Автор: lumberjack
Дата: 24-08-08 00:47
Преди седмица се грабнахме с приятели в централния Балкан, Джендема. На път се отбихме до Троянския манастир. Не бях ходил там от дете. Още километър преди манастира пейзажът започна да ме притеснява със странната си прилика с крайбрежната улица на южния созополски плаж - от двете страни полусглобени пейки, маси, цър-пър-щини, сергии с всякакви евтинии и пъстротии. Просто след два дни беше съборът (15 август). Понесох го някак, казах си, че вероятно тази цигания ще е само за седмица и след това ще изчезне...
Добрахме се до манастира, влязохме в двора...
Е, настроението ми окончателно се счупи само след няколко крачи. Навсякъде, навсякъде, навсякъде имаше окачени табели "Забранено снимането", "Забранено видеозаснемането", "Не късай цветята", "С фотоапарата дотук", "С камерата дотук", "Забранено влизането", "Не пипай цветята", забранителни знаци от всякакъв вид, дори за неща, които въобще не биха минали през ума на клетия посетител. Самият манастир лъхаше на... пари, доста пари. В това няма нищо лошо, но УВИ, в манастира се усещаше ЕДИНСТВЕНО това. Някогашната святост си беше отишла от това място. На нейно място имаше скъп монашески автомобил, паркиран вътре в двора със забранителните табели, нов строеж зад църквата, няколко павилиончета за сувенири вътре в самия манастир, пълни предимно с кичозни боклуци.
На входа на църквата имаше неголяма опашка посетители, които послушно чакаха да си купят свещи. Когато разбрах, че настроението на дамата, събираща паричките за свещи, било като на сама кръчмарка сред пълна кръчма с пияни мъже, вече ми кипна. Отдръпнах се от опашката и заявих на приятелите си, че кракът ми няма да стъпи в това поругано място. Няколко погледа се обърнаха към мен. Привлякъл вниманието им, започнах на по-висок глас да чета една по една забранителните табели наоколо. Изразих надежда поне Троеручица да си е затворила очите за абсурдите наоколо. Накрая казах едно "Амин" и се фръцнах навън. В църквата никога вече няма да вляза.
https://photo-forum.net/static/forum/2008-08/qejm4631.JPG
http://photo-zona.net/images/user2947/album388/large/1219527914_getv8072_P8134732.jpg
Това ми остана най-свежият спомен от посещението.
|
|