> ПЪРЖАКИФТЕТА...НЯКОЙ ИСКА ЛИ?

Давай!

Автор: BlackCrowes   

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

kaizer soze,няма да разбереш проблема,ако не ти се случи на теб или твой близък на който му "спасяват живота" докато докторята штракат за спомен...

ти явно си от другите така че ходи да ма-аш кифтета в някоя чалга тема

Автор: zahar4e   
Дата:   23-08-08 21:57

Ах, ах....трябваше да не отварям преди да прочета докрай![smilie2]

Автор: DidiAndreeva   
Дата:   23-08-08 21:59

Захарче , не е проблем да се види, малко неприятна емоция е , но по-добре предварително да се замисли човек , отколкото след...

Дата:   23-08-08 21:59

капитане.. отново разсъждаваш повърхностно... документирането на процесът си е научно обосновано.. надали авторът ( ако е бил главен оператор а не просто присъствал да снима) е изчакал момент , в който пациентът да предаде богу дух за да снима...

преекспонираш ситуацията...

Re:
Дата:   23-08-08 22:01

въпросния фотограф сподели под снимката си че пациента не му е давал съгласието си..за това се впрегнах....

иначе,за това за което говориш всички сме чували.не беше нужно да вкарваш повече снимков материал, който тук няма да бъде с друга цел освен сеирджийска.Бих те помолила да изтриеш линка или да си го вкараш в отделна твоя тема ако толкова държиш да се види.Благодаря

Re:
Дата:   23-08-08 22:07

не преекспонирам,нито спекулирам,направих темата след като зададох въпрос на фотографа и той ми отговори.Може би влеков се упражнява за документален фотограф,това си е негово право,но мисля че дължи обяснение под снимката си за това каде и защо я е направил...нещо като "no animals were harmed during the shooting of this movie"

:)

Дата:   23-08-08 22:10

е твоето мнение си е твое право...[beer]

Re:
Дата:   23-08-08 22:13

Абе не е въпрос само на лично мнение.Има си правила които трябва да се спазват.Иначе държавата е чалга от всякъде...
Не вярвам в декларачиите които подписват пациентите да е казано че снимките ще им се разпространяват във фото-форуми...

Дата:   23-08-08 22:16

капитане... АКО видиш снимка на пациент на която можеш да кажеш КОЙ е сниман си прав.. другото е разтягане на локуми

Автор: holden   
Дата:   23-08-08 22:21

А пък какви гадости съм виждал в учебниците по кожни болести на мама и тати просто не ми се иска да си спомням. Доколкото помня в моргата пише "Тук мъртвите учат живите", затова на същия принцип "Тук болните учат здравите" когато става дума за снимки на болни хора. Стига наистина снимката да е с образователна цел, а не за задоволява мокрите сънища на някой изверг.

Дата:   23-08-08 22:24

ми сгурно снимките на влеков са с образователна цел...

Дата:   23-08-08 22:29

той си знае за какво ги е снимал... на мен не ми се струват "против правилата":.. за което е и темата

Автор: kote   
Дата:   23-08-08 22:35

фотографията е документ
това, често се забравя
то е документ за времето, ситуацията и след време може да се окаже ценен
не винаги трябва да се иска съгласието, защото снимания не може да осъзнае значението на мига преди снимката, а след като я види съм сигурен , че ще си промени позицията
често ми се е случвало, за да знам

Re:
Автор: vampyr   
Дата:   23-08-08 22:37

captainme, tova moje da e inscenirano

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.