Автор: ogimag
Дата: 29-04-08 06:49
Георги Лозанов, медиен експерт
--------------------------------------------------------------------------------
Няма никакво съмнение, че справедливостта е на страната на фоторепортера. Поведението на Христо Стоичков може да се квалифицира единствено като хулиганско.
Най-общо погледнато, човек има право на неприкосновеност на собствения си образ и не може да бъде сниман без негово съгласие. Още по-категорично обаче може да се каже, че никой не може да бъде удрян. И фотографът, и Христо Стоичков са прекрачили някаква граница, само че според мен е несравнимо прекрачването на футболиста с това на журналиста. Фотографът има професионален ангажимент, който опира до това, че публичните фигури са интересни за обществото и прагът на защитеността на тяхната неприкосновеност е много нисък.
Отговорността на това, че си публична личност, включва и задължение да проявяваш търпимост към интереса към себе си. Стоичков беше превърнат в едва ли не национална емблема. Тъкмо защото получи този статут, а той според мен няма капацитета да го удържа, е изключително интересен от всяка гледна точка - от папарашки снимки до коментари и реакции на неговото поведение.
Това, че постъпва по този начин, доказва, че действително е вече време той да отпадне от дневния ред на публичните фигури в страната. Мисля, че доказа, че няма качества да се доближи до тях.
|
|