Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "Трябва ли ми ГайгерМюлеров брояч?" тема петъчна и не само...
Автор: jekopj   
Дата:   21-03-08 11:13

Нищо,че е петък!Покрай бъзиците,дано някой знае /и каже/,опасните радиационни зони в Бг.В смисъл,да се избягва преспиването на палатка в близост до тях и т.н.
От няколко години имам ГайгерМюлеров брояч,поне да го ползвам по предназначение.Иначе да мъкна по балкана /главно Родопите/,към 300гр.,джунджурия,без да знам имали въобще такива зони,ми се вижда безсмислено.А вашето мнение какво е...[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: "Трябва ли ми ГайгерМюлеров брояч?" тема петъчна и не само...
Автор: IvoZafirov   
Дата:   21-03-08 11:22

абе по родопите има много криви глави ама дали е от радиация [smilie8]

Автор: ddimo   
Дата:   21-03-08 11:26

Има една запечатана мина над Рибарица.
Имаше и из кърджалийско - някъде около големите язовири. В момента за други не се сещам.

Дата:   21-03-08 11:35

ддимо,благодаря![beer]

Автор: djogata   
Дата:   21-03-08 11:39

Възможно е да има такива зони и в Рила и Пирин. Знам за един тунел - водопровод, почти завършен, но изоставен, защото се оказал доста радиоактивен и водата, минаваща през него е щяла да бъде също радиоактивна.
Но не се притеснявай, едва ли е толкова зле [smilie5]

Само да добавя, че България има вторите по количество залежи от уран в света след Намибия [smilie10] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

[beer] [beer]

Дата:   21-03-08 11:45

Джогата,веднъж и ние да сме в челото...[smilie5]
Акои искаш,сподели къде е тунела.[beer]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   21-03-08 11:47

Тунела е близо до рилския манастир ...
[smilie21]

Дата:   21-03-08 11:52

А, тунела.. Тунела е на голяма надморска височина в Рила - планиран е да прекарва вода от коритото на Благоевградска бистрица, Илийна река, Рилска река и т.н към София (радвам се, че е неуспешен, щото и без това лятото реките едвам текат), така че доколкото знам поддържа едно ниво и прекосява почти цялата планина.

Знам два входа - единият е в долината на Хърсовска река (южен приток на Благоевградска бистрица - тоест може би най-южната река в планината) - оттам почва, и знам още едно място където има изход - долината на Илийна река (приток на Рилска река) - това са поне 10-15км по права линия, не знам дали е един тунел, или два различни.

Абе в цяла Благоевградска област има много места с повишена радиация, ама мисля, че не се отразява толкова зле (е, македонците са известни като малко по-избухливи, може да има нещо общо с критичната маса) [smilie18] [smilie18] [smilie18]

[beer] [beer] [beer]

Дата:   21-03-08 11:53

ИвоЗафиров, ти за тунела в долината на Илийна река ли говориш, или излиза и на друго място? [smilie5] [smilie5]
[beer] [beer]

Автор: Lillly   
Дата:   21-03-08 11:55

къв петък, четвъртък е

Автор: NShte   
Дата:   21-03-08 11:58

Radioactive materials in lenses

Автор: boreto   
Дата:   21-03-08 12:01

Мисля че най-големите уранови залежи са близо до Елешница - най-западните Родопи.

Автор: volokin   
Дата:   21-03-08 12:05

Австралия е най-големия износител на уран в света, какви са тези легенди сега пак за България не знам. [smilie10]

говорим за 75% от световната търговия [beer]

Автор: Mohinder   
Дата:   21-03-08 12:06

tuka

Дата:   21-03-08 12:23

Не са легенди. Урановите мини при Елешница са задействани още от германците през Втората световна война, мисля.

Канадската компания "Камеко корпорейшън" проявява интерес към придобиване на собственост и възобновяване на добива на уран в България. Корпорацията обяви, че има интерес и към изграждането на АЕЦ "Белене" като стратегически партньор. Това стана ясно на срещата на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров с президента на "Камеко" - Джералд Гранди. Двамата са обсъдили и възможността за доставка на уран от фирмата. В най-близко време България ще получи оферти за това. "Камеко" разработва находища в Канада, САЩ и Казахстан.
За втори път тази година се повдига въпросът за отварянето на урановите мини. През месец май по време на българо-руската правителствена комисия също стана ясно, че руски компании проявяват интерес към възобновяване на уранодобива у нас. Дори бе подписано споразумение за сътрудничество в тази насока.
Разработването на урановите рудници в България бе преустановена с правителствено решение от 1992 г. От 1998 г. рекултивацията на над 30 уранови обекта е възложена на фирмата "Екоинженеринг-РМ". Тя е приключила в рудниците край Смоляновци, Бухово, Елешница и Барутин. Не е ясно каква ще е тяхната съдба, ако се реши възобновяване на добива. Джералд Гранди уточни, че едва след проучвания може да се каже колко би струвало това.
По предварителни оценки залежите на уран в България са около 12 хиляди тона. С тях ядрената ни енергетиката може да си осигури суровина за следващите 20-30 години. Около 500 тона е годишната консумация на необогатен уран за атомната ни енергетика, включително и на бъдещата АЕЦ "Белене".

Автор: alsash   
Дата:   21-03-08 12:33

...е друго си е преди да легнеш да си провериш леглото с уреда.......[smilie5]

Дата:   21-03-08 12:47

Абе като скиташ по планината и видиш табани с бяла глина, по-добре ги заобиколи отдалеч...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.