Автор: Coincidentia
Дата: 22-08-08 07:58
Доста е вярно това.
Явно е, че бащата на момичето прави нещо дълбоко неадекватно от морална гледна точка, но това по никакъв начин не трябва да има общо с престъплението, което по съвсем абсолютно никакъв начин не може, просто е зловещо да се размине само с условна присъда.
Изобщо цялото "правораздаване" в тази страна е под всякаква критика и ако борбата с мафията е нещо по-сложно и изисква доста последователност и най-вече ВОЛЯ, то такива случаи изискват просто справедливост.
И, по случай справедливостта и конкретния казус, не знам доколко е вярно, но бях чувал, че преди катастрофата "героят" е бил спрян от ченгета, които после са го оставили да си продължи пиян
Явно защото е звезда. Явно затова би трябвало и да не ходи в затвор.
Но каква е съдбата на тези ченгета, не чувам да има съдебно производство срещу тях, а категорично трябва да има и то да не завършва с някакво си уволнение, а също с ефективна присъда.
Изобщо начинът за справяне с престъпността е нулевата толерантност към нея, но ролята на такива нашумели случаи е още по-важна, защото те формират усещането за безнаказаност и "специалност" на определени хора.
В преобладаващата си част българският народ тотално недоволства от държавата си, но тези, които я правят такава, каквато е, не са "внесени" отнякъде, те са си от този народ и от тях зависи да взимат достойни решения на всяко едно ниво, във всяка област, само те творят държавата си и само те са си виновни за нейния хал.
Нищо особено ново не се случва на този свят и за повечето проблеми има решения, но вместо да следват изпитаните методи на някои страни, чиито общества са много по-читави, при българите най-много хваща дикиш мрънкането, псуването, омразата и в крайна сметка неправенето на нищо.
Да де, от конкретния пример тръгнах към глобални изводи, за което сори, но все пак си мисля, че те са съвсем на място и тук.
Като се разсъждава така, както аз го правя, съвсем правилно би било да се попита самият аз как се държа и какво правя по въпроса с формирането на обществото, в което живея.
Само че след сума ти години съвестност (поне относителна такава, не съм съвършен - примерно ползвам нелегален софтуер, имам си разни дребни провинения), доста ми писна да се правя на образец за добър гражданин и просто се предадох.
Защото ми е ясно, че е трудно да се извисяваш като орел, когато си заобиколен от гъски.
Така че аз съм пътник, чакам си момента, в който ще си намеря начина да се присъединя към онези стотици хиляди, които избраха по-читавите общества.
Но по-важното е какво правят "патриотите", тези, които смятат да останат, тези, от които зависи какво ще им е обществото.
А те действително нищо смислено не правят, не ти трябват само политици, за да изграждаш достойно гражданско общество, макар че липсата на лидери е адски съществен проблем - и без тях не може...
Та, българи, страната си е ваша, държавата си е ваша, вие си я правите такава.
Ако не ви харесва, променяйте я, станете прокурори, станете общественици, станете каквито си искате и като станете, правете това, което трябва...
Амин.
|
|