Автор: Lalinda
Дата: 21-04-08 21:38
Най-чудесната "манджа" с грозде, която съм опитвала, е в едно венецианско палацо, а именно гроздово зърно, облято с шоколад, местна традиция за запазване на гроздето. Домакинята ни обясни, насред венецианските (какви други?) огледала и венецианските мозайки, че номерът бил да се изненадваш непрекъснато.
Опитай и, ако минаваш през Лион, салам с шам фастък, чудесен е.
В Мароко пък опитах необичайно сватбено ястие, представляващо нещо като нашите баници, с пълнеж от пиле с шафран, кашу, стафиди, маслини, ким, пипер и други подправки, цялото засипано с поне един пръст пудра захар отгоре и канела, и гарниран с цели лешници. Да си оближеш пръстите.
Баща ми ни бе научил от малки да ядем луканката с мед, но не ядеше макароните със сирене и захар, а само със сол.
Пастета от гъши дроб запивай я с шампанско, я със сотерн, я с жюрансон.
Да ти е сладко (и трите вина са сладки, разбира се!)!
Сега се сещам, пасейки-пасейки, и че франсетата пъпеша го ядат като антре, с шунка, не за десерт.
|
|