Автор: Lalinda
Дата: 19-07-08 11:20
Преди много години, по времената, в които у нас от ръководни длъжности в науката отстраняваха членовете на бившата комунистическа партия, бях във Франция и разказвах на тамошните си колеги, които се интересуваха от промените в България след падането на Желязната завеса, че у нас се извършва, по думите на един от духовитите ни политически анализатори, ДЕКРЕТЕНИЗАЦИЯ на науката.
Французите бяха много заинтригувани и веднага казаха, че и те имат нужда от такава!
Благо, кретен е френска дума, та нямаше нужда от пространни обяснения или тълкуване и превод на термина...
Като споменах кретена, се сещам и как мой познат българин ни разказваше как пътувал с колата си из Франция и на някакво кръстовище извикал: "Кретен!" на един от съседната кола, чиито маневри не харесал, пък оня много се разсърдил, а познатият ми (който не говори френски) се изненадал, че веднага го разбрали...
Сещам се и как обяснявах, пак там, че един от колегите ми в България е разделил методите, по които работим и чрез които изучаваме околната среда на активни, пасивни и фиктивни, подразбирайки под фиктивни теоретичните разработки.
Това разделение явно много им допадна и години наред при случай го прилагаха и към собствените си изследвания...
|
|