Автор: Lalinda
Дата: 09-06-08 23:28
kali222 написа:
> Може и да генерализирам,да.
> Факт е обаче, че в заведение на Champs d'Elysee ми донесоха ето
> точно толкова
>
> https://photo-forum.net/static/forum/2021-11/aiwe2855.jpg
http://photo-zona.net/images/user4475/album3425/large/1213015346_ksuu8876_IMG_2070m.jpg
> големи маслини и ви уверявам, че не се посвениха да ми вземат
> доста солена цена за тези миниатюри. В кафенетата никой няма
> право да обръща стол с гръб към улицата и всички са заставени
> да стоят като в театър... Но нали е Париж - всички казват "О,
> колко е хубаво!" Представям си какъв скандал би станало ако на
> някой в софийско заведение му кажат, че няма право да седне
> срещу събеседника си, а е длъжен да стои непременно до него,
> независимо дали са двама или пет човека...
> Да, вероятно генерализирам...
--------------------------------------------
Кали, това са маслини от Нионс и просто не порасват повече от това, освен че са с контролирано наименование за произход и се считат за най-добрите...
![[smilie3]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie3.gif)
Иначе столовете, обърнати към движението, са си запазена марка (в повечето парижки заведения столовете на терасата, тоест тротоара са от къщата Gatti, и също са запазена марка - снимала съм ги наред и дори съм обръщала столовете наопаки, за да видя набитата плочка на Gatti, и никой гарсон не ми е правил забележка...
Стотици хиляди хора по света мечтаят да поседнат в Париж именно с поглед към движението и позапят минувачите, особено пък на Шан-з-Елизе...
Пътувала съм къде ли не из Франция в продължение на вече двайсетина години и не помня да не сме били обслужвани вежливо, дори миналата година ми направи впечатление, че навсякъде ни питаха, в края на обяда или вечерята "са а ете" (буквално "стана ли", а не буквално "как беше?", "хареса ли ви"? Веднъж, за да се позабавляваме, им отговорихме "уи, сьола фю" и гарсонът много се смя, съучастнически (същото е, само че в друго рядко използвано минало време).
Най-големите неприятности, които сме имали с храната и с надписването, обаче бяха в Мадрид... Освен че тапасите на площада никак не ги биваше, и изобщо не можахме дори да ги преполовим - донесоха ни шест-седем миниатюрни чинийки, за които трябваше да платим стотина евро.
Но общо взето, на местата с голям туристически поток навсякъде е така и ресторантите разчитат (именно разчитат!) на това, че клиентите никога няма да се върнат... В такъв смисъл в малките села и градчета кухнята и обслужването са в пъти по-добри, отколкото в свърталищата на туристите (не ви съветвам изобщо и да помисляте да ядете, например, в Латинския квартал) и дори на корсото в Ница.
От собствения си пък тукашен опит мога да кажа, че определяща е компанията ми - колкото по-малка е, толкова обслужването е по-добро. Забелязала съм и че красивите и усмихнати мъже винаги имат успех сред келнерките и продавачките и ги предразполагат, независимо от всичко!
|
|