Автор: тьма
Дата: 27-07-08 15:14
татко?
Всяка нормална жена е с майчински инстинкт, но това се отнася и за бащите –чувството за бащинство е дадено на всеки мъж.
Откъде тогава се вземат лошите татковци?
Много психолози смятат, че причината се крие в нашата женска недалновидност. Съобщавайки на мъжа, че сме бременни, ние очакваме радостна реакция и се успокояваме, ако тя е такава. Щом се е зарадвал, значи ще бъде добър баща. За съжаление това далеч невинаги е така.
Докато детето е в утробата на майката, жената вече го чувства, а мъжът - не. Нейният майчински инстинкт вече е пробуден, но бащиният още спи. Ето защо на този етап мъжът трябва да бъде приучван към детето, макар и теоретично. Подходящи за това теми за разговор са например момче или момиче ще се роди, на кого ще прилича и т.н. От този момент започва бащинството за мъжа.
ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО МЕТОДА НА “ОТГЛЕЖДАНЕ” НА ДОБЪР ТАТКО:
- Не давайте на съпруга си възможност да забравя, че и двамата сте родители. Не го дистанцирайте от новите проблеми, свързани с бременността – нека ръката му често да е върху корема ви, когато малкото същество усърдно се върти и забива краче в него
1/Интересно ми е колко бащи са усетили това и как са се почувствали – аз знам какво съм чувствала, когато усетя това краче, а татковците?
- Старайте се заедно да избирате принадлежностите за бъдещото дете. Важно е обаче да не се престаравате - излишното възхищение от миниатюрните шапчици и ританки може да създаде у половинката ви усещането, че истинският мъж не бива да се занимава с "глупости" като детския гардероб, например.
- Лекарите отдавна са признали факта, че бебето, намиращо се в утробата на майката, реагира на гласа й, и препоръчват да се разговаря с него - разбира се, много ласкаво. Към този процес трябва да бъде привлечен и бащата.
- Да присъства ли бащата на раждането е спорен въпрос. Привържениците на "раждането в компания" смятат, че благодарение на личното участие в процеса бащата се отнася по-трепетно към детето. В действителност обаче невинаги е така. Много често мъжът получава истински шок от видяното. Не са малко случаите, когато вместо очаквания резултат мъжът дълго време не може да се справи със стреса и асоциира детето с неприятни усещания.
2/ Колко от вас, татковци, са присъствали на раждането на детето и как се чувствахте тогава – винаги ми е било интересно, споделете
Но ето че дългоочакваният наследник е дошъл на бял свят. И жената, станала майка за първи път, започва да прави грешки именно на този етап, особено когато в качеството на помощничка се явява някоя от двете баби. Те са опитни и обикновено с желание помагат в грижите за бебето, затова неловките движения на бащата ги довеждат до ужас и той просто бива отстранен. Това е наистина фатална грешка! Защото едва пробудилият се бащински инстинкт може да бъде приспан бързо и задълго.
И ТАКА, КАКВИ СА ПРАВИЛАТА, ПО КОИТО ПРОЦЕСЪТ НА “ВЪЗПИТАВАНЕ НА СУПЕРТАТКО” МОЖЕ И ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ?
- Забравете страховете си и още от първите дни поверявайте детето на мъжа си. Нека той участва в къпането му например. Смело ги оставяйте насаме, като поръчвате на таткото да храни бебето.
- Ако бебето плаче и вие не можете да го успокоите, най-добре да го поверите на таткото, който може дори да му попее.
3/ Колко от вас знаят детски песнички и са ги пели на децата си, а бъдещите татковци – как мислите – дали бихте пели песнички на детето си?
- Когато са на 2-3 години, и момиченцата, и момченцата обожават да играят именно с татковците си.Колкото и опасни да ви се струват тези игри понякога, поверете детето на татко.
- Оставете ги да се разхождат заедно. Мъжът много скоро ще започне да се ласкае от възхищението на околните и умилението, което предизвиква като грижовен баща.
- На 5-6 години децата проявяват гордост от бащите си, като особено обожание в този период проявяват момиченцата. Не ревнувайте, оставете таткото да изживее своя звезден миг.
4/ Наистина ли повече обичате дъщеричките си? Въпрос към татковци, които имат и синчета.
- Никога не се карайте на мъжа си в присъствието на детето – авторитетът лесно се погубва, но трудно се възстановява... Какъвто и баща да е той.
5/Има нещо, което винаги ми е било интересно - ревнуват ли наистина татковците от бебето, което задължително ги изтласква от първото място в сърцето, в грижите, във вниманието, в проявата на нежност у жената.
|
|