Автор: mia
Дата: 21-03-08 13:38
Пътувах семейно с лек автомобил през Сърбия на път за Австрия на 23-ти февруари тази година и съответно по обратния маршрут на 2-ри март. Границите на Сърбия и от двете страни се минаваха съвсем нормално, в рамките на минути, след стандартно зададени въпроси - откъде идвате, накъде отивате, поглед и печат върху документите - толкова. Имаше и на отиване, и на връщане подмятания на шеговити реплики за снега, за цените и въобще за карането на ски по австрийско (ските на багажника ни издаваха напълно) – абсолютно дружелюбни. Никой не ни поиска рекет, никой не ни свали от колата да ни проверява багажи и тям подобни простотии, хората се държаха супер нормално, особено пък на фона на нашите зловещи очаквания. По бензиностанциите и кафетата, където спирахме отношението към нас също беше абсолютно нормално. Говорехме си на чист български език, те ни отговаряха на сръбски, както е било нормално винаги (поне за мен) между хора, разбиращи се помежду си на собствените си езици, без да се налага да минават през английския... Изобщо прекосяването на Сърбия се оказа съвсем нормално, никъде не чухме думата „Косово” , никъде не усетихме и отсянка от враждебност. Това наистина беше преди три седмици, когато официална София още не беше се „изходила” официално по болната тема, но аз си мисля, че и сега поведението на нормалните хора в Сърбия няма да е по-различно от тогава. Те не са чудовища, а хора като нас. Те не ни мразят, противно на внушенията от десетките озверели коментари, които чета по интернетските форуми, насъскани къде от медии, къде от собствена простотия. Не смятам, че и ние ги мразим, просто някои от нас се навиваме, щото ни е в характера да си ходиме навити. В крайна сметка властта и медиите полагат необходимите усилия за това - както тук, така предполагам и в Сърбия. А доколко нормалните хора им се връзват, зависи от самите тях. За мен между властващите и между обикновените хора в България (вероятно и в Сърбия – все пак на едни географски ширини сме) пропастта е ОГРОМНА. Интересите на властта са абсолютно различни от моите, много ясно, че всичко оттам нататък ще е различно. Те нямат интерес от това аз да съм добре, тях това изобщо никога не ги е интересувало. Смятам, че интелигентните хора както в България, така и в Сърбия, не се отъждествяват по никакъв начин с политиките на държавите, в които живеят и се надявам да продължават да градят помежду си разумни мостове на добросъседство, а не да се връзват на интересите на политическите мафиоти, които ги управляват, разделят, владеят и да не казвам още какво...
Ето това е. Пожелавам приятен път!
|
|