Автор: Lalinda
Дата: 13-08-08 15:59
Баща ми бе тимошки торлак, а майка ми - крушевска влахиня...
В Крушево още не съм била, въпреки че съм шетала из Вардарска Македония, прабаба ми побягнала с дядо ми, кърмаче, на ръце, след кланетата, сложили край на Крушевската република, спряла се чак в София... Но майка ми носеше името на втория мъж на баба си, твърде екзотично и рядко, за да го споменавам тук и разкривам коя е... Бил свищовлия, но съм чувала, че фамилията се срещала и из Троянско или пък Тетевенско. Той пък загинал, докато се местели от Свищов в София, вероятно в една от първите катастрофи с камион, който возел покъщнината му... Обърнал се в някакво дере... Та прабаба ми останала за втори път вдовица и не потретила... За дядо ми и баба ми пък по майчина линия съм чувала, че били на сватбено пътешествие до Париж на мотори (пак с едни от първите). За съжаление, и двамата загинали млади, не дочакали "свободата"... Родителите ми също починаха млади, тъй че много спомени от разкази нямаме, само снимки, снимки, снимки, на непознати роднини и близки...
Прабаба ми обаче била от рода на Пито Гули, тоя юнак няма как да не го знаете, поне от песента "Море пиле, сокол пиле...".
Всъщност, книгата на Мерсия Макдермот цитира спомени, за които роднините ми твърдяха, че са записвани от хроникьори, посещавали семейството ни в началото на миналия век...
Балкански му работи... Мешавица... но кръвта вода не става.
|
|