Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Родови имена?
Автор: ddimo   
Дата:   08-08-08 23:03

Или знаете ли откъде идвате?

Нямам предвид фамилното име - те се сменят през поколение напоследък.

Пускам темата, понеже все някак ми се струва, че ако си знаехме историята (собствената, не националната), щяхме да имаме повече поводи да се усещаме като части от едно цяло; все си мисля, че българите не сме чак толкова много и ако можехме да погледнем достатъчно далеч назад, щеше да се окаже, че на територията на днешна България има потомци на не повече от 500 големи рода от преди турско време, които на всичкто отгоре са се и омешали помежду си.

Отговори на това съобщение
 Re: Родови имена?
Автор: Amigo   
Дата:   08-08-08 23:17

абе така и така ще стигнем до общата прапрапрамайка [smilie8] [smilie8] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   08-08-08 23:22

Мигу, не за туй иде реч[cool]

Автор: joro35   
Дата:   09-08-08 08:49

Аз отдавна се каня да си съставя Родословно дърво, но засега не намирам време...Идеята е чудесна...[beer] [beer] [beer]

Автор: Tekumze   
Дата:   09-08-08 10:51

На моя род фамилията е една и съща до където имам информация.....[beer]

Автор: мара   
Дата:   09-08-08 21:38

не знам как е във ваште фамилии. нашта си е все същата от поне век и половина насам...не, че е чудо невиждано. и знам поне малко от историята на имедателя[smilie5] при фамилията на майка ми е същото. пази се споменът.

Автор: kaiser.soze   
Дата:   09-08-08 22:38

ddimo написа:

> Нямам предвид фамилното име - те се сменят през поколение
> напоследък.

това е характерно за северна българия. много ми е чудно защо за фамилно име дават името на дядото .

много хора от севера се казват иван иванов
митко димитров и т.н. щото хем са кръстени на дядото(бабата) хем за фамилно ползват същото име.

Автор: sunnyshot   
Дата:   13-08-08 15:13

Днес най-после успях да сканирам големия портрет на пра-бабa и пра-дядо. Излезе 250MB file. Годината е около 1915.

https://photo-forum.net/static/forum/2008-08/wovp7557.JPG
http://inlinethumb62.webshots.com/42045/2706046810076827352S600x600Q85.jpg

Момиченцето в бяла рокля на снимката е баба му на вашия модел Явор:

снимка elrisha
https://photo-forum.net/static/forum/2008-08/bfvt3732.JPG
http://212.36.3.59/site_pics/108/l_1214989465__MG_9470.jpg

[smilie3]

Публикацията е редактирана (13-08-08 17:43)

Автор: Lalinda   
Дата:   13-08-08 15:59

Баща ми бе тимошки торлак, а майка ми - крушевска влахиня...

В Крушево още не съм била, въпреки че съм шетала из Вардарска Македония, прабаба ми побягнала с дядо ми, кърмаче, на ръце, след кланетата, сложили край на Крушевската република, спряла се чак в София... Но майка ми носеше името на втория мъж на баба си, твърде екзотично и рядко, за да го споменавам тук и разкривам коя е... Бил свищовлия, но съм чувала, че фамилията се срещала и из Троянско или пък Тетевенско. Той пък загинал, докато се местели от Свищов в София, вероятно в една от първите катастрофи с камион, който возел покъщнината му... Обърнал се в някакво дере... Та прабаба ми останала за втори път вдовица и не потретила... За дядо ми и баба ми пък по майчина линия съм чувала, че били на сватбено пътешествие до Париж на мотори (пак с едни от първите). За съжаление, и двамата загинали млади, не дочакали "свободата"... Родителите ми също починаха млади, тъй че много спомени от разкази нямаме, само снимки, снимки, снимки, на непознати роднини и близки...

Прабаба ми обаче била от рода на Пито Гули, тоя юнак няма как да не го знаете, поне от песента "Море пиле, сокол пиле...".
Всъщност, книгата на Мерсия Макдермот цитира спомени, за които роднините ми твърдяха, че са записвани от хроникьори, посещавали семейството ни в началото на миналия век...

Балкански му работи... Мешавица... но кръвта вода не става.
[smilie24]

Автор: Todd   
Дата:   13-08-08 16:17

На дедото бащата избегал от македония нейде- май гръцка но селото което споменават не мога да го намеря там .....или византийците са затрили имената .

Може нещо имотец да се намери ...знае ли човек [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

От на бащата техните все едно некой крие нарочно историята ...2 поколения назад и пълно затъмнение.
Нема снимки нема гявол !!!
А са би мангизлии-винари .Имали са много лозя , бадемите де са правили вино аз ги помня .Като малък съм играл в тях.
Но....до там !!!

Добре е да ги помним !!!! Човек е жив до като го помнят !!!

[smilie7]

Re:
Автор: Chitsujo   
Дата:   13-08-08 16:51

Знам горе-долу откъде - по линия на прабабите откъм майка ми са от централен Балкан, а от другите сме трако-македоно-гърци. Бало си е... [smilie18] Били са като номади навремето, толкова много са се местели, че не можеш да им хванеш дирите [ezik]

Автор: El_Fuego   
Дата:   13-08-08 18:13

По майчина линия си знам родословието чак до Софроний Врачански. Даже го има публикувано в сп. "Исторически преглед" и още една цяла книга за рода.
По бащина линия се губи до прадядо ми, който е осиновен.

Дата:   13-08-08 18:51

Гледам, че темата живнала малко[beer]

Дядо ми, лека му пръст, беше положил доста усилия да състави родословно дърво на неговия Котларски род. Това родословно дърво съдържа, доколкото си спомням, седем поколения от него назад и две след него - демек до мен (вече мога да го допълня с още едно). Има обаче един сериозен недостатък - включва само преките роднини по мъжка линия - жените са само бегло споменати.
Началото се губи някъде по албанските земи.
Рода на баба ми - Левурдашки - също има интересна история, но дирите се губят някъде преди шест поколения.

Автор: Grandpa   
Дата:   13-08-08 19:26

Моето фамилно име не го "въртя". Такова си е поне от 3-4 поколения. По-далече от пра-пра баба/дядо обаче не знам.
Едната прабаба е била пеленаче, когато са бягали от Якоруда след проявени известни различия с мнението на местните турци. [cool] Спрели се чак в Северозападналата България. Осатаналата рода е предимно от полето (с 1-2 Балкански изключения).

Автор: equinox   
Дата:   13-08-08 20:48

това е характерно за северна българия. много ми е чудно защо за фамилно име дават името на дядото .

много хора от севера се казват иван иванов
митко димитров и т.н. щото хем са кръстени на дядото(бабата) хем за фамилно ползват същото име.

И в моя род е точно така както го казваш. Името не се е запазило. Не знам каква е причината. Да не би да е имало закон за образуването на фамилията преди време, да е трябвало да се взема името на дядото? [smilie11]

Рода от страна на майка ми го знам до пра-пра дядо ми, които е бил учител в с. Златия, Ломско. Знам, че в рода има и доста румънска кръв - покрай Дунава всичко е мешано. От страна на баща ми - прабаба ми е била австрийка, дъщеря да търговски представител в България. Жени се за румънец, който по-късно забягва за Трансилвания. След смъртта на баща й изпадат в доста голяма бедност и си остава да живее в Русе...

Та, така по стечение на обстоятелствата имам различна фамилия от майка ми и баща ми. Те са с румънско име, но аз и сестра ми сме взели името на дядо ми. [smilie21]

Автор: мара   
Дата:   13-08-08 21:59

ми баба ми по бащина линия е от северна българия. фанилията им е бойнови. и такава си е била винаги. така се казват и роднините - братовчведи разни... и въобще там има една мноооого дълга и мрачна история, ма не ми се разправя ся баш след вечеря[cool]

Автор: jivkojj   
Дата:   13-08-08 22:04

На баща ми също фамилията идва от името на прадядо ми.

Като се замисля не сме чак толкова малко. Ако се съберем всички по света като нищо може и да ударим 15-20 млн. човека.

Автор: alsash   
Дата:   13-08-08 22:37

идеме от Македония....по майка - КАЛКОВИ сме [smile]

Дата:   14-08-08 01:51

Гледайте сега: всички имаме по 2 баби и 2-ма дядовци, по 4 пра-баби и 4 пра-дядовци, по 8 пра-пра баби и 8 пра-пра дядовци...и т.н. в аритметична прогресия. И всичките приблизително от една и съща територия, радиус 1000 - 1500 км? А ако някой седме да пресмята и броя на лели, чичовци, братовчеди, баджанаци (тук май само баджанаците пресмятаха) [smilie3]и т.н., на края може да се окаже че всичките сме роднини [smilie18]...както ddimo пише [smilie18]

Аз за това обичам всички по Балканите, включително и тези [smilie18]
Даже като пробват да ме ядат, пак ги обичам [smilie19]

Автор: OrLIndraGanOv   
Дата:   14-08-08 02:10

sunnyshot, ЕВАЛА С ДВЕТЕ РЪЦЕ НАГОРЕ [smilie24] [smilie24]

Тая песен на Цветино Джукати е УНИКАААААААААААЛНА!!! Не я знаех!!! Принципно ценител ли си на турбо-фолка?

Дата:   14-08-08 02:38

Orline, е как да не го оцени човек! [shtrak]

Автор: тьма   
Дата:   14-08-08 07:02

Todd-е, ще вземем да излезем роднини - и моят пра-пра дядо е бягал от гръцка Македония и той злато заравял, а след това взел,че с Яворов се събрал и с четите тръгнал - майка ми постоянно ми мърмори,че нищо повече не съм открила за него - я ми кажете, като дойда на гости у софията къде да ходя да търся в архивите[smilie11]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.