Автор: Amigo
Дата: 22-08-08 00:47
Обявяваме открадната вещ или обир само през делнични дни
Полицията дере такси за застрахователи
Плащаме в банка, ако искаме удостоверение за извършеното престъпление
Нова наредба на МВР ни задължава да заплатим такса, ако искаме да получим удостоверение за нанесени щети на наше имущество. Както е известно, документът трябва да бъде представен пред застрахователите, за да бъдем обезпечени впоследствие. Граждани се оплакаха пред "Монитор", че когато отишли в районното управление да обявят за открадната своя вещ, която е била застрахована, оттам вече искали пари за издаването на необходимата за пред застрахователите бележка, удостоверяваща извършеното престъпление. Хората са възмутени, че веднъж си плащат данъците и не може държавата втори път да ги кара да се бъркат за всяка бележка. "Отивам в 9-о РПУ в събота, за да обявя, че ми е открадната стереоуредбата на колата. Оттам ми казват обаче - Върни се в понеделник. Защо, питам аз, а те ми отговарят - Ами днес банките не работят, а трябва да преведете на банкова сметка такса, за да ви обслужим. Дори не излязоха да погледнат колата", разказа възмутен гражданин от кв. "Люлин". По думите му от полицейското управление направо го върнали, без да му обяснят, че таксата се заплаща само ако иска да се отчете пред застрахователите. Той искал просто да обяви уредбата за открадната и в случай, че спипат обирджията, да му я върнат.
След многобройните опити на "Монитор" да се добере до истината през последните няколко дни чрез пресслужбите на Столичната дирекция "Полиция" и МВР, както и служителите на 9-о РПУ, накрая стана ясно, че по банков път се превеждат 2,50 лв., за да получиш удостоверение, че са ти откраднали вещ, разбили са ти апартамента или си станал обект на друго имуществено престъпление. Нововъведението се изпълнявало стриктно отпреди около месец и половина. То било прието през 2007 година, но заради разногласията относно изпълнението му тази година правителството въвело задължителната такса за цялата страна.
"Нещо не са се разбрали служителите на 9-о РПУ и пострадалият гражданин. Такса за жалба не се заплаща. Има такава само когато се издава документ, който да удостоверява извършеното престъпление", обясниха от Столичната дирекция "Полиция". На практика обаче излиза, че ако искаме да получим необходимото удостоверение, че са ни откраднали нещо или някой е проникнал в дома ни, това може да стане само през делничните дни, когато банките работят и можем да преведем задължителната такса.
МОНИТОР
|
|