Автор: J0R0
Дата: 22-02-08 12:18
Филмът е доста добър за годините в които е правен.
За съжаление в него прозира ясно политическата поръчка, годините на направата му съвпадат с покръстването на българските турци и "голямата екскурзия" при която бяха изселени от родните им домове хиляди хора.
Жалко е да се преекспонират факти от "лето хиляда шестотин и тридесето" и да се използват за насаждане на етническа омраза.
Еничарското мислене - да заколиш брата си за да угодиш на господаря си - не е свързано само с Турската империя. Каква е разликата дали в името на турския или на съветския султан.
Не "Време разделно", ами "Мера според мера" трябва да гледаме по-често.
Бил съм във всички съседни страни и мога да кажа, че никъде не съм се чувствал толкова добре като в Турция. С десетки турци съм общувал, всички щом чуят че си българин и викат, "о, комшу, комшу", радват се, черпят те, няма и помен от негативно отношение.
А идете в Македония, дето сме братя по език и кръв с тях и вижте какво е отношението им към българите и България.
Не в Истанбул, а в Скопие днес рушат и оскверняват българските паметници. И по всички църкви замазват кирилицата и българските надписи и ги пренаписват отгоре "so makedonskijot ezik".
Не е ли по-добре да гледаме днес какъв е светът и какъв ще е утре, а не какъв е бил преди няколко века?
|
|